Reprezentace

Češi porazili USA a naděje na přímou cestu do semifinále stále žije

MS 2013 - muži - Po úspěšném zápase žen se může česká hokejbalová reprezentace radovat z plného bodového zisku i mužů. Ti sehráli své třetí utkání v základní skupině proti týmu USA. Ten vzdoroval do poloviny zápasu, ale nakonec odpadl a čeští hráči nasázeli postupně sedm branek.

Češi uzavřou skupinu zítra soubojem proti Francii.

Česko - USA 7:2 (1:1, 3:1, 3:0)

Góly: 3. Bacovský (Průcha), 18. Kruček (Bílý, R. Soukup), 21. Pospíšil (Bacovský, Kubeš), 24. Tyburec (Bacovský, Pospíšil), 39. Soukup (Hák, Lux), 42. Hudeček, 44. Hák - 2. Petito, 22. Hunt (Haynes).

Česko: Heczko (Jirotka) – Pospíšil, Tyburec, Hák, Dědič, Kudela, Blažek, R. Soukup, Růžička "C" – Bacovský, Kubeš, Bílý – Kejř, Kruček, Hudeček – Hnízdil, Wróbel, Topolánek – Průcha, Lux, L. Soukup.

USA: Erb (24. Zambon) – Hildreth, Pinter, Liebers, Zimmick, Finnegan , Williams, Lynch – Wilbert, Hunt, Carter, Allen, Schlegel, Haynes, Esposito, Gregory, Carberry, Merchant, Caba, Whitenight, Zinger, John, Tom.

Český tým ve třetím vystoupení na turnaji narazil na původně možná nejsilnějšího protivníka z celé skupiny. Američané začali zostra a hned po minutě a půl se dostali do vedení. Heczka překonal Jared Pinter. Český tým na vyrovnání nemusel čekat příliš dlouho. Míček v přesilové hře uklidil za Erba Jan Bacovský. Američané mohli znovu odskočit do vedení při své přesilové hře, nakonec však větší šanci neměli. Český tým se pokoušel také strhnout vedení na svou stranu, konkrétně měl šanci Bacovský. Závěr první patnáctiminutovky byl opět nahoru dolu, stylem každý chvilku tahá pilku, což se dařilo možná více Američanům, zvláště Allenovi, který trefil po buly z první břevno!

Rozhodující se pro vývoj utkání ukázal start druhé třetiny. Američané se snažili hru kouskovat a po jednom z buly před Erbem přišel trest. Martin Kruček dostal přihrávku do volného prostoru a přesnou střelou za Erba se prosadil. Ještě veseleji pro český tým bylo za další dvě minuty. V přesilové hře pálil od modré Bacovský, jeho ránu Erb pouze vyrazil a dobíhající Jan Pospíšil neměl problém skórovat. Vedení o dvě branky nemělo dlouhého trvání. Při vyloučení na české straně se trefil z vrcholu kruhu pro vhazování Fred Hunt. Americký tým posléze musel provést střídání v brance. Místo zraněného Erba nastoupil do branky další veterán Mike Zambon a poprvé si sáhl na míček, když ho lovil z branky po střele Davida Tyburce z úhlu. Český tým po této brance převzal iniciativu nad utkáním a tlačil se do dalších možností.

Američané dostali jednu z mála možností na korigování skóre na startu třetí třetiny. Přesilová hra z jejich strany nebyla dobře sehraná a tudíž i bez úspěchu. Češi měli kontrolu nad utkáním a střelecky to dokázali potvrdit hned třikrát během posledních sedmi minut. Nejprve tečoval střelu Háka od modré Radek Soukup, poté se prosadil Lukáš Hudeček a skóre uzavřel střelou v přesilové hře obránce Tomáš Hák. Američané měli jednu velkou šanci ve třetí části, když Schlegelova střela skončila na břevně. Češi si připisují cenné tři body a už zítra je čeká souboj s Francií.

Ohlasy k utkání

Drahomír Kadlec, trenér ČR: „Věděli jsme, jaký nás čeká soupeř. Viděli jsme je hrát už v Bratislavě, pak tady. Úkol pro kluky byl jasný, vyhrát za tři body, abychom ještě živili šanci na přímý postup do semifinále. Dobře si sedly naše přesilovky, ze kterých jsme dali hned několik gólů. Za stavu 3:1 už museli Američané více otevřít, což byla voda na náš mlýn. V posledním zápase s Francií nemůžeme připouštět nic jiného než výhru. “

Jan Bacovský, útočník české reprezentace: „Konečně už to byl hokejbal, i když hodně nahoru dolu. Náš výkon už měl parametry, jak by to mělo vypadat. Konečně si začínají sedat i přihrávky a kombinace. Už si navykáme na ten povrch. Podařily se i přesilovky. Trochu tam trenéři rozhodili ty formace, více ten míček začali létat. Když zapracujeme ještě na hře dozadu, tak to bude dobré.“