Reprezentace

Vstup do turnaje se povedl. Češi porazili Švýcarsko

MS 2013 - muži - Český tým hned v úvodním utkání na světovém šampionátu čekal soupeř z těžších a nevyzpytatelných, Švýcarsko. České reprezentaci se povedl vstup do utkání, ale poté se české útoky zastavovali na výborně chytajícím brankáři Švýcarů.

Česko - Švýcarsko 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 6. Hnízdil (Kejř), 35. Kruček (Dědič, Hák), 37. Kruček (Růžička), 38. Hnízdil (Wróbel) – 33. Faina (Sterchi)

Česko: Heczko (Jirotka) – Tyburec, Pospíšil, Příhoda, Dědič, Růžička "C", Kudela, R, Soukup, Hák – Bacovský, Kubeš, Bílý – Kejř, Kruček, Hudeček – Hnízdil, Wróbel, Topolánek – Průcha, Střecha, Lux.

Švýcarsko: Weber (Sidler) – Fuchs, Sträehler, Melliger, Beiersdoerfer "C", Rindlisbacher, Robert, Bossard, Aegerter – Faina, Henzi, Sterchi – Merz, Stücki, Wismer – Schildknecht, Meier, Métroz – Kiener, Renfer, Roethlisberger – Hofer.

Český tým šel do utkání se Švýcarskem jako favorit, což se pokusil naplňovat už od úvodních vteřin a poměrně úspěšně. Z několika úvodních šancí se ujala ta v polovině šesté minuty. Kejř v rohu hřiště podržel míček pro Daniela Hnízdila, který se dostal mezi kruhy a přesnou střelou překonal poprvé Webera. Švýcarský gólman poté musel čelit velkému náporu českého týmu, který ale zvládl výborně a postupně si na něm vylámaly zuby všechny další formace jako například Průcha po nepřesné rozehrávce Švýcarů. I Švýcarsko si dokázalo vytvořit velkou možnost, když při jedné rozehrávce zaváhal gólman Heczko, ale Švýcaři nabídnout možnost v podobě prázdné branky nedokázaly využít.

Češi začali aktivně i druhou část střetnutí, kdy se do dobré pozice dostal Bacovský nebo Wróbel, ale ani jeden nakonec nedokázal proti Weberovi uspět. Povedlo se to za několik okamžiků poté Luxovi, ale jeho gól nemohl být uznán z důvodu kopnutí. Z velkých šancí ve druhé části to bylo nakonec všechno, jelikož zbytek třetiny byl ovlivněn hned několika vyloučeními na obou stranách, ale zejména na té české, kdy si dvakrát zahráli reprezentanti pouze ve třech, ale proti přesile se dokázali poměrně v klidu ubránit. V závěru třetiny zkoušel gólmana Webera nahozením ze středního pásma Pospíšil.

Po druhé části zápasu odstoupil z utkání kvůli zranění ve spodní části těla obránce Jan Příhoda, jehož doba rekonvalescence se dá odhadnout jen velmi těžko.

Na začátku třetí třetiny si zahráli další přesilovou hru Švýcaři a dokázali jí využít, když se před Heczkem prosadil Alessio Faina. Český tým vyrovnání nepoložilo, ale naopak a za necelé dvě minuty vrátil vedení na českou stranu Martin Kruček, který se trefil z dorážky. Český tým následně dostal k dispozici dvojnásobnou početní převahu, kterou dokázal stoprocentně využít. Nejprve z vrcholů kruhů pálil neomylně Martin Kruček a další branku přidal Daniel Hnízdil, který si odnesl i ocenění pro hráče utkání. V závěru zápasu se hra znovu kouskovala díky přerušením a vyloučením.

Drahomír Kadlec, trenér ČR: „Švýcarsko nebyl lehký soupeř. Oni ani moc nechtěli hrát hokejbal, přišlo mi, že nás chtějí vyprovokovat a my jsme to ve druhé třetině neunesli a byli často na trestné lavici. Třikrát jsme hráli ve třech. Po takovém důraznějším pohovoru jsme se vrátili k naší hře. Nikdo nám nepomůže, my si to musíme uhrát sami, což si kluci uvědomili a ten výkon se pomalu zlepšovat. Jsem spokojený se třemi body. Od Portugalců to bude kanadský styl, ten tým tvoří hodně hráčů, kteří se stali Portugalci přes noc, ale na to nesmíme koukat.“

Tibor Kapánek, trenér Švýcarska: „Bylo to skoro stejné utkání jako na Pilsen Cupu. Rozhodly dnes přesilové hry. Češi jsou trochu jinde než my, ale hráli jsme dobrý zápas, podržel nás brankář a ten gól na 1:1 nám vlil hlavně psychické síly, ale bohužel přišly potom takové hloupé chyby. Přesilovka pět na tři je od Čechů vždy nebezpečná, ne-li gólová. “