CROSSDOCK Extraliga

Lídr varuje: Nesmíme být naivní, forma musí gradovat. Jak to bude s Čejkou?

Mistrovský Kert Park Praha zvládl podzimní část základní části s bravurou a s těsným náskokem mu patří první pozice. Před startem jara došlo k dalšímu posílení, nejočekávanějším jménem na soupisce bude Jan Čejka.

Nemůžeme si myslet, že to půjde samo

Kert Park vede CROSSDOCK Extraligu hokejbalu s dvoubodovým náskokem nad Kladnem, na mistrovskou kocovinu to na podzim nevypadalo. Jste s ním maximálně spokojeny?

Nikdy nemůžete být stoprocentně spokojeni. Jsme rádi, že se vyvedlo, protože jsme měli velké množství nových hráčů. Vyšlo to velmi dobře, kromě dvou domácích zápasů, které se ne úplně povedly. Doma s Letohradem před televizními kamerami a také s Plzní jsme neodvedli optimální výkon. Do jara máme na čem stavět, nemůžeme si myslet, že máme nahráno a že jaro půjde samo. V tomto směru jsme i komunikovali s hráči, snažili se v zimní přípravě pracovat tak, abychom na jaře nic nepodcenili.

Mistrovský tým se k úchvatným výkonům vybičoval především až v play-off, letos však mužstvo válí již od úplného začátku. Můžete porovnat současný tým s tím mistrovským?

Byla spousta věcí, na které si hráči museli zvyknout, aby si mužstvo sedlo. Například, co se týče organizace hry, vzájemných vazeb, hráči si zvykali na tréninkový rytmus, který jsme během podzimu nastavili. Je to také o sebedůvěře hráčů. Tým získal v play-off vítěznou mentalitu, zapracovali jsme hráče, ale jsou tam věci, které potřebujeme ještě vypilovat. Velkým handicapem je počet vstřelených branek. Když se podíváte na loňské jaro a porovnáte to s letošním podzimem, tak je opravdu na čem pracovat.

Jak se kádr změnil přes zimní přestávku?

Došlo k dalšímu doplnění týmu. Ukončili jsme spolupráci s Ondřejem Poláčkem, který odešel do Ústí. Když to řeknu politicky, spolupráce se neosvědčila, ale více bych to rozebírat nechtěl. Zároveň nebude pokračovat také Ivo Bošák. Jako čerstvou novinu můžu uvést, i když to již bylo avizováno, že se po zranění kolene vrací Petr Dulava, který celý podzim nehrál a věřím, že to bude velké posílení obrany. V průběhu jara navíc chceme zapracovat mladého Honzu Čejku z Hostivaře. Kádr by měl být stabilní. Máme v rezervě Lukáše Plzáka, se kterým jsme domluveni, že pokud to bude fungovat na trénincích, můžeme ho také využít.

U Jana Čejky bych se ještě zastavil, jak to na jaře plánujete s jeho extraligovou účastí?

Postupně ho do extraligy chceme zapracovat, ale více to konkretizovat nechci. Je to na dohodě mezi námi a Hostivaří a především se samotným Honzou. Nechci ho vytrhávat ze sociálních vazeb v Hostivaři, přece jen je mezi ním a našimi hráči určitý věkový rozdíl. V kabině ho kluci přivítali velmi dobře, s Milanem Jelenem jsme byli s jeho výkony v přípravě spokojeni. Kdo čekal, že nastoupí již od prvního zápasu, tak bude zklamán. Snažíme se s Hostivaří zhodnotit situaci tak, aby byla co nejlepší pro Honzu, aby se to neuspěchalo. Mohu však slíbit, že Honzu Čejku během jara v našem dresu uvidíme.

Je to dle vašeho názoru největší naděje českého hokejbalu v budoucnu?

Nechci říkat, že je to největší naděje, protože je ve věku, kdy se může stát cokoliv. Může dojít ke změně vnějších vlivů. Všichni víme, že si může například najít přítelkyni, což je věc, která s ním může zahýbat. Nebo se může objevit nějaké zranění. Doufám, že se nic podobného nestane, protože je to velice talentovaný hráč. Viděli jsme ho na turnaji v Plzni a věřím, že se v našem dresu ukáže v podobném světle.

Vše bylo promyšleno, nechtěli jsme hráče zničit

Právě u turnaje v Plzni bych ještě zůstal. Z šesti zápasů prohráli pouze, trochu nečekaně, s českou dvacítkou. Jak hodnotíte výsledky a výkony vašeho týmu na tomto turnaji?

Na turnaji jsme odehráli celou řadu zápasů, které se nám povedly, hlavně utkání od soboty dále měla, podle mě, velmi dobrou úroveň. Podle výsledků bylo vidět, že se nám nepovedl vámi zmíněný zápas s dvacítkou, celou dobu jsme bušili do vrat. Vlastně je to dobře, jsme rádi, že se podobný zápas udál, protože soupeř předváděl přesně to, co můžeme očekávat od našich protivníků na jaře. Budeme se na to muset připravit a mít protitah.

Jak tedy probíhala vaše zimní příprava před jarní extraligovou sezónou?

Zvolili jsme podobnou přípravu jako v loňské sezóně. Podařilo se nám do ní zapracovat jak kondičního trenéra pana Skalníka, jehož jiný náhled na tréninky jsme využili v tělocvičně. Ve druhé fázi jsme se zaměřili především na posilování středu těla a jeho stabilizaci, s paní Kočkovou probíhaly tréninky každou středu. Jsem zastáncem dlouhodobější vytrvalosti, v našem podání to ale rozhodně není jen liché běhání. Chodili jsme jednou týdně ven běhat a přizpůsobovat tréninkový systém podobný jednomu střídání v hokejbalu. Nejsem zastánce extrémních tréninků, abychom hráče zničili a ti se následně tři dny nemohli ani hnout. Vše bylo provázáno a věřím, že to přinese úspěch.

Jak to vidíte na jaře? Bude to v základní části a následně i v play-off pouze souboj vašeho týmu s Kladnem?

Nechci nikoho podceňovat ani přeceňovat. Každopádně, když se podíváte na tabulku, je viditelné, že se o první místo v základní části budeme prát s Kladnem. Uvidíme, jak se bude vyvíjet celé jaro, budeme se snažit o to, abychom nepustili soupeře na kontakt. Pro nás bude každé utkání přípravou na play-off a nemůžeme si myslet, že jaro nějak odehrajeme a forma pak přijde sama. Musíme hrát, co nejlépe umíme, aby naše forma mohla vygradovat právě před play-off. Naivní přístup by mohl znamenat, že druhý týden v květnu by mohl být konec.