CROSSDOCK Extraliga

Kladno zvládlo složitý třetí zápas série v Plzni a postupuje po roční odmlce opět do finále!

Play off CROSSDOCK Extraligy hokejbalu má od první květnové soboty na světě své letošní finálové účastníky. Kladenským hokejbalistům se totiž povedlo zvládnout i třetí semifinálový duel s Plzní, který byl tentokrát z celé série nejvíce dramatický, i když tomu konečné skóre nakonec neodpovídá.

Třetí třetina rozhodla, trefili se v ní jen hosté

Plzeňští pod hrozbou konce sezony začali třetí zápas dobře a byli na hřišti lepším týmem. Kladno zatlačili na jeho polovinu a hnali se do brány, co jim síly stačily. Sice došlo na několik větších závarů, nedá se však říci, že by Jirotka musel zasahovat proti nějakým velkým příležitostem. A tak se nakonec do hry pořádně dostali i hosté, jejich první šance ještě dokázal pokrýt plzeňský brankář Kráčina, na začátku druhé periody už se ale prosadil Martin Kohout a Kladno se tak dostalo do psychické výhody - 0:1.

Západočeši směrem dopředu rázem tedy museli znovu ještě více přidat, a to jim už přineslo potřebné vyrovnání. Po střele od modré se dokázal rychlou tečí míčku prosadit před brankou stojící Martin Kunzmann - 1:1. Jenomže dramatický a poměrně na oko diváka i zajímavý zápas už další změnu skóre ze strany domácích nepřinesl. Ve třetí třetině to totiž byli Středočeši, kteří v ideální čas šli po střele Jana Pospíšila do vedení, na což navázal po skvělé práci za hostující brankou Jan Prokop, kde vybojoval míček a poté si sám naběhl do koncovky - 1:3.

Mečouni poté už museli odvolat brankáře a hrát na riziko, čehož využil průnikem Radim Štěpáník z pravé strany a ukončil tak veškeré naděje domácích. Kladno je tudíž po roční odmlce opět ve finále, zatímco Plzeň bude po velkém jarním zlepšení zklamaná, protože letos pomýšlela zřejmě na víc. Bronzové medaile jsou však pro ni také úspěchem!


HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Josef Kadaně (hlavní trenér Plzně): Po stránce výsledkové není co řešit, Kladno nás vyřadilo ve třech zápasech. Ostatně jestli bude takhle hrát Kladno i ve finále, tak to bude mít obhájce titulu hodně těžké. Protože já jsem opravdu neviděl letos na jaře lepší tým. Soupeř proti nám ukázal obrovskou kvalitu především v nedělním zápase a v tom sobotním u nás. Tohle musíme vzít v potaz. Na druhou stranu, my jsme za posledních pět zápasů v letošním play off dali jenom tři branky, takže tohle je pro nás také důležitý faktor, proč se nám nepodařilo třeba postoupit až do finále… Kladno proti nám hrálo skvěle v defenzivě, i když jsme třeba v tom posledním zápase neměli málo střel. Bohužel nebyly takové, které jsme potřebovali. Neměli jsme dostatek času, a to se vše odvíjelo od skvělé práce soupeře v obraně.

Jaroslav Procházka (asistent hlavního trenéra Kladna): Myslím si, že celou sérii rozhodla především naše výborná defenziva v čele s Honzou Jirotkou, protože jsme za tři utkání inkasovali pouze jednu branku! Dvěma vítěznými zápasy na Kladně jsme se uklidnili a do Plzně jsme mohli jet v klidu, i když jsme věděli, že nás bude čekat hodně těžké utkání, což se i potvrdilo. Od začátku jsme ale věřili, že ho dokážeme zvládnout, což se nám i povedlo a jsme rádi, že jsme sérii ukončili už v sobotu.


HBC Plzeň vs. HBC ALPIQ Kladno 1:4 (0:0, 1:1, 0:3)

Konečný stav série: 0:3.

Branky a nahrávky: 29. Kunzmann (Šmucer) – 19. Kohout (Haisman), 37. Pospíšil (Špaček), 43. Prokop, 44. Štěpáník.

Střely: 24:23, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0, diváků: 170, rozhodčí: Koskuba, Šulo.

HBC Plzeň: Kráčina (Návara) – Polívka, Kavalír, Vodrážka, Hanuš, Kastner, Šmucer, Pokorný – Pejchar, Benedikt J., Malý – Kunzmann, Švarc, Vobruba – Forejt, Majer, Valenta – Pavlečka, Gřonka, Lang.

HBC ALPIQ Kladno: Jirotka (Hájek) – Hrabár, Haisman, Pliml, Dědič, Soukup, Novák – Špaček, Prokop, Šícha – Schnaubelt, Barnošák, Eitler – Kohout, Procházka, Štěpáník – Hnízdil, Kamenář.