Reprezentace

Češi zvládli čtvrtfinálovou bitvu proti Řecku a jsou v semifinále

MS 2013 - muži - Český tým skončil v základní skupině na druhém místě a čekal ho jeden zápas navíc. Čtvrtfinálová bitva proti Řecku stejně jako před dvěma lety, kterou Češi dokázali zvládnout a po nejtěsnějším výsledku postupují do semifinále, kde vyzvou domácí Kanadu!

Česko - Řecko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 28. Kejř (Hudeček, Průcha).

Česko: Heczko – Tyburec, Pospíšil, Hák, Dědič, Kudela, Růžička "C", Blažek, R. Soukup – Bacovský, Kubeš, Lux – Kejř, Průcha, Hudeček – Hnízdil, Wróbel, Topolánek – Bílý, Kruček, L. Soukup – Střecha.

Řecko: Vrettis (Liakopoulos) – Adamou, Barbas Joshua, Barbas Paul, Barbas Joseph, Hionis, Manos, Novis – Barbas Michael, Bozinakis, Dourmissis, Govas, Koutsogiannopoulos, Kuezmarski, Nistas, Papastergiou, Stojsin, Tsakalos, Tsatsaronis, Vouloumanos.

Řecko, jednoho z nejtěžších možných soupeřů pro čtvrtfinále vyfasoval český tým, ale začal zápas velice dobře. Už od úvodních střídání se český tým začal dostávat do střeleckých možností. Jednu takovou měl například Lux nebo Kruček. I Řekové se snažili dostávat do útočného pásma jako kupříkladu Barbas, jehož rána skončila v ochranné síti. Řecko si poté dokázalo vytvořit krátký tlak v útočném pásmu, který český tým dokázal zvládnout a sám se dostal do útoku. Český tým si zahrál v desáté minutě i první přesilovku, kterou využít nedokázal, ale blízko k první gólové radosti bylo po jejím skončení, kdy obešel branku Lux, ale jeden z Řeků na poslední chvíli odklidil míček do bezpečí. Český tlak poté vygradoval, ale gólová tečka se nekonala.

Český tým bojoval a na začátku druhé části se znovu dostal několikrát do zajímavé šance jako například Kubeš. První velký moment utkání přišel na startu jednadvacáté minuty, kdy Řekové sehráli kombinaci na jeden dotek, v úniku se objevil Kuezmarski, míček nakonec poslal jen do Heczka. Češi mohli otevřít skóre díky Kudelovi, který měl dvě zajímavé střely, ale ani jedna se neujala. Český tým přidával i další střely, ale chyběla lepší muška k překonání gólmana Vrettise, který nakonec kapituloval, ale ještě před tím došlo na obrovskou šanci Řeků. K míčku se dostal po kombinaci znovu Kuezmarski, měl před sebou prázdnou branku, ale trefil lapačku, kterou nastavil do střely přesouvající se gólman Heczko! Pak už došlo na gólovou radost v podání českého výběru. Mezi kruhy se dostal k míčku Ondřej Kejř a rozjásal českou střídačku a několik fanoušků v hale. Oba týmy bojovaly v závěru třetiny o každý míček a na další příležitost už nedošlo.

Před zraky kanadských reprezentantů český tým na začátku třetí části hrál přesilovou hru pět na tři, kterou se mu nepodařilo sehrát ideálně a nakonec se nedostal ani k tolika střeleckým pokusům. Češi měli více ze hry a z toho nakonec vyplynula i další možnost. Kruček našel mezi kruhy lépe postaveného Bílého, který vyslal ránu z první, ale mezi tři tyče nakonec nezamířil. Hned za okamžik mohl přidat druhý gól Lux, který se dostal do dvou slibných možností, nakonec nevyšla ani jedna. Češi byli aktivní a vytvořili si další možnosti jako Kruček nebo Průcha, jenže oba jmenovaní, stejně jako celý tým troskotal na Vrettisovi. Závěr utkání byl infarktový. Řecko hrálo v oslabení, což ale nebránilo, aby se dostalo do útočného pásma a tam se jim podařilo vynutit hned dva fauly zároveň a rázem z oslabení byla přesilovka čtyři na tři. V té měli Řekové velké možnosti ke skórování. Český tým měl v brance Lukáše Heczka, který předváděl vynikající zákroky a nakonec vychytal všechny možnosti i v závěrečné hře Řeků šest na tři.

Ohlasy k utkání

Rostislav Kurfürst, asistent trenéra: „Bylo to těžké utkání, ale my jsme věděli, jak hrajou, jak jsou nepříjemní. Hráli zápas s Kanadou, který prohráli jen 2:3. Se Slovenskem pak 1:1 a dostali na 2:1 do prázdné branky. My jsme se na ně připravovali, měli hodně velké hráče, hodně běhavé. Věděli jsme, že to bude těžké. Po většinu utkání jsme měli převahu, velké množství střel. Co nás trápilo, tak bylo neproměňování šancí a také buly. Určitě to bude proti Kanadě vynikající, bude skvělá atmosféra. Kanada hraje doma, hraje o finále, navíc je to odveta za Bratislavu. Kanaďané jsou hodně sebevědomí, výborně složený tým. Bude to těžké utkání, ale na rozdíl od toho dnešního proti Řecku, kdy vyhrát bylo pro nás spíše povinností, nebudeme v tom zápase jako favorit. Oni budou možná pod tlakem, čehož budeme chtít využít.“