CROSSDOCK Extraliga

V obou zápasech se nám dařilo držet nastavenou taktiku, těší Jiřího Kručka

Kert Park je díky dvěma víkendovým výhrám ve finále play off CROSSDOCK Extraligy jen malinký kousek od druhé obhajoby titulu, a tedy zisku zlatého hattricku! Obě vítězná domácí utkání vyhráli Pražané shodně 4:3 po prodloužení.

Ve finále se střetly dva top týmy

Jirko, vraťme se ještě do období před finále. Jak jste reagoval v momentě, kdy jste se dozvěděl, že budete hrát finále s Kladnem? Jak vnímáte tohoto soupeře vy osobně?

Začnu nejprve situací ještě před začátkem play off, kdy jsme v kabině hodně debatovali, kdo by na nás mohl padnout ve čtvrtfinále, jestli Karviná nebo KOVO. Pro nás to vyšlo v podstatě nejlépe jak mohlo, pražské derby a tým, na který jsme si věřili. Pak už bylo jisté, že v dalším kole nás nečeká nic lehkého. Když chcete titul, musíte porazit všechny a neohlížet se, co to je za tým. Celé play off se asi vyvíjí podle předpokladů ze základní části – do semifinále postoupily top čtyři týmy po základní části a finále nakonec nabízí souboj prvního s druhým. Takže nás ani tolik nepřekvapilo, že finále bude právě s Kladnem. Nyní se potvrzuje, že ve finále se spravedlivě setkaly dva týmy na špičkové úrovni.

Bylo na pořadu dne nějaké probírání herních činností soupeře, studování jejich hry?

Musím přiznat, že připravenost trenérů na každého soupeře a zvolení taktiky je na profesionální úrovni. Již před finále jsme obdrželi pokyny a herní činnosti Kladna na papíře. Na základě toho jsme poté absolvovali na tréninku nácvik příslušných herních situací.

Úvod prvního finále jste zvládli s bravurou, vám osobně se podařilo hned v 6. minutě skórovat. Jak gólová situace vznikla?

Rychlý přechod přes střední pásmo, kdy Dany (útočník Petr Danko pozn. red.) zatáhl míček za bránu a připravil mi skvělou střeleckou pozici mezi kruhy, kde jsem dostal více času a nemýlil jsem se.

Začátky zápasů nám vyšly skvěle

Čemu za takto povedený start vděčit? Byl to váš jednoznačný cíl, na Kladno vletět, nebo to prostě vyplynulo ze hry?

Začátky zápasů nám v letošním play off většinou vychází skvěle, vždy jedeme od prvního střídání aktivně s tím, že se rychle ujmeme vedení. A to, že to tam padne, už skutečně nějak vyplyne ze hry.

Poté jste odskočili soupeři už na rozdíl dvou branek, nicméně Kladno dokázalo toto manko smazat. Kde hledat příčiny toho, že se vám vedení nepodařilo udržet?

Vybrali jsme si chvilku nepozornosti a Kladno nám to dalo okamžitě dvakrát za sebou vědět…

V prodloužení přišla možnost přesilové hry, ve které jste extrémně silní. Trénovali jste je před play off o to víc?

Přesilovky nám vycházejí celou sezonu, takže jenom potvrzujeme, že chemie mezi hráči v této herní situaci je správně nastavená. Samozřejmě to na tréninku také cvičíme a k nějakým nacvičeným signálům vždy přistoupíme.

Musíme být koncentrovaní po celý zápas!

Nedělní utkání probíhalo velmi podobně. Opět rychlá, vámi vstřelená branka. Komu nebo čemu vděčit za to, že se vám to podařilo takhle ve dvou zápasech za sebou?

Nevím, čím si to vysvětlit, přišlo mi to jako deja vu, po první třetině vést 1:0 po mém gólu. Branka padla, když na hřišti bylo přesilovkové komando. Zvony (útočník Dalimil Zvonek pozn. red.) mi krásně přihrál mezi kruhy, kde jsem i přes blok obránce šťastné zamířil dolů k levé tyči.

Kladnu se tentokrát oproti sobotě podařilo srovnat dříve, navíc jste nedokázali odskočit na rozdíl více než jedné branky. Viděl jste ve hře Kladna oproti sobotě nějaký podstatný rozdíl?

Bleskové srovnání Kladna nám ihned vzalo elán z vedení. Hodně rychle nás to vrátilo nohama na zem. Každopádně musíme být koncentrovaní po celý zápas. Kladno hrálo dobře na protiútoky ihned po buly. Naštěstí jsme nemuseli ani jednou ztrátu dohánět.

Hodně nás podržel brankář Petr Mikl

Nakonec jste utkání urvali opět v prodloužení v přesilovce. To pro vás musela být jistě velká úleva…

Ano, mohlo rozhodnout jakékoliv nahození, dorážka, nebo přesilová hra Kladna. Nic z toho se pro nás s velkým štěstím nestalo osudným. Petr Mikl nás podržel v situacích, kdy to bylo nejvíce potřeba a my mu to poté vrátili brankou v prodloužení.

Když se zpětně podíváme na obě utkání celkově, co se vám podle vás ve hře nejvíce dařilo, kde vás naopak tlačila bota?

Nebudeme si nalhávat, byly pasáže, kdy se hra valila nahoru dolů, včetně ostrých střetů a každá situace mohla být gólová. Nám se dařilo povětšinu zápasu držet nastavenou taktiku a více se soustředit na vlastní hru než na pískání rozhodčích nebo fanoušků.

S čím jet do Kladna? Dá se předpokládat, že zvolíte jiný styl hry? Třeba více opatrnější, defenzivnější?

Uvidíme na tréninku, jakou taktiku na nadcházející zápas trenéři zvolí, ale pevně věřím, že bude vítězná. Zlatý hattrick je velmi blízko a nesmíme dopustit, aby to bylo jinak!