CROSSDOCK Extraliga

Vypilovat přesilovky! Už teď víme, že to chceme vrátit do Prahy, má jasno Barnošák

CROSSDOCK Extraliga má před sebou tento týden možná poslední zápas finálové série sezony 2018/19. Pravý opak si samozřejmě přejí hokejbalisté Kladna, kteří první dva zápasy na Lužinách prohráli v prodloužení a v domácím prostředí tak musí expresně přispěchat s odpovědí.

Každou malou chybičku soupeř už trestá

Dominiku, jak byste porovnal první a druhý finálový zápas s Kert Parkem, které jste oba prohráli v prodloužení?

To je složité, moc dobře jsme věděli, jakou Kert má útočnou sílu, a že má hodně silné přesilové hry. Věděli jsme taky, jak je bránit, ale moc se nám to nedařilo. V tom nedělním zápase už jsme byli daleko hladovější po úspěchu, moc jsme to chtěli zlomit na naši stranu, ale nepodařilo se to… Přišlo od nás zbytečné vyloučení v prodloužení, kde jsme udělali hloupý faul a z přesilové hry pak domácí rozhodli. Doma si na to musíme dát velký pozor, protože si myslím, že jinak ve hře pět na pět jsou i pasáže, kde jsme lepší, a to bychom měli využít.

Je to zkrátka souboj prvního s druhým celkem tabulky, takže skutečně rozhodující ty malinké chybičky?

Ano, jednoznačně. My jsme se na Kert ani nějak speciálně nepřipravovali, víme, kdo tam hraje, jak hraje, vždyť se známe už několik let. Takže jsme se jen hodně bavili o těch přesilových hrách. Sérii rozhodují malinké chyby a zaváhání, soupeř to hned dokáže zužitkovat a dát z toho branku. Určitě také hraje roli štěstí, které jsme ve druhém zápase příliš neměli, protože jsme tam snad dvakrát trefili konstrukci branky. Naopak k domácím se přiklonilo, proto to v neděli dokázali dotáhnout do vítězného konce.

Vy osobně jste byl v sobotu, ale i v neděli hodně vidět. Snažil jste se pálit ze všech různých míst, ovšem nakonec jste neskóroval. Co kromě branky vašemu výkonu chybělo, že jste se nezapsal na listinu střelců?

Snažím se dopředu pořád hodně tlačit, dělat rozruch v brankovišti a vyvíjet tlak na brankáře. To je moje práce. Ale asi to bude zase o tom štěstí, protože si jinak myslím, že jsem nestřílel špatně. Snad se ke mně a ke Kladnu zase o následném víkendu to pověstné štěstíčko přikloní. Pevně věřím, že oba domácí zápasy zvládneme, protože už teď víme, že chceme celou sérii vrátit zpátky do Prahy, kde si to rozdáme v rozhodujícím duelu. Myslím, že by ten zápas o všechno pro oba týmy, takovéto sérii seděl.

Určitě ale musíte jít k tomuto teoretickému cíli teď už postupnými krůčky, takže první z nich je zvládnout sobotní první odvetu v letošním vrcholu CROSSDCOK Extraligy…

Nemáme co ztratit, musíme do toho jít po hlavně. Snad se budeme moct opřít o domácí prostředí, kde soupeři příliš nevyhrávají a navíc se nám dařilo často vstřelit hodně branek. Snad nás naši fanoušci dovedou za vítězstvím, které se nám podaří v neděli potvrdit a sérii ještě znovu prodloužit až do rozhodujícího zápasu. Myslím, že to bude u nás o víkendu zase hodně pěkný a pohledný zápas. Dáme do toho všechno!

Máme dva tréninky, tam musíme změnit přesilovky!

Věnujete první dny v týdnu hlavně regeneraci?

Jasné, trenér řekl, ať si odpočneme, protože ty dva zápasy byly fakt hodně náročné. Pro někoho možná až smrtící. (rozesměje se) Ono toho teď už moc nenatrénujeme, protože těch tréninků, kde jsme něco mohli vymýšlet, bylo v sezoně příliš. Za jeden dva tréninky už toho ale příliš nového nevymyslíte.

Až se ale ve středu sejdete, tak bude hlavním tématem zcela jistě přesilová hra. Zaprvé její bránění, ale také proměňování z vaší strany, jelikož jste z ní na Lužinách o víkendu mohli několikrát skórovat a klidně i rozhodnout.

Je to tak, souhlasím. Myslím, že si k tomu budeme povídat hodně. Musíme hlavně Kertu nedat vůbec žádný prostor, místo toho, abychom byli statičtí, tak musíme mít v bránění neustále pohyb. A z naší strany to také musíme zlepšit, vždyť jsme nedali v sobotu ani pět na tři, a to jsme mohli opravdu rozhodnout zápas. Máme na to dva tréninky, takže ano, tohle ještě můžeme a musíme změnit!

Tudíž říkáte, že ty klasické hodně efektivní souhry Lužinských se dají bránit?

Ano, dá se to bránit, akorát to musíme hrát všechno v pohybu a jim nenechat ani chvilku na nějakou přesnění kombinaci. Ti, kteří na ty početní výhody chodí, jsou ale všechno perfektní hráči, občas mě přijde, že si to dávají do hokejky i úplně naslepo. (směje se) Z toho ale vyplývá, že pokud budeme muset hrát nějaká oslabení, tak je musíme o hodně lépe bránit než v Praze, a až budeme hrát přesilovku my, musíme z toho hosty potrestat.