Reprezentace

Portugalské prokletí trvá. Češi prohráli fotbalovým výsledkem

MS 2013 - muži - Český tým ve svém druhém utkání na letošním světovém šampionátu narazil na nevyzpytatelné Portugalce a nakonec ze zápasu odchází jako poražený, jelikož se i přes velkou střeleckou převahu nedokázali Češi prosadit a všechny útoky ztroskotaly na portugalském brankáři.

Česko - Portugalsko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 17:20 VIdal (Carreira, Leal)

Česko: Heczko (Jirotka) – Pospíšil, Tyburec, Hák, Dědič, Kudela, Blažek, R. Soukup, Růžička "C" – Bacovský, Kubeš, Bílý – Kejř, Kruček, Hudeček – Hnízdil, Wróbel, Topolánek – Průcha, Střecha, Lux.

Portugalsko: D. Medeiros (N. Medeiros) – Aragao, P. Cabral, Carreira, Creador, V. Ferreira, Lima – Alberto, J. Cabral, Carlvaho, Correia, Costa, Gallant, Feijo, C. Ferreira, Goncalves, Leal, MacBeth, Pires, Torres, Vidal, Vieira.

Český tým neměl vstup do druhého utkání podle vlastních představ, ale i přesto si dokázal hned v úvodu vypracovat několik slibných možností, které však skončily mimo tři tyče až na jednu výjimku, kterou byla rána pardubického obránce Tomáše Háka, která orazítkovala však jen tyč! Češi se drželi před gólmanem Medeirosem po většinu první periody, ale v koncovce nebylo reprezentantům přáno.

Na začátku druhé části šel český tým do oslabení po vyloučení Pospíšila. Portugalci se k vážnějšímu ohrožení branky ne a ne dostat, podařilo se to Sergio Vidalovi, který prošel podél hrazení a střelou nad lapačku překonal Heczka. Český tým po inkasované brance zapnul na vyšší výkon, ale střelecké pokusy povětšinou od modré čáry končily pouze na výborném gólmanu Medeirosovi, kterého se pokoušel překonat Hnízdil, ale hned několikrát i aktivní Wróbel, ale ani on neuspěl.

Český tým pokračoval v zajímavých kombinacích i na startu třetí periody, kdy si po jedné dokázal vypracovat dobrou možnost Kejř a Hudeček, ale ani oni nedokázali překonat výtečného Medeirose. Portugalský gólman ve své brance čaroval i nadále a dokázal vychytat i další možnosti, například Wróbela. Velkou šanci srovnat měl Ondřej Lux, ale z mezikruží trefil pouze tyčku. Český tým v závěru měl velký tlak, ale ten se nakonec v gól přetavit nepodařilo.

Rostislav Kurfürst, asistent trenéra ČR: „My jsme nezačali dobře. Začátek z naší strany byl hodně laxní, začali jsme hrát podle našich představ až od druhé třetiny. Druhá a třetí část byla pro nás složitá, oni dobře bránili a nám se nedařilo v zakončení, naopak oni měli jednu nebo dvě šance a dali z toho gól. V té koncovce jsme byli nedůrazní, pak jsme si něco řekli, ale nakonec to stejně nevyšlo.“

Jan Pospíšil, obránce českého týmu: „Když nedáme gól, tak nemůžeme vyhrát. Začali jsme vlažně a dokázali zvednout až příliš dlouho. Portugalcům se povedla jedna akce a my jsme se pak snažili, ale prostě jsme gól dát nemohli. Udělali jsme z toho gólmana olympijského vítěze.“