CROSSDOCK Extraliga

Hradec je na hřišti jen týden. Čtvrtfinále je základ našeho cíle, prozrazuje dále Novák

Už tento víkend se opět rozeběhne kolotoč bojů v CROSSDOCK Extralize, která bude pokračovat svým prvním jarním bojem, jenž přinese i duel mezi domácím Hradce Králové a hostujícím Kovem.

Počasí není ideální, promítlo se to i do aktuálního kádru

Petře, jak vypadal začátek zimní přípravy pod Bílou věží?

Jako asi ve většině týmů jsme se sešli někdy druhý týden v lednu, v předchozích letech to bývalo i dříve, ale letos jsme se prostě rozhodli, že dáme klukům větší volno, aby si více odpočnuli. Začali jsme pochopitelně suchou přípravou, dvakrát týdně tělocvična, dvakrát silový trénink.

Jaký kádr se vám na první tréninky sešel? Zapojili jste opět nějaké mládí?

Nic zásadního jsme řešit nemuseli, takže nás v podstatě nikdo neopustil, a doufám, že se tak už nestane. Na jaře dojde ke klasickému posílení, přijdou dva kluci, kteří hrají jinak hokej, a jsou s námi i kluci z dorostu, kteří budou soupeřit o triko národního dresu směrem k létu. Ukázali, že mají ambice a vzhledem k tomu, že vypadají kondičně velice dobře, a doufám v to i na hřišti, tak by jejich zapojení mohlo být větší než na podzim.

Určitě už pilujete herní praxi, od kdy jste na hřišti? A jaký máte názor na nabírání kondičky, jde to podle vás stejně dobře i přímo na place?

Určitě, kondička se dá dobře pilovat i na hřišti, i pro ten tým to je příjemnější, když nabírá fyzičku přímo s hokejkou v nějakých cvičeních. Upřednostnil jsem to i v létě, kdy jsme byli na hřišti hodně. Já jsem docela odpůrce běhání ve velkých mrazech, takže teď opravdu začínáme, máme za sebou nějaké první čtyři tréninky. Sice bylo počasí do teď poměrně dobré, v posledních dnech už i ta denní teplota není ale pro sportování příjemná, tak to nijak nepřeháníme. Ale nejde jen o teploty a zdraví hráčů, i když už nám také někteří kluci právě kvůli nemocem nebo zraněním netrénují, ale ani povrch v tomhle počasí není v ideální kondici. Věřím ale, že se dáme ještě během tohoto týdne dohromady, ale uvidíme, jak to bude v sobotu, má být také pod nulou, není to ideální začínat už takto ze začátku března…

Nepřemýšleli jste tedy teoreticky o přeložení kvůli teplotám?

Zatím ne, protože už jsme jeden zápas letos odkládali, a to hned na začátku sezony v prvním kole v Ústí. Myslím si, že můžeme v ročníku pouze jednou, takže tu možnost ani už možná nemáme. Pokud ale bude pod nulou a zároveň slunečno, tak hřiště nějak způsobilé bude. Hokejbal je však sport do tepla a pěkného počasí, takže pokud bude rosa, tak plast bude stát za tři tečky, míčky se budou ohřívat a nebude to pro hráče příjemné… Pokud bychom si mysleli, že by to mohl být pro hladký průběh zápasu pro obě strany nějaký problém, tak bychom si s Kovem zavolali a probrali to. Do konce minulého týdne jsme to ale neřešili.

Minulý víkend jste se zúčastnili první herní letošní praxe, a to nejprve na turnaji v Pardubicích…

Přesně tak, byl to spíše takový mini turnaj s domácím Autosklem a Letohradem, oni i tihle naši východočeští kolegové mají problém s marodkou, takže jsme hráli zápas jen dvakrát patnáct minut. Bylo to dobré v tom, že jsme se zase dostali do zápasového rytmu a malinko nás to vrátilo do toho správného přípravného procesu na ostré utkání. V neděli dopoledne jsme se pak doma utkali se Svítkovem, to byl už zase trochu jiný soupeř, zkusili jsme si různé složení útoků a styl. Klukům jsme zase vrátili ty principy, na kterých chceme, aby fungovala naše hra v extralize.

První dva zápasy nám napoví, základní meta je pochopitelně play-off

Vy osobně jste se rozhodl zůstat stále tolik aktivním i přímo na hřišti nebo jste tu roli posunul zase někam dále?

Odtrénoval jsem poměrně hodně a cítím se dobře, takže jsem připravený a už se těším. (usmívá se) Až na ty moje klasické bolístky kotníku to bylo opravdu bez problémů a pokud bude potřeba, zároveň uvidím, že bych neškodil týmu na hřišti, tak budu nastupovat.

A teď ještě pohled trenéra, když vezmete v potaz, jak je letos soutěž vyrovnaná, tak co budete považovat po konci vašeho posledního zápasu v sezoně 2017/18 za úspěšné?

Vypadá to, že Kert a Kladno odskočí. Ale my sledujeme samozřejmě spíše to, co třeba Kovo. Zdá se mi, že to tam možná trošičku zabalili, pokud by se ještě do play-off dotlačili, tak by to měli na poslední chvíli, ale těch zápasů je ještě dost. Zbytek je pak opravdu vyrovnaný, rozdíly tu jsou jen pár bodů, navíc jsou tam i některé zápasy k dobru… Před sezonou jsem říkal, že bych chtěl dojít do semifinále, takže tento cíl trvá, ovšem cesta tam bude ještě dlouhá a především těžká. Sami jsme viděli doma s Plzní, Ústím a v Pardubicích, že to už nebylo ideální a tyto zápasy nás posadily, po tom relativně vydařeném vstupu do sezony, zpátky na zem. Důležitá pro nás budou první dvě jarní kola, tedy nejprve doma s Kovem a potom cestujeme do Sudoměřic. Tato střetnutí nám ukážou, jak jsme v zimě pracovali a jak jsme připraveni, tudíž doufám, že to zvládneme! A pokud se tak stane, tak už budeme čtvrtfinále blíže, základní meta je pro nás ale bezpodmínečně play-off. Do toho bychom ideálně poté chtěli jít třeba ze čtvrtého pátého místa. Věřím, že se mi tato představa vyplní. (usmívá se)