Reprezentace

Češi si zahrají finále proti Slovensku

Mezinárodní turnaj - Od pátku do neděle proběhne v západočeské metropoli, v Plzni na Košutce tradiční turnaj se silným zastoupením a jelikož je letos rok zakončený světovým šampionátem v Kanadě, tak se letos na turnaji potkají hned tři reprezentační výběry a pořádající Plzeň.

V posledních letech se stal zimní turnaj v Plzni se silným obsazením tradicí a nejinak tomu je i letos, i když v tomto roce to bude po dvou letech opět s účastí reprezentací. V letošním roce ale přišla změna v názvu, důvod vysvětluje ředitel turnaje Josef Kadaně: „Na podzim jsme se rozhodli, že Pilsen Cup bude mezinárodním turnajem i nadále, ale pro jinou kategorii. Od letošního roku chceme začít budovat mezinárodní mládežnický turnaj do 15 let. Změní se i termín, Pilsen Cup posouváme na přelom května a června.“ A jak vznikl název? „Název Challenge vypovídá o motivaci složení tohoto turnaje. Po předloňském Pilsen Cupu se v Plzni opět potkají reprezentace tří nejsilnějších evropských zemí. Je to myslím skvělá prověrka hráčů před nominací na MS. Žádný camp nenahradí soutěžní zápasy. Vlastně je to tak pro všechny výzva - viz název. Pro týmy mezi sebou a pro nominované hráče také,“ dodává.

Na turnaji se představí jeden klubový zástupce, domácí HBC Plzeň a také tři reprezentační výběry, které by se dali zařadit k nejlepším v Evropě i na světě. Česká hokejbalová reprezentace, Slovensko a Švýcarsko. Všechny tři výběry mají turnaj jako jednu z hlavních části přípravného období na světový šampionát do kanadského St. Johns. Na co se mohou diváci těšit? „V Plzni budou k vidění špičkoví hokejbalisté. To samo o sobě by mělo být dostatečně zajímavé. A věřím, že do haly si najdou cestu Plzeňané také proto, aby podpořili náš tým v zápasové konfrontaci s atraktivními soupeři,“ zve Kadaně diváky do hlediště.

A v jakém rozpoložení se na turnaj chystá český tým pod vedením dua Kadlec-Kurfürst? „Šampionát se blíží, vlastně pak hrajeme už jen dvě přípravy na Slovensku, jinak to bude hlavně extraliga. Takže hráči by měli předvést, že o svou šanci stojí a že se o ni chtějí pořádně porvat," řekl v rozhovoru pro Kladenský Deník hlavní kouč Drahomír Kadlec, který bude nejen na turnaji v Plzni postrádat oporu národního týmu Petra Nováka, který ze důvodu přetrvávajícího zranění kotníků ukončil reprezentační kariéru, což sám potvrdil na svém Facebooku

Na světový šampionát se chystají i další dvě reprezentace. Pro Slovensko a zejména Švýcarsko to bude jedna ze závěrečných možností zkusit mezinárodní srovnání. „Na turnaj bereme 28 hráčů, z nichž každý dostane příležitost se pobít o svojí šanci a bude to pro všechny nominační turnaj pro MS. Po turnaji musím oznámit pět jmen, které se do nominace nevejdou. Od turnaje očekávám, že se mi ukáže, jakým směrem jsme se dali, ale určitě také slabiny, vždyť je to příprava. Doufám, že se hráči ukážou v dobré světle a zabojují o své místo v kádru,“ řekl k turnaji kouč Švýcarska Tibor Kapánek, pro kterého bude určitě pikantní souboj se Slovenskem.

Turnaj nabídne celkem osm utkání, šest ve skupině a dva nedělní o umístění. Ze všech utkání vám přineseme online přenosy na serveru onlajny.com a krátkou reportáž ze všech utkání na www.hbcplzen.cz. Informace o průběhu zápasů i ze zákulisí pak najdete na Facebooku.

Rozpis turnaje

Pátek 25.1.2013

17:30 HBC Plzeň - Česko 0:6 (0:1, 0:1, 0:4)

Góly reprezentace: 7. Kejř (Roušal, Pospíšil), 18. Plzák (Wróbel), 39. Kejř (Hnízdil, Tyburec), 42. Krtička (Dědič), 44. Kudela, 45. Průcha (Lux).

20:00 Slovensko - Švýcarsko 5:0 (3:0, 0:0, 2:0)

Sobota 26. ledna 2013

10:30 Švýcarsko - HBC Plzeň 3:4 (0:0, 1:2, 2:2)

13:00 Slovensko - Česko 3:5 (0:4, 2:0, 1:1)

17:30 Česko - Švýcarsko 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

20:00 HBC Plzeň - Slovensko 2:5 (0:0, 2:1, 0:4)

Neděle 27. ledna 2013

10:30 O 3. místo -- Plzeň - Švýcarsko

13:30 Finále -- Česko - Slovensko