Reprezentace

Česká republika na zlato nedosáhla, Slovensko obhájilo titul

Master`s World Cup 2012 - Velké finálové drama nabídlo úplně všechno, co si od hokejbalu přát. Velmi pohledné utkání skončilo lépe pro Slovensko, které odskočilo hlavně díky povedené druhé třetině, kdy padl i rozhodují gól, který dal Vladimír Franta.

Česká republika - Slovensko 2:4 (1:2, 0:2, 1:0)

Branky a asistence: 11. Hoffman (Juráček), 28. Komanec (Šlehofer) - 2. Giba (Blaszek, Franta), 9. Figura (Hašan), 14. Franta, 17. Hašan (Polák).

střely: 33:20, vyloučení: 1:2, přesilovky: 1:0, oslabení 0:0, rozhodčí: Bežo, Gareis

Finálový zápas neměl jednoznačného favorita, ale začal lépe pro slovenský výběr, který se ujal po necelé minutě a půl vedení v utkání! Po přesném pasu Blaszka se od modré trefil Marián Giba. Oba celky si následně zkusili i hru v přesilové hře, na obou stranách byly k vidění zajímavé možnosti, ale ani jedna strana svojí výhodu nevyužila. Český tým měl zajímavé šance na srovnání, které však nevyužil. Naopak na druhé straně gól padl po rychlém brejku zásluhou Petera Figury. Český tým se po druhém inkasovaném gólu dočkal své druhé přesilové hry v utkání a nakonec o ní mohli čeští hráči mluvit jako o využité. Přesnou střelu od modré usměrnil za záda brankáře Milan Hoffmann. Český tým mohl vzápětí dotáhnout skóre, ale zajímavý pokus Lekeše se neujal.

Druhá část hry začala lépe pro slovenský celek. Už po minutě a půl hry v prostřední části se totiž opět měnilo skóre a situace českému týmu se značně komplikovala. V nepřehledné situaci před domácí brankou se nejlépe orientoval Vladimír Franta a potřetí zvedl míček mimo dosah bezmocného Fukárka. Lepší vývoj utkání si slovenští veteráni snad ani nemohli přát. V další akci měl opět prsty Vladimír Franta, který v brejku přichystal svou přihrávkou míček pro Miroslava Hašana, jenž nezaváhal a vyhnal Fukárka z branky. V českém brankovišti tak dostal prostor Jiří Hašek a do konce zápasu už neinkasoval. Češi již do konce druhé části žádnou šanci neproměnili, a tak slovenský tým musel být určitě spokojenější.

Do třetí části nastoupil český tým s jasným cílem. Vrhnout se do útoku a ještě zápas zdramatizovat. Slováci se tak dostali pod tlak a odolávali s vypětím všech sil. Nápor českého týmu přidělával vrásky na čele zejména brankáři Somálányimu, který byl po jedné z akci Čechů rád, že uviděl míček až v ochranné síti nad svou brankou. Ve 28. minutě už ani Somolányi neodolal tlaku českého týmu. Šlehofer přesným pasem našel hůl Radka Komance, který z těžkého úhlu střelou na zadní tyč vykřesal alespoň jiskřičku naděje. Z následného náporu už ale Češi žádný gól nevytěžili, a tak se z titulu radovali slovenští veteráni!

Jan Donauschachtl (trenér ČR): „Po průběhu turnaje jsme si na Slovensko věřili, ale nás překvapilo svojí hrou v první třetině, kdy prakticky rozhodlo zápas. My jsme je pouštěli do brejku a oni z nich skórovali. I když jsme byli v konci zápasu lepší, tak to nestačilo. Myslím si, že to nebylo nesehraností, trápili nás zranění, ale jinak byl podle mého ten tým dobře poskládaný. Všichni, kteří tu byli, si zaslouží velký dík."

Roman Török (trenér Slovenska): „Do karet nám hrál fakt, že jsme nikdy na turnaji neprohrávali, pokaždé jsme dali první gól. Naší hru jsme založili na rychlých protiútocích, a když jsme byli pod tlakem, tak jsme dokázali promíchat útoky a opět se zvednout. Klíčový moment byl stejně jako včera na začátku druhé třetiny, kdy jsme opět odskočili, dneska dokonce na 3:1. Mohli jsme pak diktovat tempo hry. V závěru jsme sice byli pod tlakem, ale dokázali jsme to udržet.“