Reprezentace

Reprezentace odletěla na MS. Bude to těžký boj, snad pro nás úspěšný, doufá Ondřej Lux

MS 2013 St. John’s - Velká skupina cestujících se dnes sešla na terminálu číslo jedna letiště Václava Havla. Jednalo se o velkou část výpravy, která se přes Londýn dostane do cílové destinace, kanadského města St. John’s, kde už v neděli začnou muži bojovat o cenné kovy.

Před odletem zodpověděl pár otázek útočník Ondřej Lux.

Jsi nováčkem v reprezentačním výběru mužů, zažil si akci v Plzni a na Slovensku, jaké máš očekávání od turnaje?

Nováčků nás tam je celá řada, tým se podstatně omladil od MS v Bratislavě a snad my mladí dokážeme potrápit soupeře dravostí a rychlostí. Ty dva přípravné kempy, které jsem zažil, mi určitě pomohly k tomu, abych zjistil, na čem mám dál zapracovat a v čem se zlepšil. Od turnaje očekávám odhodlanost všech týmů porazit Českou republiku, dvojnásobného mistra. Bude to těžký boj a věřím, že pro nás úspěšný.

Jak bude těžké se vyrovnat s časovým posunem, který ale není zas takový?

Já osobně jsem zatím časový posun nikdy nezažil, takže nevím, do čeho jdu. Ale myslím, že po příletu do Kanady, si zalezu do postele a naberu sílu na další dny. Je dobře, že letíme s předstihem a budeme mít dost času na aklimatizaci. Snad si stihneme i potrénovat.

Absolvovali jste závěrečnou přípravu v Kladně, jaké jsou pocity?

Přiznám se, že jsem po skončení finále proti Vlašimi upustil z tréninkových jednotek na hřišti, kvůli zkouškám ve škole, a tak jsem byl rád, že jsem si mohl zase sáhnout na hokejku a vystřelit si. Pocity mám dobré, v týmu je cítit odhodlání a chuť po vítězství. Určitě budeme skvělá parta, která bude táhnout za jeden provaz a vyšplháme až na nejvyšší stupínek.

Trenéři zkoušeli určité rozvržení do formací, s kým jsi hrál a jak se vám hrálo?

Nevím, zda to bylo konečné, ale naše formace zůstala stejná od soustředění na Slovensku, mimo Radka Šímy, kterého nahradil Honza Střecha. Jsme nejmladší možná formace :) Tomáš Hák je z nás nejstarší a asi bude velet v obrané činnosti s Radkem Soukupem. Já jim budu vypomáhat z levého křídla a dvě velmi ofenzivní tykadla, zmiňovaný Stříška a Michal Průcha, se budou drát do šancí. Snad nám to půjde a dokážeme se střelecky prosadit.

Na Kladně jste se i rozdělovali na pokoje pro MS, s kým budeš bydlet?

Na pokojích budeme po čtyřech. Vzal jsem si tam parťáka z Letohradu a následně i z Hradce Honzu Šimaru, pak dlouhána Tomáše Kudelu a rychlíka Tomáše Wróbela. Určitě si budeme mít co říct a vzájemně si pomoct. Kluci to znají už z Bratislavy, tak mně a Šimimu můžou dát pár rad. (smích)

MS začíná pro český tým v neděli, hned proti Švýcarsku, které nebude lehký soupeř?

Určitě to nebude lehký soupeř, kdo taky je na mistrovství. Každé mužstvo bude mít své kvality. Proti Švýcarsku jsme odehráli zápas v Plzni a už tam bylo znát, že z nás nemají respekt a budou nepříjemní. Ale tento soupeř by náš tým neměl zaskočit. Musíme se hned od začátku tlačit do branky a střílet z každé pozice. Pokud bude stav nerozhodný dlouhou dobu, bude to jen voda na jejich mlýn a my budeme nervózní. To nesmíme připustit.

V případě výhry ve skupině bude mít český tým dva volné dny, nebylo by to spíše kontraproduktivní?

Už když jsem se díval na rozpis utkání, tak se mi to nezdálo jako dobrý nápad vypadnout ze zápasového rytmu na dva dny. Ale je to otázka. Regenerace, kterou bychom mohli podstoupit a nabrat síly versus rozehranost a odehrání zápasu play off. Uvidíme jak to dopadne, každopádně se dvěma dny volna přichází účast v semifinále mezi nejlepší čtyřkou, s jedním dnem volna se také může stát, že pátek bude naše poslední vystoupení v turnaji. Necháme se překvapit jak se to vyvine.