CROSSDOCK Extraliga

Tipy expertů: Těžko předpovídat přesné výsledky, finále však bude oslavou hokejbalu

Vyvrcholení CROSSDOCK Extraligy v podobě finálové série mezi pražským Kertem a kladenským ALPIQEM se blíží mílovými kroky. Tipovat výsledky zápasů či sérií bylo s postupujícím časem stále těžší a těžší, teď se jedná o úkol téměř nadlidský, avšak ani nyní vás o tipy expertů neochudíme.

HC Kert Park Praha (1.) vs HBC ALPIQ Kladno (2.)

Václav Šlehofer (trenér Dobřan): Tipovat tuhle sérii je opravdu oříšek. Obě mužstva považuji za top u nás, mají kvalitní trenéry, hráče i gólmany. Narazí tedy na sebe momentálně asi dva nejlepší týmy v republice, i když vypadnuvší týmy Plzně a Letohradu v letošní sezóně rovněž podaly kvalitní výkony. Úvodní dva duely se hrají v Praze a každý domácí tým vždy přemýšlí o dvou výhrách, žádná novinka, naproti tomu hosté chtějí urvat alespoň jeden zápas. Vzhledem k síle obou týmů ale ani jedna případná varianta nemusí po úvodním víkendu nic znamenat. Viděl jsem letos oba mančafty, přičemž Kert víckrát. Kladno smetlo Kert v první třetině prvního utkání základní části po všech stránkách, pak ale úřadovala příroda. Dohrávku zápasu jsem také měl možnost sledovat a Kert famózně otočil stav utkání. Duely tedy vidím vyrovnaně, třeba s malým poměrem 53 ku 47 pro Kert, klasicky budou rozhodovat drobnosti. Titul přeji oběma týmům, mám tam kamarády. Snad nikoho neurazím, když řeknu, že maličko více možná Kertu. Nechť vyhraje lepší. Tak jako tak by to měla být oslava hokejbalu.

Petr Brykner (brankář Hradce Králové): Do finále se zaslouženě dostaly dva nejlepší týmy této sezóny. Zároveň jde o souboj odlišných herních stylů. Na jedné straně velká útoční síla Kertu, proti ní propracovaný systém a disciplína Kladna, které navíc na jaře posílilo o Pospíšila, jenž dodal obraně větší jistotu. Hodně bude záležet na úvodech obou utkání v Praze. Kert je doma silný a pokud se dostane do vedení, hraje sebevědomě a zápasy s ním je těžké otáčet. Čím déle vydrží vyrovnaný stav, tím více bych věřil Kladnu. Osobně očekávám, že bude stav série po víkendu vyrovnaný a myslím si, že diváci na Lužinách budou svědky minimálně jednoho prodloužení. Kdybych si měl tipnout konkrétněji – sobotní zápas urve Kert, v neděli pak Kladno půjde s výkonem nahoru a sérii vyrovná.

Tip redakce: Pro začátek otřepané klišé. Říká se, že nežli vyhrát první titul, je mnohem těžší jej poté obhájit. A obhájit jej podruhé? To se rovná téměř zázraku, anebo případu pražského Kert Parku. Ten neponechal již od začátku sezóny absolutně nic náhodě, základní částí proplouval s noblesou a bez ztráty jediného (!) zápasu je již poslední krůček právě od druhé obhajoby, a tedy zisku zlatého hattricku. Ovšem pozor, na druhé straně barikády je kladenský ALPIQ, který o titul bojoval naposled před 2 lety právě s Kertem a také Kladenští se zatím v play off mohou pyšnit stoprocentní bilancí! Bez jakýchkoliv pochyb tedy můžeme říci, že se bude jednat o souboj těch „největších“, top týmů, které momentálně na českých hřištích můžeme sledovat. Tímto konstatováním také narazíme na fakt, který zmiňovali oba dnešní experti – jakkoliv tipovat průběh série je extrémně složité a spíš nezbývá než věřit, aby byl k vidění kvalitní, oku diváka lahodící hokejbal. Pokud bychom ale měli tip uvést konkrétně, stav série bude po prvním hracím víkendu vyrovnaný.