Reprezentace

Přijeli jsme vyhrát a dáme do toho všechno, burcuje před semifinále gólman Heczko

MS 2013 - muži - Český tým uspěl ve čtvrtfinále proti Řecku díky výhře 1:0 a postoupil do semifinále proti Kanadě. Český tým měl ve včerejším zápase dva hrdiny. Střelce vítězné branky Ondřeje Kejře a hlavně gólmana Lukáše Heczka.

Jaký byl zápas proti Řecku?

Zápas to byl těžký, ale stejně jako další zápasy na MS, tady není žádný zápas lehký. My jsme se s nimi potkali ve čtvrtfinále už v Bratislavě a tam hráli taky velice dobře, tak jako tady.

Dají se ty dvě utkání tady a tam nějak porovnat?

Porovnal bych to asi v poměru gólů. Tam jsme jich dali více a po druhé třetině to z nás spadlo. Tady to bylo pořád o gól, a i když jsme byli lepší celý zápas, tak se nedá na ten jeden gól úplně spoléhat, což se mohlo nevyplatit v tom závěru.

Český tým má zatím v zápasech střeleckou převahu, ale nedokáže se prosadit, jak je to z pohledu gólmana?

Každého zatím v těch zápasech přestřílíme, ale pak nás znervózňují ty neproměněné šance. My máme hodně střel a zatím ve většině těch zápasů byl za nejlepšího hráče soupeře vyhlášen gólman, což o něčem svědčí. To samé i proti Portugalsku, byli jsme celý zápas lepší, oni měli dvě nebo tři šance z brejku a proměnili to. Musíme si na to dát pozor a ty příležitosti proměňovat.

Řecko na turnaj přijelo s hodně velkými hráči, jak nepříjemné je to pro gólmana?

Tam byl problém, když jsme hráli v oslabení. Oni chodí před branku, mají tam vysoké hráče. Když se postaví před branku a začne clonit, tak tam není skoro nic vidět. Oni i ty přesilovky mají dobře sehrané, nejlepší zápas sehráli s Kanadou, měli tam asi čtyři přesilovky, z nichž dvě proměnili, na to jsme si chtěli dát pozor.

Závěr zápasu byl trochu infarktový…

V tom jsme trochu kouzelníci. (úsměv) Hrát dvě minuty před koncem přesilovku pět na čtyři a dohrávat zápas v oslabení šest na tři. Měli jsme štěstí, které se k nám přiklonilo, a snad se od toho odrazíme dnes.

Klíčový moment zápasu se udál před českým gólem, kde jste chytil obrovskou šanci Řeků a na druhé straně vzápětí se trefil Ondřej Kejř…

Oni šli do akce dva na jednoho, trefilo mě to do betonu a pak se to odrazilo k tomu hráči, který mě trefil do lapačky. To už je loterie, tam už se může člověk spolehnout jen, že ho to trefí.

Český tým si zahraje o finále s Kanadou, co od toho zápasu očekáváte?

Bude to asi nejtěžší zápas. Kanada hraje doma, přijde je povzbudit plná hala a budou nám chtít vrátit ty poslední roky, kdy nezískali zlato. My jsme přijeli vyhrát a musíme porazit všechny, ať je to Kanada nebo někdo jiný a odvést si pohár zpátky. Dáme do toho všechno a snad to vyjde.