CROSSDOCK Extraliga

Chytit rozjetý vlak v play off je těžké, poznal Tomáš Fejfar, který přes měsíc nehrál

Finálová série CROSSDOCK Exraligy přinesla minulý víkend pro lužinského Tomáše Fejfara první letošní pořádné zatížení v play off. Reprezentační forvard totiž nešťastně před pár týdny došlápl při předzápasovém tréninku na hokejku a s jeho nohou bylo zle.

Pomoci svému klubu k vysněnému dovršení zlatého hattricku ale bude moci Tomáš Fejfar možná už pouze v jednom zápase, Lužinští totiž mají zlatý primát na dosah ruky! Bývalý basketbalista s raketovým vstupem do hokejbalu by se v případě úspěchu Pražanů stal vůbec nejmladším hráčem v historii české nejvyšší soutěže, který tohoto velkého úspěchu dosáhl!

První zápas po pauze byl hodně těžký

Tomáši, zranit se před nejlepší částí sezony, navíc v předzápasovém tréninku, to musí hráče štvát ještě dvakrát více, že?

Není to nic příjemného, já jsem před play off přípravě obětoval hodně, a když se stane tohle, tak ta forma jde pryč a není to nic lehkého se potom vrátit. Hrozně mě v tomhle podržel tým a já se jim to budu snažit oplatit teď v posledních zápasech sezony.

Jak jste se cítil ve vašem návratu, který přišel převážně právě v prvních dvou finálových zápasech?

Já už jsem nastoupil proti Letohradu v domácím zápase, ale tam to bylo hrozně těžký a nebylo to ideální. Tudíž pak jsem měl ještě pauzu a nastoupil jsem do prvního finálového zápasu, protože už nebylo na co čekat.

Na hřišti jste se objevoval možná víckrát, než se po vaší pauze čekalo. Dostal jste se do tempa, které zatím oba zápasy přináší poměrně velké, v pohodě a podle představ?

V prvním zápase to bylo těžký, dostat se zpátky do tempa a chytit ten rozjetý vlak finále. V sobotu to ještě nebylo moc dobré, ale v neděli jsem se cítil už daleko lépe.

Na naší straně je psychická výhoda, ale také těžký krok

Finále zatím jednoznačně rozhodují přesilové hry, zatímco vám se je daří proměňovat i bránit, Kladnu naopak. Byla předfinálová příprava i v podkladech od trenérů věnována právě především početním výhodám i nevýhodám?

My jsme věděli, že přesilovky nebo oslabení budou rozhodovat a samozřejmě jsme se na to zaměřili. Na druhou stranu, Kladno to brání dobře, nevychází nám úplně ty naše typické souhry. Třeba já zrovna nastupuji se skvělými hráči, kde každý může dát gól, nebo umí krásně přihrát. Naštěstí se nám to daří (usmívá se).

Rozhodují skutečně maličkosti, očekáváte podobný průběh i na Kladně, kde už budete v roli hostujícího týmu, ale v zádech se dvěma víkendovými mečboly?

Bude to hrozně těžký! Kladno bude hrát doma a tam si hodně věří. Nicméně psychická výhoda je na naší straně a furt si uvědomujeme, že teď bude ten nejtěžší krok, pro který uděláme všechno!

Kabina je hrozně silná, kde jeden stojí za druhým

Společně s týmem útočíte na zlatý hattrick, k němuž vám zbývá proti hodně zkušenému mužstvu Kladna poslední krok. Myslíte si, že právě to, že jste poslední dva ročníky ovládli vy, ty zkušenosti Středočechů z minulých let dorovnávají? Na hřišti to tak rozhodně už vypadá.

Oba dva týmy jsou hodně mladé, ovšem najdou se mezi námi i na Kladně hodně zkušení borci. Ale to play off pochopitelně nevyhrává. Já vidím v kabině hrozně velkou sílu, není o jednotlivci, ale o celku. Prosazují se hráči, kterým se v základní části třeba moc nedařilo a celkově tu práci na hřišti odvádí každý na více jak sto procent. Vím, že ta naše kabina je hrozně silná a stojí jeden za druhým. Není to opravdu o jednotlivcích.

Pro vás to teď jsou takové tři týdny pravdy, jelikož figurujete v té zatím širší nominaci směrem na šampionát v Košicích. Bavil jste se o vaší momentální pozici s reprezentačním trenérem Jiřím Mašíkem? A jak jste domluvený s vaším klubovým trenérem Davidem Kunou zase směrem k finálové sérii a vašemu vytížení?

S trenérem Mašíkem jsme si akorát napsali o mojí situaci a budeme ještě asi spolu mluvit po finále. Teď je na programu ale úplně něco jiného. Soustředím se na finále, snažím se co nejdříve dát stoprocentně dohromady, abych teď pomohl nejvíc svému klubu. Jak jsem řekl, přípravě na finále a případně na mistrovství jsem obětoval hodně a stále na tom pracuji, jak na rehabilitacích, tak na tréninku. Uvidíme, jak nakonec dopadne finále. Pak se můžeme bavit, co bude dál a jak se rozhodne realizační tým reprezentace.