CROSSDOCK Extraliga

Nejsem Dominik Hašek, abych měl hráče načtené, směje se kladenský Jirotka

Semifinálové série se zatím vyvíjejí lépe pro první dva členy tabulky po základní části CROSSDOCK Extraligy. Kromě Kert Parku vede v sérii také Kladno, které navíc v úvodu série předvedlo ještě o trochu pevnější defenzivu než Pražané!

Otáčet zápas s Plzní by bylo složité

Honzo, jak složité byly úvodní dva semifinálové duely proti Plzni?

Obě utkání byla dle mého soudu velmi podobná a to jak výsledkem, tak i průběhem. Přišlo mi, že Plzeň přijela s defenzivní taktikou a tak bylo pro vývoj utkání nesmírně důležité, kdo vstřelí první gól. Je to sice klišé, ale v semifinále play off a zejména v zápasech s Plzní, tohle platí dvojnásob. Pokud by první branku vstřelila Plzeň, tak všichni víme, jak propracovanou defenzivu mají, kdy zablokují spousty střel, skvěle brání oslabení a podobně. Když si k tomu připočteme ještě navíc vynikající výkony obou plzeňských brankářů, tak nám vyjde, že otáčet zápasy proti Plzni je velmi obtížné. K tomu naštěstí nedošlo a tak jsme mohli oslavit první dva dílčí úspěchy v této sérii.

I z vašeho individuálního pohledu to musel být hodně povedený víkend, vždyť dvě nuly po sobě, navíc v semifinále, to se jen tak nevidí!

Nejdůležitější je, že to byl povedený víkend pro celý tým. Jestli zápasy skončí 2:0, 4:0 nebo třeba 7:6 a 8:7 je jedno. Hlavní je týmový úspěch a tomu se nejen já, ale všichni členové našeho klubu, podřizujeme. Ale abych odpověděl i na individuální pohled věci a jen se neschovával za fráze, tak si dovolím tvrdit, že každý brankář je radši, když po utkání svítí na jeho straně nula a ne třeba výše zmíněná šestka při vítězství 7:6 (směje se).

Vzpomínáte si na nějaký moment, střelu, akci, při které vám pořádně zatrnulo, nebo jste měl štěstí?

Takových momentů bylo! (rozesměje se) Přijde mi, že v bráně více trnu, než že v klidu něco chytím. Z tohoto víkendu si vybavuji například střelu, kterou jsem chytil držadlem hole. Jen jsem si klekl a těch pár centimetrů dřeva nás zachránilo od obdrženého gólu. Takový, v uvozovkách, zákrok je pouze dílem náhody, takže konkrétně v tomto případě jsem štěstí měl víc než dost.

Je to pro vás, jakožto pro brankáře, o to složitější, že Plzeň disponuje poměrně vyrovnanými hráči, tudíž nikdy nevíte, který to na sebe může při různých akcích vzít?

Je pravda, že má Plzeň všechny pětky vyrovnané, ale abych řekl pravdu, tak nekoukám, kdo je či není na hřišti. Nejsem jako Dominik Hašek, že bych měl soupeře načtené a věděl, kam zakončují, takže je stejně jedno, jestli je tam třeba Adam Roušal nebo nějaký dorostenec.

V sobotu i v neděli jste si to však všechno excelentně pohlídal. Kolik si budete muset připravit do týmové kasy? Je na play off na Kladně nějaký speciální ceník?

Z ekonomického hlediska se mi víkend opravdu povedl, to je pravda (směje se). K poplatku za čistá konta budu muset připočíst ještě tento rozhovor, takže už to nějakou tu stovku hodí (usmívá se). Na druhou stranu, rád přispěji klukům na rozlučku, protože ty mé dvě coly, které tam vypiji, se snad ani nedají do rozpočtu rozlučky počítat (směje se).

Myslím, že za další nulu platit už nebudu, směje se lišácky

Trenérovi jste se tak začal perfektně odvděčovat za projevenou důvěru, jelikož i naše redakce trochu spekulovala, zda nebudete nakonec v rozhodující fázi a malý kousek v pozici dvojky. Váš parťák Filip Hájek totiž předváděl na jaře perfektní výkony!

Je pravda, že Filip chytil na jaře neskutečnou formu a předváděl to nejen v zápasech, ale i na každém tréninku. Možná to bude znít zvláštně, protože brána je malá a vejde se do ní jen jeden z nás, ale s Filipem jsme kamarádi a já mám opravdu radost, že se mu na jaře tak dařilo, daří a třeba i dařit bude. Věřím, že trenéři měli zamotané hlavy a v můj prospěch asi rozhodly zkušenosti.

A tak to trochu vypadá, že vám horská dovolená v jarní části extraligy pomohla k lepším výkonům, že?

No, spíš to vypadalo, že mě nadobro připravila o místo v brance (směje se).

Opak je však pravdou a od nás teď dokonce právem získáváte pomyslnou trofej, za nejlepšího hráče uplynulého semifinálového víkendu. Co tomu říkáte? A co povede k tomu, abyste si vaši perfektní výkonnost z úvodu semifinále přenesl i do možná rozhodujících duelů v Plzni?

Děkuji vám! (usmívá se) No, jsem realista, takže počítám s tím, že za třetí nulu v sobotu platit nebudu, ale co bych to byl za sportovce, kdybych pro to neudělal maximum, že? (usměje se) Z týmového hlediska bude důležitý vstup do utkání, ale pokaždé, když si toto řekneme, prohráváme po minutě 0:1, takže klíčem bude hrát trpělivě, bez zbytečných faulů a doufat, že opět dáme o nějaký ten gól více než soupeř.

Pořád se mluví o tom, že pro hráče je značný rozdíl, když se hraje v hale, než venku. Jak je to ale pro brankáře, co byste vyzdvihl jako největší rozdíly?

Rozdíl to určitě je, ale těch je v hokejbale tolik, že vlastně každý týden hrajete jiný sport... Plast, asfalt, hala, venkovní hřiště, tu je malé, tady zase velké, občas prší, jindy je zase vedro. Prostě paráda. Já osobně mám halu v Plzni rád, jen je tam za slunečných dní hrozné horko. Ty ale podle předpovědi počasí na víkend nehrozí, takže se tam těším (směje se).

Bylo by teď ještě troufalé říci, že byste rádi sérii ukončili už v sobotu a ušetřili tak potřebné síly na play off?

Asi takhle, my bychom hlavně rádi celou sérii vítězně ukončili. Jestli se tomu tak stane a jestli to bude v sobotu, v neděli nebo třeba až ve středu, se teprve uvidí.

Zakončeme naše zajímavé povídání otázkou, kterou nemůžeme opomenout. Pokud byste po sezoně figuroval v širší nominaci na letošní mistrovství světa v Košicích, bylo by to pro vás ještě hodně lákavé téma?

Reprezentace je lákavé téma pro každého a já nejsem výjimka. Tvrdím ale, že skoro v každém extraligovém klubu je brankář, který by si reprezentaci zasloužil, a to jsou někde i dva. Takže doufám, že trenéři do konečné nominace vyberou ty správné.