Reprezentace

Je to hlavně o zkoušení hráčů, říkají trenéři obou finalistů

Reprezentace - Velká finálová bitva nakonec vyzněla ve prospěch českého výběru, ale jak všichni vědí, tak to nic neznamená. Turnaj byl pro oba týmy hlavně o hledání hráčů pro nominaci na světový šampionát a to potvrzují v krátkých rozhovorech oba lodivodi.

Hlavní kouč Drahomír Kadlec bral turnaj jako zkoušku a boj hráčů o nominaci na vrchol letošního roku, světový šampionát v kanadském St. Johns. Jak je spokojený s výsledkem? „Nekoukám na to, že jsme ten turnaj vyhráli, ale nás zajímal herní projev a výkony hráčů jak se poperou s nominací na MS.“

Reprezentace předvedla v Plzni povedené zápasy, ale přeci jen to byla příprava a nelze očekávat, že by to bylo výrazně směrodatné. „Sice je to krátká doba na hodnocení, ale já jsem z toho turnaje spokojen tak s pětadvaceti minutami, co jsme tady odehráli,“ řekl po finálovém utkání v krátkém rozhovoru hlavní reprezentační trenér.

Ve finálovém utkání to byl očekávaný souboj proti Slovensku, i když to tak nemuselo být. Nakonec to byla obrovská bitva. „Slováci jsou velmi silný a navíc nám chtěli vrátit tu porážku z prvního utkání. My jsme k tomu přistoupili strašně lehkovážně,“ říkal poněkud kriticky hlavní kouč. A líbila se hlavnímu kouči nějaká pasáž finálového utkání? „Naše hra se zlepšila až v posledních deseti minutách,“ pověděl.

Reprezentaci čeká nejbližší akce na začátku března, kdy se budou hrát dva zápasy ve slovenských Gajarech. „Do konce příštího týdne se hráči dozví nominaci na ty dvě utkání na Slovensku, kde chceme vyzkoušet další hráče a dát jim prostor, aby se ukázali,“ řekl Kadlec k nominaci na další akci.

Remíza je dle mého zasloužená, říká slovenský trenér

Slovensko na turnaj do Plzně přijelo s kombinovanou sestavou a i Slováci hlavně zkoušeli hráče, ale jaké bylo finále z pohledu trenéra poražených Jozefa Ďurise: „Finálový zápas byl perfektním vyústěním celého turnaje, ten dnešní zápas byl oproti tomu jiný hlavně v tom, že jsme vedli 4:2, ale bohužel jsme inkasovali smolný gól čtyři vteřiny před koncem třetiny. Další chybu jsme pak udělali v závěru a Češi vyrovnali,“ zhodnotil finále a dodal: „Myslím, že remíza je zasloužená.“

Slovenský kouč byl i s druhým místem spokojen, ale o umístění v Plzni moc nešlo: Musím poděkovat pořadatelům za uspořádání takového turnaje, který nám hodně ukázal v sestavování nominace,“ řekl po finálovém utkání.

Slováci do Plzně přivezli mladý tým, což byl záměr. „Jádro týmu je stále, ale my chceme zkoušet hlavně mladé hráče, protože, když je nezkusíme, tak nevíme, jak si povedou v tom herním srovnání,“ odpověděl na otázku Ďuris.

V Plzni to všichni brali jako přípravu, ale každé vítězství je cenné a Slovensko se bude pokoušet porazit český výběr na domácí půdě, kde to bude ale z obou stran o dalším zkoušení hráčů. „Už vlastně za měsíc nás čekají dva zápasy na naší půdě, tam budeme chtít zkoušet ještě další hráče a dát jim šanci zabojovat o nominaci,“ říká k nadcházejícímu dvojutkání. „Určitě budeme chtít doma uspět!“