CROSSDOCK Extraliga

Jak si užít mlsání během Keto diety a na co si dávat pozor?

Rozhodli jste se pro Keto dietu, ale už od malička milujete sladké? Poradíme vám, jak s takovou chutí bojovat a nabídneme 3 alternativy pro každého milovníka mlsání, za kterého se nebudete muset stydět.

ZÁVISLOST NA CUKRU

Dnes je již prokázáno, že konzumace cukru naplňuje 3 základní charakteristiky závislosti (vyvolává chuť, těžko se kontroluje a máme tendence jeho příjem navyšovat). Jeho nadměrné užívání ovlivňuje centrum odměn v mozku, zvyšuje tvorbu inzulinu a jeho dlouhodobé vysoké užívání vede k řadě zdravotních potíží. Z toho důvodu je tolik důležité, abychom jeho množství ve stravě hlídali a vyhnuli se ultra-zpracovaným potravinám.

Cukr (sacharidy) nepatří mezi esenciální složky a tělo si je i bez jeho přítomnosti umí vytvořit efektivně samo z tuku a bílkovin.

Vysoké množství cukru navíc najdete i v potravinách, do kterých bychom to na první pohled ani neřekli.

8 POTRAVIN PLNÉ SKRYTÉHO CUKRU

Klasické cereálie

Džusy

Ochucené jogurty

Musli tyčinky

Pečivo (světlé i tmavé)

Uzeniny (šunky, párky aj.)

Omáčky a dochucovadla

Sterilizované ovoce a zelenina

JAK BOJOVAT S CHUTÍ NA SLADKÉ?

Mnoho lidí bude mít na začátku nízkosacharidové diety problém zvyknout si na snížené množství cukru ve stravě. Nabízí se tedy otázka, jak s takovou chutí bojovat?

Tekutiny

Lidské tělo je tvořeno z 80 % vodou. Bohužel většina lidí podceňuje příjem tekutin a jsou dlouhodobě pod jeho nutným denním příjmem. Nedostatečný pitný režim má pak za následek migrény, únavu a otupělost. Často se mylně snažíme dodat energii jednoduchými cukry. To náš problém ale nevyřeší. Začněte pít proto minimálně 1,5 – 2l denně čisté vody.

Pohyb

Z praxe víme, že pokud naše tělo vykonává nějakou pohybovou činnost, snižuje se nám nejen pocit chuti na sladké, ale hladu obecně. Zařaďte do svého plánu pravidelné procházky, jízdu na kole nebo kolečkových bruslích, běhání, plavání nebo skupinové hry. Díky pohybu bude vaše tělo vyplavovat přirozeně hormon dopamin (který se shodou okolností vyplavuje právě při mlsání) a vy nepocítíte touhu po sladkém. Navíc vám pohyb pomůže k budování svalové hmoty a zpevnění postavy.

Strava

Jídlo je základ. Vyhněte se jakémukoliv hladovění. Je prokázáno, že nejčastější problém nastává, pokud se snažíme příjem potravin kontrolovat a strádáme. Často chodíme do lednice/kuchyně a „uzobáváme“. Dbejte proto na to, aby vaše tělo mělo dostatek stravy a cítilo se dobře.

3 TIPY NA ZDRAVÉ MLSÁNÍ

Patříte-li mezi milovníky sladkostí od malička, je pro vás přechod na proteinovou dietu těžší, než pro ostatní. Pokud se ale dostanete ve svém stravovacím systému do udržovací fáze, můžete si dovolit svůj příjem sacharidů o něco zvýšit a tím svůj jídelníček rozšířit o produkty, o kterých jste si mysleli, že vám budou do konce života tabu. Které to jsou?


Proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky jsouvýborným řešením, pokud vás honí mlsná nebo se pohybujete celý den aktivně venku a hledáte zdroj na doplnění energie. Nenechte se však zmást marketingem, který nám dnes říká, že vše, co obsahuje aspoň 3g bílkovin, je proteinová tyčinka . Vybírejte si takové, které mají opravdu vysoký podíl proteinu a naopak minimum cukru.

Oříškové krémy

Oříškové krémy jsou výborným zdrojem tělu prospěšných tuků a bílkovin. I zde si však musíte dávat pozor na složení každého výrobku. Vybírejte si krémy které jsou neslazené, bez přidaného cukru a které jsou složeny ze 100 % oříšky.

Čokoláda

Proteinová dieta a čokoláda? Myslíte si, že to nejde dohromady? Ale jde, jen je třeba dobře vybírat. Dnešní doba naštěstí nabízí i čokolády bez přidaného cukru, dochucovadel a mléka. Můžete si tak vychutnat opravdovou chuť čokolády bez výčitek a odměnit se za dobrou práci. Výborně čokolády nabízí například Ketomix.cz. Mnohoinformací ke keto diete naleznete i na stránkach Keto Hubnuti.