CROSSDOCK Extraliga

Doufám, že se mi v Sudkách bude dařit, hlásí nová posila Jihomoravanů Grufík

Před jarní částí CROSSDOCK Extraligy se naprostá většina týmu pustila do hledání posil, které by jim pomohly v důležitých bojích o play-off či záchranu.

SK Sudoměřice nedávno na svém facebookovém profilu oznámily, že jste se stal jejich posilou pro jarní část CROSSDOCK Extraligy. Do jihomoravského celku přicházíte na střídavé starty z prvoligové Opavy. Kdo vás vlastně oslovil a jak se vaše spolupráce upekla?

Naše spolupráce se „upekla“ díky Davidovi Ternovi (jeden z gólmanů Sudoměřic pozn. aut.), který mě na začátku ledna oslovil s nabídkou zachytat si na jaře za Sudoměřice, protože čekal narození potomků. Touto cestou bych mu chtěl k jejich narození pogratulovat. Poté se již řešili formální věci, které hlavně díky skvělým vztahům trenéra Christa a pana Kaluži, byly rychle vyřešeny.

Bude po vás kouč Jurásek vyžadovat zapojení se i do tréninkových jednotek a jak často byste měl v brance Sudoměřic naskakovat?

Jelikož studuji v Olomouci, tak jsme se domluvili s panem Kalužou, že budu pravidelně trénovat s Opavou a do Sudoměřic budu dojíždět jen na zápasy. A kolikrát nastoupím za Sudoměřice v brance, to je věc trenéra Juráska, který rozhoduje o sestavě. Já doufám, že se mi v Sudkách bude dařit a na jaře uděláme dobré výsledky.

Dříve vás oslovil i Letohrad. Máte radost, že o vás v nejvyšší hokejbalové soutěži moc dobře vědí a touží po vašich službách?

Před dvěma roky mě oslovil Letohrad, ale nějak to nedopadlo. Nyní se Sudoměřicemi ano. Samozřejmě mám radost, že si konečně vyzkouším zachytat si extraligu, ale to, že by o mě jiné týmy věděly, si nemyslím. Budu se ale snažit dělat vše proto, aby se o mě ostatní týmy dozvěděly. (smích)

V Sudoměřicích funguje správná chemie, proto se jim daří

Sudoměřice už nejsou jen o starších zkušených hráčích, ale zapojily i mnoho talentovaných dorostenců jako je Matěj Fraňo z Kyjova apod. Sledoval jste jejich výkony v podzimní části? (7. místo) A věříte, že mají šanci na velký úspěch?

Proti Sudoměřicím jsem odchytal svůj první zápas v opavském „áčku“ a ten zápas si moc dobře pamatuji, protože jsme i po špatném výkonu vyhráli 2:0. V Sudkách vždycky hráli skvělí hráči a já se vůbec nedivím, že se jim teďka daří doplňovat kádr o mladé hráče, protože funguje ta správná chemie. Vím, že kluci hrají s jednou z nejmladších sestav v extralize, ale i tak hrají dobré výsledky. Pokud ale někoho z mladých vyzdvihnout, tak je to právě Matěj Fraňo, kterého jsem sledoval na Českém Poháru, naštěstí jen ze střídačky, protože byl fantastický. Dle mě strašně nedoceněný hráč, který může být hlavním pilířem nějakého úspěchu.

V prvoligové Opavě vám patří místo neotřesitelné jedničky. Druhá nejvyšší soutěž je ale letos nadmíru vyrovnaná, vždyť se nacházíte na 6. pozici s 33 body, na druhé Prachatice ztrácíte pouze tři body, avšak osmý Olymp na vás ztrácí taktéž 3 body. Bude těžké se probojovat do play-off?

Neotřesitelné místo jedničky už určitě nemám, protože se letos ukázal v brance teprve 17letý Blažek, který za 2 zápasy dostal 1 branku. Ale liga je opravdu strašně vyrovnaná. My jsme třeba sehráli nejhorší zápas v Mladé Boleslavi, která hraje spodek soutěže a v neděli jsme jasně přehráli Nové Strašecí. Musíme zapracovat na koncovce, která byla vždy naší Achillovou patou, jinak bude opravdu těžké se probojovat do play-off a v něm udělat nějaký úspěch.

Jediná tabulka, kterou má cenu vůbec sledovat, je kolonka s výhrami

Mezi gólmany jste odchytal absolutně nejvíce minut (698 – druhý Filip Janák z Olympu 513)! Dělá vám dobře být v neustále permanenci a jste se svými výkony v letošní sezoně spokojený?

V permanenci jsem jenom kvůli tomu, že mě nikdo z kluků ani trenér nechce na střídačce, protože pořád do všeho kafrám. (smích) Moje výkony na podzim nebyly ideální… Pár zápasů se mi nepodařilo a díky tomu jsme taky na 7. místě. Ale od toho to je sport. I přesto ovšem paradoxně přišla nabídka ze Sudek, takže mám o motivaci navíc na sobě celou zimu a jaro pracovat.

Sledujete osobní statistiky, nebo vás hlavně zajímají týmové výkony? Vaše úspěšnost zákroků je na výborném čísle 92,55% a za jeden zápas obdržíte průměrně 2,13 branek. Budete si je chtít vylepšit?

Vylepšit budu chtít hlavně kolonku s vítězstvím. To je jediná tabulka, kterou má cenu vůbec sledovat. Osobní statistiky jsou sice krásná věc, ale pokud mančaft hraje hrozně a nedaří se mu, tak jdou statistiky stranou.

S jakými cíli ať už v Opavě, tak v Sudoměřicích budete vstupovat do jarní části?

V Opavě právě prožíváme generační obměnu, navíc se nám na podzim zranilo pár hráčů z prvních dvou sestav. Budeme se snažit jít od zápasu k zápasu a hrát dobrou hru. V Sudoměřicích jsou cíle jasné. Dostat se do play-off a tam už to bude vabank.