Reprezentace

Je potřeba si udržovat stabilní výkonnost, říká k nominaci na MS Tomáš Kudela

Reprezentace mužů - Ve středu jsme zveřejnili nominaci na červnový světový šampionát a hned na Facebooku položili také otázku, s kým z nominovaných byste chtěli rozhovor a druhý nejvyšší počet hlasů obdržel Tomáš Kudela a právě interview s kladenským obráncem přinášíme.

Jak vnímáš svou nominaci na MS?

Nominaci vnímám jako úspěšné završení celoroční přípravy na suchu i na hřišti a samozřejmě jsem rád za důvěru trenérů. Před námi je ale ještě play-off extraligy, takže by teď nebylo na místě podlehnout nějakému uspokojení.

Jak s odstupem času vzpomínáš na MS v Bratislavě?

Jenom pozitivně. Sešla se výborná parta hráčů. Ti zkušení, ze kterých mnozí dokázali vyhrát už mistrovství v roce 2009, se doplnili o mladé talenty a výsledkem byla obhajoba zlaté medaile.

Extraliga je poslední dobou velice vyrovnaná, jak těžké je dostat se do reprezentačního výběru?

Nikdo to nemá zadarmo, je potřeba tomu leccos obětovat. Každý rok si o reprezentaci říkají noví hráči, kterým se daří v lize. Proto je potřeba udržovat si stabilní výkonnost a pořád se snažit zlepšovat.

Během sezóny jste s reprezentací absolvovali několik kempů i zápasů, co byla nejtěžší prověrka?

Kvalitní prověrkou byl lednový turnaj Pilsen Challenge, kde se nám podařilo ve finále otočit pro nás nepříznivý vývoj utkání a zvítězit v nájezdech. Pro mě osobně byly ale nejtěžší 2 zápasy na Slovensku, kde šlo o konečnou nominaci na MS. Hrálo se ve vysokém tempu, bylo tam plno osobních soubojů a oba zápasy skončily těsným výsledkem.

Letošní MS proběhne v Kanadě, jaké jsou očekávání?

Budeme obhajovat zlaté medaile, schovávat se za jakékoliv nižší cíle by byl od nás alibismus. Každá medaile bude úspěch, ale jako úřadující světoví šampioni musíme mít ty nejvyšší cíle.

Kanada patří k favoritům na každém šampionátu, bude to v domácím prostředí ještě větší?

Stoprocentně budou mít nabitý tým a udělají maximum pro to, aby domácí šampionát ovládli. Já se na zápasy proti Kanadě hodně těším a rozhodně jim neprodáme kůži lacino.

Pojďme také k sezóně v Kladně, máme před sebou závěrečný víkend. Budete s Alpiqem bojovat o výhru v základní části, jak těžké to ještě bude?

Čeká nás zápas v Jindřichově Hradci, který je sice poslední, ale při vzpomínce na loňský zápas na jejich půdě se nevyplatí cokoliv podcenit. V neděli ve Vlašimi pak můžeme čekat velmi těžký zápas, souboj prvního s druhým bude hodně vyrovnaný.

V neděli může dojít na přímý souboj o pohár pro vítěze základní části, jaké se dá očekávat utkání proti Vlašimi?

Vlašim má možná o trochu těžší los, bude to jejich třetí zápas ve třech dnech. Ale my se musíme hlavně soustředit na sebe a podat co nejlepší výkon. Základní část jsme s Kladnem ještě nevyhráli, je to skvělá motivace.

Už za týden pak začne play-off, už se poohlížíte po soupeřích?

Soupeře si nevybíráme, protože každý z možných soupeřů pro čtvrtfinále bude silný. Loni jsme vypadli s Ústím hned v prvním kole, letos chceme dojít určitě dál a uděláme pro to maximum. Nebylo by příjemné končit sezónu už první víkend v dubnu.