CROSSDOCK Extraliga

Fantom Šimara: V rozhodujícím zápase nám vyšlo vše, na co jsme sáhli

Dvě čtvrtfinálové série play off CROSSDOCK Extraligy dospěly až do rozhodujícího pátého zápasu, přičemž se oba duely odehrály netradičně na Velký pátek před Velikonocemi.

Vyrovnanější zápasy jsou lepší pro motivaci

Honzo, na úvod gratuluji k perfektním výkonům a postupu do semifinále. Nejprve bych se rád podíval na období před play off. Pro diváka byla východočeská série tím správným hokejbalovým kořením, jak jste ale silné Autosklo vnímal jakožto soupeře vy sám?

Děkuji, postoupit přes silné Pardubice je pro nás velice motivující. Všechny zápasy byly velice vyhrocené a vyrovnané. Jestli Pardubice patří mezi mé oblíbené či neoblíbené soupeře, toť otázka. Na každý zápas se snažím soustředit na 100%, každý si však samozřejmě rád zahraje před reprezentačním trenérem, aby se ukázal.

Všem bylo jasné, že tato série bude extrémně vyrovnaná. Máte raději takovéto vypjaté zápasy (série), než třeba nějaké, kde je papírový favorit dán?

Myslím si, že každý má rád vyrovnanější zápasy, je to lepší pro motivaci, nicméně v dnešní době nemáte slabšího soupeře. Každý je již na takové úrovni, že se na každý zápas musíte maximálně soustředit.

Věděli jsme, co zhruba od Pardubic čekat

Dlouhodobě si držíte excelentní formu, stejně tak celý tým. Řešil jste před play off nějakou přípravu navíc, případně studování hry soupeře apod.?

Před play off jsme měli videorozbory a individuální rozhovory s trenéry, na co si každý z hráčů má dát pozor. S Pardubicemi jsme hráli už nespočet zápasů a docela jsme věděli, co budou zhruba hrát a co od nich můžeme čekat. Naštěstí naši trenéři výborně reagovali na každou změnu stylu hry, a to nám pomohlo ke zdárnému konci.

Nyní k samotným zápasům. V prvním utkání jste na domácím hřišti dostali lekci, Pardubicím jste víceméně nebyli ani na dostřel. V čem to tedy z vaší strany vázlo?

Myslím si, že jsme odehráli docela vyrovnané utkání, akorát Pardubice byly více nahecované a bylo na nich vidět, že si jdou za tím vítězstvím víc. Dle mého názoru u nás byl menší výpadek ve druhé třetině, kde jsme udělali dva útočné fauly a Autosklo využilo jak přesilovku 5 na 3, tak následně i 5 na 4.

Naši hru jsme určitě nezměnili

Druhý duel a v něm přesně to, co jste potřebovali. Rychlé vedení o dvě branky, následně velká bitva o každý centimetr hřiště. Paradoxně i přesto, že v tomto zápase bylo na obou stranách k vidění mnohem víc střel než v sobotním utkání, již do konce zápasu branka nepadla. V čem bylo toto utkání jiné? Museli jste ve své hře něco překopat?

Ne ne, naši hru jsme určitě nezměnili, věděli jsme, že když dáme první branku, tak jsme schopní to odehrát ze zajištěné obrany. Vždy když dáme gól, tak nás to ještě více semkne a jsme ještě více týmovější. Dle mého názoru nám pomohla právě rychlá branka, kterou dal Lukáš Anýž ve 22. vteřině, poté jsme zjistili, že opravdu máme na to je porazit a získat cenný bod.

V Pardubicích se hra nesla v podobném stylu, jako u vás. Nedalo se říct, že by měl někdo navrch i když vás ve třetím utkání Pardubice výrazněji přestřílely. Mohl byste i toto utkání z vašeho pohledu krátce zhodnotit?

Jak říkáte, ve všech zápasech nebylo jasné, kdo má navrch. Oba týmy jsou velmi vyspělé, přesně vědí, co mají hrát, a to jsme dokázali i tím, že utkání dospělo až do samostatných střílení, kde byly lepší a úspěšnější Pardubice. Abych pravdu řekl, tak jsem čekal, že Pardubice promění více nájezdů, mají strašně moc šikovných kluků…

Přesně tak, v nájezdech uspěl jediný střelec, Březina. Teoreticky byste nějakou jeho fintičku nebo zakončení mohl znát z reprezentace. Spoléhal jste třeba i na to, nebo jste se vůbec neohlížel na to, kdo jede?

Břízka to provedl velice šikovně. Já jsem čekal, že půjde do kličky na delší stranu. Naznačil, já se položil na zem, on vystřelil a hezky to trefil. Z repre ze známe velmi dobře a nájezdy tam trénujeme skoro každý trénink a každý hráč se snaží to své ještě více vyšperkovat, tudíž se dá těžko odhadnout, kdo co zrovna předvede.

Věděli jsme, že to dokážeme urvat

Druhý den jste věděli, že musíte, není kam uhnout. Jste zkušeným gólmanem, nicméně cítil jste v koutku duše nějakou mírnou nervozitu, větší zodpovědnost?

Ano, byl jsem lehce nervózní, ale věděl jsem, že když chytnu první střelu, tak to ze mě opadne. Na druhou stranu jsem věděli, že moji kluci určitě nějaký gól dají a když je budu držet co nejdýl, tak to dokážeme urvat a sérii vrátit zpátky domů do Letohradu.

Vy jste se s tím tedy popasoval výborně, ale co kluci v kabině, zejména ti mladší. Připouštěli si nějaký tlak na svou osobu?

Ne ne, nějaký větší tlak na klucích poznat nebyl. Říkali jsme si, že když se nám to náhodou nepovede, tak se svět nezboří a život jde dál, s tím jsme do zápasu šli.

Dramatické utkání jste nakonec 3,5 minuty před koncem vyrovnali, v prodloužení rozhodli. Závěr jak z nějakého sportovního filmu. Takový zápas musel určitě bavit, navíc s takhle sladkou tečkou, mám pravdu?

Určitě, tohle kdyby nám před zápasem někdo řekl, že se to stane, tak se mu budeme všichni smát a nevěřili bychom mu. Nicméně náš navrátilec do sestavy (Petr Vychytil) předvedl neskutečný nájezd a ten nás nakopl. No a v prodloužení se vyšvihnul náš úžasný útočník (Filip Faltus), který prostřelil úplně všechno.

Vyšlo nám, na co jsme sáhli

A to nejlepší na konec. Doma jste sice vstřelili „pouze“ dvě branky, i ty však stačily, navíc kdo zápas viděl, musel uznat, že jste měli navrch, Autoskláři se v útočné fázi a koncovce trápili. Čím to, že se vám povedlo Pardubice po tak vyrovnaných soubojích takhle přehrát?

Myslím si, že divácká kulisa byla náš šestý hráč na hřišti, všichni jsme se na zápas strašně moc těšili a šli jsme si ho užít. Troufnu si říct, že nám vyšlo, na co jsme sáhli, a to jsme taky v tomto zápase potřebovali. Ukázali jsme, že chceme víc než soupeř, podařilo se nám zvítězit a postoupit do semifinále.

V některých chvílích jste pochytal neskutečné míčky a zároveň jste před každou další akcí působil nerozhozeně, sebejistě. Jste tedy té klidnější povahy, že vás jen tak něco nedostane, nebo u vás občas můžeme vidět i nějaký ten výbuch, ať už sám na sebe, nebo spoluhráče?

Je pravda, že mě to docela trefovalo (úsměv), ale taky jsme dostali tyčku, to kdyby padlo do branky, tak by ten zápas byl úplně jiný, kdo ví, jak by to dopadlo. Snažím se být klidný, dělat si srandičky, abych odlehčil atmosféru a povzbudil kluky k lepším výkonům, ale občas samozřejmě taky vybouchnu, vždyť je to sport, každý má nějaké emoce.

Letohradu se delší čas daří, zejména v defenzivě. Nebudeme si ale nalhávat, tým držíte obrovskou měrou i vy. Je brzo hodnotit celkově, ale kam byste letošní sezonu z osobního hlediska řadil? Jak se vám letos chytá, jak se v brankovišti cítíte?

Zatím předvádíme výborné výkony, jak dopředu, tak dozadu. Zlepšili jsme hru a všichni hráči jsou zase vyspělejší a chytřejší. Letošní sezonu se mi chytá hodně dobře a v pohodě. Letos je taky mistrovství světa, a to člověka nakopne myslím si nejvíc, aby se o své místo v sestavě popral.

S Kert Parkem to budou velmi těžké souboje

Nyní vás čeká Kert Park, který útočí na zlatý hattrick. Bude podle vás třeba oproti čtvrtfinále něco změnit, nebo vaše předváděná hra může fungovat i na Kert Park?

My určitě náš styl hry měnit nebudeme, celou základní část jsme dostávali nejméně gólů v celé soutěži a budeme na to chtít navázat i proti Kertu. Kdoví, jak tohle dopadne, Kert Park je přece jen nejlepším týmem v soutěži a budou to velmi těžké souboje.

Máte opět v plánu nějaké videorozbory, případně nějaké mítinky, kde se budete chtít na tohoto soupeře připravit i mimo hřiště?

Víme, že v play off je to hodně o přesilovkách a zajištěné obraně, tudíž na trénincích trénujeme hlavně tohle. Videorozbor určitě mít budeme, máme na to specialistu s elektronickou tužkou Filipa Červinku (asistent hlavního trenéra pozn. red.), který se bude jistě celý týden připravovat a bude nás chtít připravit co nejlépe.