CROSSDOCK Extraliga

Hokejisté, i překvapivé přestupy, CROSSDOCK Extraliga uvidí na jaře posilněné týmy!

Jarní část CROSSDOCK Extraligy vypukne již tento víkend 3. března a některé kluby přichystaly pro pokračování nejvyšší nesmírně vyrovnané soutěže pár překvapení v podobě svého posilnění.

HC Kert Park Praha (1. místo – 29 bodů)

Obhájce titulu udělal několik zajímavých tahů již před začátkem podzimní části, kdy do svého už tak nadupaného celku přivedl vsetínského odchovance a svého času nejlepšího juniorského reprezentanta Dalimila Zvonka, či gólmana Jana Mroviece nebo také slovenského mistra světa Radovana Dejneku. Na přípravném zimním turnaji v Plzni se však v dresu Kert Parku objevil hostivařský teprve patnáctiletý megatalent Jan Čejka, jenž se ze své první střely prezentoval premiérovým gólem mezi seniory. Uvidíme ho tak řádit i v jarní části CROSSDOCK Extraligy? Výkonnost by na to rozhodně měl!

Na mezinárodním turnaji Challenge Cup se také představil rychlonohý obránce Petr Dulava, který po mistrovském ročníku na podzim z různých a nám utajených důvodů nenastoupil. „Letohradský“ hokejbalista, který působil v Kert Parku na hostování, se tak očividně vrací do silné pražské linie. Další posily zatím nejsou známy, Pražané ale i tak působí doslova neporazitelným dojmem, tak uvidíme, zdali ve své krasojízdě budou pokračovat i v nezadržitelně se blížící jarní části.

HBC ALPIQ Kladno (2. místo – 27 bodů)

Na konci února byla na soupisku zapsána pouze jedna posila, a to navrátilec Michal Dědič. Tento velezkušený bek ověnčený několika extraligovými tituly a držitel dvou titulů mistra světa, vyléčil zranění, jež ho trápilo po červnovém domácím mistrovství světa a sám se Drahomíru Kadlecovi hlásil do služby. „Michal je vůdčí osobností a také výborný bek, kterých v republice moc není. Pro celý klub to je tak velké plus, že se vrací,“ těší lodivoda kladenských rysů.

Do kádru by se po delší době měl začlenit i bývalý juniorský reprezentant František Pliml, který měl po povedeném šampionátu v roce 2016 v anglickém Sheffieldu nakročeno i do seniorského národního týmu, stopku mu však vystavilo jak jinak než zranění. Nyní už by měl být fit a vyztužit tak pevnou kladenskou defenzivu.

Elba DDM Ústí nad Labem (3. místo – 21 bodů)

Severočeši se na podzim prezentovali překvapivě výtečnými výkony. Přes zimu se ale podle všeho museli rozloučit s pár hráči. Nemusí však smutnit. Dle slov hlavního kouče Jaroslava Pavlíka přichází talentovaní dorostenci, kteří si v přípravě řekli o místo v sestavě, a navíc tým posílí i Miroslav Strejček z pražského KOVA! „Je to pro nás docela významná posila,“ nezastírá Pavlík. Tahoun posledních Pražanů se na podzim prezentoval pěti nahrávkami z dvanácti duelů. Svezl se s týmem do krize, z níž se tak chce vyhrabat v dobře šlapajícím kádru ústecké Elby.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice (4. místo – 19 bodů)

Pardubické Autosklo se snaží sázet na své vlastní odchovance, takže v podzimní části bylo vidět v akci nespočet talentovaných juniorských reprezentantů. Jedinou výraznější posilou bude pro jarní část Matěj Štefka z Poličky, jenž donedávna válel hokej za juniorku pardubického Dynama a září také v dresu prvoligové Komety. Technicky zdatný forvard patří do širšího kádru reprezentační dvacítky připravující se na mistrovství světa v Kanadě a pro hlavního kouče Jiřího Mašíka se tak jistě jedná o výrazné posilnění. Na play-off se navíc po konci florbalové sezony může vrátit Jan Bílý, či další zkušený útočník Pavel Kubeš. Autosklo bude opět silné!

HBC Plzeň (5. místo – 17 bodů)

Na soupisce západočeských mečounů, kteří se na podzim prali s kolísavými výkony, k žádným do oka bijícím změnám zatím nedošlo. Otázkou je, zdali se do kádru vrátí Martin Krch, jenž kvůli zranění odehrál v podzimní části pouze 6 duelů, a i tak je s šesti kanadskými body třetím nejproduktivnějším hráčem svého celku. V akci se zatím vůbec neobjevil Michal Průcha, který vždy patřil mezi největší opory mečounů, dříve zářil také ve Vlašimi či v reprezentaci. Tito dva hráči, respektive jejich návrat, by byl samo o sobě tím největším posilněním týmu lodivoda Michala Edla.

HBC Hradec Králové 1988 (6. místo – 17 bodů)

V hokejbalovém zákulisí se šušká, že pod Bílou věž má namířeno velezkušený forvard, který přes sezonu hraje profesionálně lední hokej v nižší české soutěži, jméno ale zatím neznáme. Na předsezónním turnaji navíc piráti zkoušeli Tomáše Rudu z pražského KOVA. Rodí se tak další překvapivý odchod z pražské družiny?

SK Sudoměřice (7. místo – 17 bodů)

Jihomoravané přivedli před startem jarní části do svého kádru gólmana Jonáše Grufíka. Jedná se o stabilní oporu prvoligové Opavy, jež by v případě potíží mohla nahradit vytěžovaného Ternu v brance Sudoměřic. Pokud svěřenci hlavního kouče Juráska postoupí do play-off, pak se do akce tradičně zapojí profesionální hokejista Martin Hujsa, jenž aktuálně nastupuje ve druhé slovenské lize za Skalici a pyšní se 56 kanadskými body z 46 dosud odehraných duelů. Pro „Sudky“ by se tak jednalo o velkou útočnou hrozbu, která však velmi dobře hraje i v obraně.

HBC Rondo Most (8. místo – 15 bodů)

Mostečtí hokejbalisté dávají zapomenout na loňskou nepovedenou sezonu, v níž se bili o holé přežití v nejvyšší soutěži. Pro jarní část chtějí hlavně udržet kádr z podzimu, avšak nějaké nové posily přeci jenom mohou ještě přijít. „Něco málo se rýsuje, ale chceme zachovat tým z podzimní části,“ zůstává tajemný předseda klubu a člen realizačního týmu Daniel Dvořák.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

SK Hokejbal Letohrad (9. místo – 14 bodů)

Letohradští Jeleni si v podzimní části žehrali nad neproměňováním šancí, v počtu obdržených branek jsou ale třetí nejlepší za pražským Kert Parkem a Kladnem! Posily tak přicházejí hlavně do útočné linie. Dvaadvacetiletý silný útočník Zdeněk Král, který momentálně zápolí v hokejové WSM Lize ve čtvrtfinále proti Jágrovu Kladnu za Prostějov, má po konci hokejové sezony namířeno právě do Letohradu, kde zná pár hráčů z Kolína. Další kolínský odchovanec Pospíšil byl už na turnaji v Pardubicích, kde vstřelil hned ve svém prvním duelu gól. Výčet posil by měl být v této fázi finální, ale 15. březen je ještě daleko.

HBC Rakovník (10. místo – 11 bodů)

Středočeský soubor s rakem na hrudi vydatně posílil již před startem podzimní části. V jeho dresu se prezentuje velezkušený forvard Slavomír Švancar s Janem Pospíšilem, který se po domácím mistrovství světa napevno vrátil do svého mateřského klubu. A co další jarní posily? Ty jsou zatím pečlivě střeženy pod pokličkou. „Nějaké hráče jsme na jaro oslovili, ale pokud je neuvidím na zápase v našem dresu, tak to neberu za hotové. Ale přijde mi, že zájem hrát extraligu upadá,“ mrzí hrajícího kouče Jana Pospíšila.

TJ KOVO Praha (11. místo – 5 bodů)

Druhý pražský extraligový celek se nachází na opačném pólu tabulky než jeho kolega z Kert Parku. Na podzim nebyly výkony vůbec optimální a z týmu odešel Miroslav Strejček a podle všeho ke konkurenci uteče také Tomáš Ruda. Hlavní kouč Tomáš Herstus se tak snaží lovit na poli ledního hokeje, či dává šanci mladým hráčům, jako je například Ondřej Matoušek – nejproduktivnější starší dorostenec KOVA, či Jaroslav Pátek a člen reprezentační dvacítky Jonáš Kyclt. „Zapojujeme a budeme se i nadále snažit zapojovat naše mladé hráče, protože někteří z nich prokazují, že by mohli být platnými,“ přitakává Herstus. „Rozjednaného mám i jednoho hokejistu,“ prozrazuje.