Reprezentace

Češi ovládli Pilsen Challenge

Reprezentace - Žádná porážka, to byl základ úspěchu, který zaznamenal reprezentační výběr na turnaji Pilsen Challenge. Tým pod vedením dvojice Kadlec-Kurfürst dokráčel jasně do finále, které bylo skutečným vyvrcholením celého turnaje a správná zápletka trvala až do nájezdů.

Plzeňský turnaj nabídl mnoho zajímavých soubojů už od pátku. V první den turnaje se český výběr střetl s domácí pořadatelskou Plzní. Západočeši se dlouho drželi na dostřel a po druhé třetině to bylo jen o dvě branky a tedy otevřené, ale závěrečná část se daleko lépe povedla reprezentačnímu výběru, který zvítězil nakonec 6:0, když se hned třikrát prosadili hráči Plzně, kteří ale hráli za reprezentaci, dvakrát Ondřej Kejř a jednou Michal Průcha.

Druhý páteční zápas přinesl souboj Slovenska se Švýcarskem. Utkání nabídlo velmi opatrnou podívanou a i přes nepříliš dobrý herní projev výhru Slovenska v poměru 5:0.

Do prvního sobotního boje nastoupily oba celky poražené v pátečních bojích. Souboj mezi Plzní a Švýcarskem a bylo to velmi zajímavé utkání a hlavně vyrovnané až do závěrečné sirény. První zajímavou pasáž na začátku druhé části obstarali domácí, kteří skórovali během krátké chvíle hned dvakrát. Švýcaři utkání dokázali otočit, ale nakonec se z výhry radovala Plzeň díky gólu necelé dvě minuty před koncem.

Druhé sobotní utkání nabídlo očekávaný souboj Čechů a Slováků, který neměl být poslední a také nebyl. Český výběr měl výtečný vstup do utkání a hned čtyřmi brankami v první části národní tým vlastně utkání rozhodl. Ve druhé a třetí části to bylo o dost vyrovnanější, ale Slováci dokázali jen korigovat výsledek na konečných 5:3.

Reprezentanti dostali klid jen na chvíli a už za další dvě hodiny je čekal další zápas, první v rámci večerního programu. Souboj proti Švýcarsku byl dlouho vyrovnaný a nakonec ho rozhodla povedenější druhá část střetnutí, v němž Češi přestříleli svého soupeře naprosto jasně poměrem 63:13.

Poslední sobotní zápas byl velkou bitvou, přímou bitvou o finále mezi Plzní a Slovenskem. Oba týmy sehrály naprosto vyrovnanou partii, kde přes třicet minut tahali oba týmy za podobný konec provazu, i když blíže byli domácí Plzeňané, ale nakonec to nedokázali dotáhnout do zdárného konce a díky lepšímu finiši došlo na očekávané finále Česko - Slovensko.

Neděle nabídla utkání o umístění a jako první se hrálo o třetí místo mezi Plzní a Švýcarskem a bylo to podobné utkání jako to sobotní, tedy obrovsky vyrovnaná bitva, kterou opět rozhodl závěr utkání. Za vyrovnaného stavu nakonec padl rozhodující gól dvě minuty před koncem.

Finále

Bitva jako řemen, tak to se očekávalo od finálového střetnutí mezi českým a slovenským výběrem. Do první velké šance se dostal slovenský výběr, ale zakončení Rímského skončilo mimo. Na druhé straně přišla také velmi zajímavá z hole Ondřeje Kejře, kterou Bratina zastavil na brankové čáře. V zajímavých šancích se pokračovalo z obou stran, ale vyložená gólovka přišla až v závěru třetiny, kdy souhru čtvrté formace českého výběru zakončil Ondřej Lux. Slovensko se v posledních vteřinách první patnáctiminutovky snažilo o vyrovnání, ale toho svěřenci trenéra Ďurise nedosáhli.

Co se nepovedlo Slovensku v první části, to výběr zpod Tater dokázal na začátku druhé. Nejprve od modré natáhl k ráně Michal Hrivnák a za pouhých deset vteřin po vyhraném buly pálil přesně Oskár Šlachtič. Heczko poté likvidoval únik Ladivera, ale míček zachytil mimo ohraničené území a dostal dvě minuty. Slovensko se v přesilovce dostalo do šancí, ale ty neproměnilo. Český tým usiloval o vyrovnání, to se ale dlouho nedařilo, nakonec se povedlo díky střele Wróbela a teči Daniela Hnízdila. Vyrovnaný stav nevydržel dlouho, nejprve se po dorážce u zadní tyče prosadil Milan Beniač a hned za pár vteřin navýšil po důrazu na brankovišti Boris Oravec. Důležitá situace pro český výběr přišla čtyři vteřiny před sirénou, kdy využil přesilovku Tomáš Kudela.

Nepříjemný začátek v boji o vyrovnání měli Češi na začátku závěrečné periody, kdy musel na trestnou lavici putovat Bílý. Slováci jeho vyloučení nepotrestali, ale dostávali se do zajímavých šancí, konkrétně mohl slovenské vedení v páté minutě třetí části navýšit Hrivnák. Obrovská šance na vyrovnání se naskytla českému výběru pominut před koncem třetí části, kdy na trestnou putoval Ladiver a za ním ještě Kašša. 76 vteřin dlouhá přesilovka pět na tři nabídla velké šance českého týmu, ale v té největší přišlo jen břevno. Minutu a půl před koncem třetí části přišel oddechový čas pro český výběr a odvolání brankáře, které přineslo kýžené vyrovnání díky Tomáši Wróbelovi.

Rozhodnutí tak musely přinést nájezdy, které přinesly hned čtyři série a jediný gól dal právě ve čtvrté sérii Martin Kruček.

Rozpis turnaje

Pátek 25.1.2013

17:30 HBC Plzeň - Česko 0:6 (0:1, 0:1, 0:4)

Góly reprezentace: 7. Kejř (Roušal, Pospíšil), 18. Plzák (Wróbel), 39. Kejř (Hnízdil, Tyburec), 42. Krtička (Dědič), 44. Kudela, 45. Průcha (Lux).

20:00 Slovensko - Švýcarsko 5:0 (3:0, 0:0, 2:0)

Sobota 26. ledna 2013

10:30 Švýcarsko - HBC Plzeň 3:4 (0:0, 1:2, 2:2)

13:00 Slovensko - Česko 3:5 (0:4, 2:0, 1:1)

Góly reprezentace: 7. Roušal (Kruček), 9. Kejř (Tyburec, Roušal), 11. Bílý (Krtička, Dědič), 15. Roušal (Kejř), 39. D. Hnízdil (Wróbel).

17:30 Česko - Švýcarsko 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

Góly reprezentace: 11. Pospíšil (Kejř), 19. Bacovský (Bílý), 25. Průcha (Lux)

20:00 HBC Plzeň - Slovensko 2:5 (0:0, 2:1, 0:4)

Neděle 27. ledna 2013

10:30 O 3. místo -- Plzeň - Švýcarsko 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

13:30 Finále -- Česko - Slovensko 5:4 po sam. stř. (1:0, 2:4, 1:0)

Góly reprezentace: 13. Lux (Hudeček), 26. Hnízdil (Wróbel, Růžička), 30. Kudela (Růžička, Hudeček), 44. Wróbel (Příhoda), rozh. nájezd Kruček