CROSSDOCK Extraliga

Mikl o finále s Kladnem: Série bude svátkem našeho sportu, moc se na ni těším

Pražský Kert Park proplouvá vyřazovacími boji CROSSDOCK Extraligy suverénně a zatím bez ztráty kytičky. Na jednoznačných výsledcích sérií proti KOVU i Letohradu se významnou měrou podílel brankář Petr Mikl, s nímž vám přinášíme rozhovor.

Velmi těžká série s KOVEM

Petře, na úvod play off jste narazili na městského rivala KOVO. Vícero vašich spoluhráčů vyvrátilo, že by se i přes papírové předpoklady mělo jednat o lehkou sérii, jak jste to tedy viděl Vy z brankoviště?

V tom musím s kluky souhlasit, série s Kovem rozhodně jednoduchá nebyla, jak by se mohlo zdát. V sérii jsme sice soupeře přehrávali, ale paradoxně jsme se trápili v koncovce, obzvlášť ve třetím zápase na Palmovce, kdy Leoš Gerlich výborně zachytal a KOVO hrozilo hlavně z přesilových her a brejků. Z mého pohledu to byla hrozně těžká série, především pro udržení koncentrace. Je náročné, když si brankář sáhne na míček v půlce první třetiny, a to například při samostatném úniku, či přečíslení.

Pořád se jednalo o derby, nicméně nalejme si čistého vína, byli jste favority. Připravovali jste se však na KOVO nějak netradičně, nebo jste pokračovali v nastavené hře ze základní části?

Snažili jsme se předejít tomu, abychom zbytečně nějaký zápas neztratili, a proto jsme přizpůsobili přípravu hře soupeře. Nechtěli jsme nic ponechat náhodě a i přesto nás KOVO především v již zmiňovaném třetím utkání hodně potrápilo.

Na Letohrad jsme přizpůsobili taktiku

Poté vás čekal boj s Letohradem. Jiný styl hry soupeře, urputná defenziva, výborný brankář. Mohl byste z vašeho pohledu zkusit určit čím to, že se klukům v poli před vámi dařilo střílet branky možná až příliš snadno? Takový průběh skutečně čekal málokdo…

Zase jsme u tréninkové přípravy. Trenéři perfektně přečetli hru Letohradu a k tomu přizpůsobili taktiku, kterou jsme dodržovali a přineslo to své ovoce. Předzápasové prognózy nás zdravě vyhecovaly a šli jsme si pro postup s velkou chutí od prvního střídání. Musím kluky pochválit za zlepšenou hru v defenzivě, kdy se Letohrad nedostával tak často do vyložených šancí. Kdyby tomu bylo tak i s Kladnem, nezlobil bych se (úsměv).

Jak se vám v sérii chytalo? Letohrad přece jen většinou nevysílá úplnou smršť střel, o to nebezpečnější však poté jejich výpady jsou. Vyhovoval vám tedy jejich styl?

V zápasech se mi chytalo dobře, pečlivě jsem se na tuto sérii připravoval a myslím, že můžu být se svými výkony spokojený.

Proti Kladnu se mi chytá dobře

Finále s Kladnem slibuje dost možná tu nejlepší podívanou, kterou si zaujatý i neutrální fanoušek mohl přát. Jak se na tohoto soupeře dívá Petr Mikl? Chytá se vám proti Kladnu dobře?

Proti Kladnu se mi chytalo vždycky dobře, hrají hezký, kombinační hokejbal. Finálová série bude určitě svátkem našeho sportu a moc se na to těším.

Co může na Kladno platit, čím byste mohli soupeře přelstít? Co bude podle vás v těchto zápasech rozhodovat?

V těchto zápasech budou rozhodovat maličkosti. Oba týmy jsou na tom herně a takticky velice dobře, a tak bude rozhodovat asi to pomyslné štěstíčko a větší chuť po vítězství.

O vašem cíli se od začátku sezony a zejména v takto pokročilé fázi play off nemusíme bavit, nicméně buďme nyní skromnější. Bude pro vás po prvním hracím víkendu úspěchem i případné jedno vítězství, nebo cokoliv kromě stavu 2:0 pro vás bude ztráta?

Trenér Mašík (trenér reprezentace mužů, pozn. red.), nám nařídil, abychom sérii tolik neprodlužovali kvůli reprezentačnímu kempu, takže bychom byli rádi za stav 2:0 (úsměv). Ne, teď vážně. Uvidíme, jak se bude série vyvíjet, chtěli bychom, aby stav série byl po zápasech na Lužinách 2:0 v náš prospěch, ale hraje se na tři vítězná utkání, a i kdyby byl stav 0:2, nic není ztraceno.

Předpokládám, že se v kabině můžete vzhledem k důležitosti zápasů těšit i na nějaké videorozbory, případně přípravu na konkrétní kladenské hráče?

Videorozbor by určitě nějaký proběhl, ale před nedávnem nám někdo vykradl šatnu a zmizela i televize. Každopádně příprava na konkrétní herní situace probíhá a věřím, že budeme s naší přípravou úspěšní jako s Letohradem.

Všechny protihráče musíme ubránit jako tým

Je v něčí kompetenci vám před touto sérií poradit, na jaké střelce konkrétně byste si měl dávat pozor, nebo na individuality se vůbec neohlížíte?

Není, několik let už proti Kladnu nastupuji a vím, že má v každé lajně hráče, který umí rozhodnout, takže nemá smysl se připravovat na individuality a my všechny musíme jako tým ubránit.

Otázka závěrem. Mnohdy je to těžké srovnávat, nicméně s ohledem na předchozí dvě mistrovské sezóny, jak se vám v té letošní chytá? Dokázal jste ještě více vyzrát, ať už mentálně, či brankářskými zkušenostmi?

V letošní sezóně se mi chytá dobře, sice bylo několik zápasů, které se nevydařily podle představ, ale to se v dlouhodobé soutěži může stát. Každá sezóna přináší nové situace a zkušenosti, ať už Československý superpohár s Vrútkami či turnaj v Dobřanech, kde jsme si mohli zahrát zápas se Skalicou, a přesně tyto zápasy mě mentálně i brankářsky posunuly zase o něco dál.