Reprezentace

První zápas napoví, ale nejsme v něm vůbec favoritem, zní z týmu Švýcarska

MS 2013 - muži - Český tým se připravuje na úvodní zápas světového šampionátu, který sehrají reprezentanti proti Švýcarsku, které dobře znají ze vzájemných zápasů a teď při MS dokonce bydlí na jednom hotelu. Před zápasem jsme se zeptali nejen hlavního trenéra, ale i kapitána týmu.

Tibor kapánek, trenér Švýcarska

Jaké máte od utkání očekávání?

První zápas na světovém šampionátu vždy hodně napoví, kde se budeme moc nacházet. Nevím, jestli to brát jako výhodu nebo nevýhodu, že hned v prvním utkání narazíme na největšího favorita turnaje, poslední mistry světa. Uvidíme, jak budou hráči plnit úkoly a jak se vyrovnají, že hrají proti mistrům světa, ale i s tím, že hrají v Kanadě na MS.

Jak je duel s Čechy pro vás důležitý?

Pro nás není zápas proti Čechům ve skupině určitě nejdůležitější. Češi jsou velkými favority té skupiny a bylo by velkým překvapením, kdyby jí nevyhrály nebo poztráceli hodně bodů. Pro nás nastanou klíčové zápasy od pondělí, kdy budeme hrát s USA nebo Portugalskem, to už bude rozhodující.

Připravujete se na českým nějak speciálně?

Nic speciální si proti českému týmu nechystáme, spíše se připravujeme na ty další soupeře.

Jaký je tady na MS kádr, dá se porovnat s tím v Bratislavě?

Myslím si, že vůbec ne. Jde hlavně o to, že v Bratislavě vůbec nebyli hráči Oberwillu, je jich osm a navíc je tam dalších šest nováčku. Je to skoro nové mužstvo.

Hraje se na leštěném betonu, jak je obtížné se s tím srovnat a hrát na něm?

Je to velmi těžké. Já jsem zastáncem názoru, že leštěný beton je pro hokejbal úplně nejlepší povrch, Záleží na každém, jak se dokáže přizpůsobit a zvyknout si, protože málokde je něco takového. Třeba u vás v Mostě je tento povrch, já si pamatuji, že se mi tam hrálo vždy velice dobře. Je to velmi individuální.

Kapitán Švýcarska Matthias Beiersdörfer

Co od utkání očekáváte? Češi jsou jasným favoritem. Budeme chtít hrát co nejdéle na nerozhodný výsledek. Neříká se mi to lehce, ale myslím si, že to bude nehezký hokejbal. Bude to o nahazování, čekání na brejky. Chceme se zlepšovat zápas od zápasu.

Jak je pro Vás obtížné se srovnat s časovým posunem?

Nemáme s tím zas takový problém. Sice je to čtyři a půl hodiny, ale máme před turnajem dostatek času si na to zvyknout.