Reprezentace

Byla to loterie, shodují se čeští hrdinové nájezdů

Reprezentace - Český tým se nakonec na Pilsen Challenge mohl radovat z výhry, i když ta se ve finálovém střetnutí rozhodně nerodila lehce a velká bitva nakonec skončila až v nájezdech.

Český tým měl na turnaji velmi vyrovnanou brankářskou dvojici a také dvojici, která už se spolu potkala při MS v Bratislavě. Jan Jirotka a Lukáš Heczko se na turnaji v zápasech pravidelně střídali a na hrdinu českého týmu z Bratislavy Lukáše Heczka vyšly oba duely proti Slovensku. „My jsme byli už před turnajem takhle dohodnutí, že vzhledem k těm čtyřem utkáním si každý zachytá dvě. A to, že to vyšlo dvakrát proti Slovákům je náhoda,“ dodává s úsměvem.

Heczko mohl po finále srovnat díky zkušenosti i ze skupiny oba zápasy proti Slovensku. „Ve skupině se nám povedla proti Slovákům první třetina, oni se ale hodně zlepšili ve druhé a třetí třetině,“ okomentoval skupinový zápas. A finále? „Ve finále to bylo vidět, že hodně chtějí nám tu porážku vrátit a my jsme měli i štěstí,“ říká gólman působící ve Švýcarsku.

Heczko se nakonec stal i hrdinou i v penaltové loterii, kdy dokázal zastavit všechny štyři nájezdy, ale už při tom třetím mohlo být rozhodnuto, kdyby Hrivnák proměnil. „Nájezdy jsou loterie. Tam na mě jel Hrivnák, který má dost šikovné ruce. Čekal jsem, že půjde do kličky a mohl by mě tam na brankovišti někde povodit, ale trefil naštěstí jen hokejku,“ popsal velmi důležitý moment český gólman. „Na ten další nájezd jsem si věřil,“ dodává.

Finálový zápas nakonec nabídl velmi dramatickou zápletku, kterou rozluštily, až samostatné nájezdy v kterých rozhodl útočník Kert Parku Martin Kruček. „Slováci byli velmi nabuzení, šli do nás už od začátku. Nám se nakonec podařilo srovnat dvoubrankové manko a dotáhnout utkání do vítězného konce, ale to byla loterie,“ zhodnotil utkání útočník Pražanů.

A jaký byl z pohledu nejproduktivnějšího hráče loňského ročníku extraligy rozdíl mezi zápasy se Slovenskem na Pilsen Challenge? „My jsme bohužel nehráli tak jak v tom prvním zápase, tam se nám povedla první třetina a s utkáním byli spokojení i trenéři.“

Martin Kruček nakonec penaltový rozstřel rozhodl ve čtvrté sérii, když dal vůbec první branku v nájezdovém snažení. „Ke konci už jsem nehrál, už jsem ani neměl takovou výkonnost, tak mě trenéři stáhli, ale jak kluci nedali, tak mě tam kouč poslal,“ řekl útočník, který má na svém kontě titul mistra světa z roku 2011. A co měl připravené za zakončení? „Měl původně v plánu úplně něco jiného, ale nakonec jsem šel do blafáku a povedlo se.“