CROSSDOCK Extraliga

Cíl čtvrtých Pardubic? Začínat play-off doma, přeje si trenér Mašík

Pardubičtí hokejbalisté každoročně patří k aspirantům na medailová umístění nejvyšší soutěže, nejinak tomu bylo i před letošním ročníkem. Mužstvo nového reprezentačního trenéra Jiřího Mašíka však prochází obměnou, velké množství nových hráčů si vybralo svou daň.

Na pět porážek na podzim nejsme zvyklí

Na úvod se ještě vraťme k podzimu, jak se v Pardubicích hodnotilo průběžné čtvrté místo? Přece jen každoročně patříte k aspirantům na mistrovský titul, pět porážek v řádné hrací době z dvanácti zápasů, to není příliš lichotivá bilance...

Spokojenost není na místě. Na pět porážek na podzim prostě nejsme zvyklí. Musíme však brát v úvahu, že před sezonou nám skončila osmička hráčů základního kádru, navíc třeba Pavel Kubeš s Petrem Filipem přes polovinu podzimní části nehráli. Základní stavební kameny jsme museli doplnit mladšími hráči a z toho pohledu není čtvrté místo tak špatné. Rozhodně jsme na tom mohli být lépe bodově, například ztráta se Sudoměřicemi mě hodně mrzí. Spokojeni nejsme, ale zase tak velké zklamání to také není.

V čem je rozdíl oproti předchozím sezonám? Hraje roli obrana, protože s 34 inkasovanými brankami jste čtvrtý tým s nejhorší defenzívou celé soutěže.

Je to přesně o tom, že se kádr hodně změnil. Ztratili jsme tím zažité automatismy v bránění, hráči, kteří to měli v hlavách, skončili a noví se to museli učit. Navíc přechod z dorostu do mužů je náročný a hráči v extralize jsou na jiné úrovni. Některé zápasy se nám vůbec nepovedly, dostali jsme hodně branek a z toho plynou věci, na kterých budeme muset zapracovat.

Jak jste před jarní částí posílili?

Příchody se stále ještě řeší. Velmi pravděpodobnou posilou bude Matěj Štefka z Poličky, který k nám bude mít vyřízené střídavé starty. My se stále držíme v linii, že nechceme naší situaci řešit posilami z jiných týmů a naopak zapracovávat svoje hráče z mládeže. Nicméně i varianta příchodů z jiných mužstev se řešila, protože stále nemáme dostatečně široký kádr. Zkusíme to vyřešit z vlastních řad, snad bude na jaře připraven Petr Filip či Pavel Kubeš, kteří mají ještě zdravotní problémy. Uvidíme, jak se vyvine situace s Honzou Bílým, zda po skončení florbalové sezony naskočí. Kromě Štefky příchod žádného nového hráče neplánujeme.

Kdo naopak skončil?

Žádný odchod z týmu neevidujeme, nikdo neskončil. Pořád máme problémy s tréninky hráčů na vysokých školách, jenže s tím se potýkají i ostatní týmy. Musíme se s tím tedy poprat.

Jaký typ zimní přípravy jste zvolili a na co se nejvíce specializujete?

Máme za sebou, troufnu si říci, velmi kvalitní zimní přípravu. Tréninky, které probíhaly čtyřikrát týdně, připravoval Ondra Almaši a byly na velmi vysoké úrovni. Navíc pojaté v trochu jiném stylu, Ondra na tréninky osobně dohlížel a posunul nás kousek dál. Kluci jsou výborně fyzicky připraveni, ale jak už jsem říkal, účast a docházka nebyla taková, jakou bychom si představovali. Ať už byly na vině nemoci, zranění, dovolené atd.

Víme, jak je důležité začínat play-off doma

V přípravě zatím sbíráte úspěchy. Ať už vítězství na turnaji v Malém Březně, tak následující přípravné zápasy. V řádné hrací době jste prohráli pouze s Hradcem Králové. Značí to o připravenosti pardubického týmu na jarní část CROSSDOCK Extraligy?

V Malém Březně jsem sice nebyl, ale vím, že kluci hráli velmi dobře. A to nejen po výsledkové stránce, i předvedená hra byla na kvalitní úrovni. Dokázali jsme navíc vstřelit hodně branek. Výsledky však nepřeceňujeme, protože v tu dobu i ostatní týmy teprve začínaly s přípravou na jarní část soutěže a dané výsledky mohou být ošemetné. Dále jsme dokázali porazit Přelouč, zápas byl hodně ovlivněn zimou a povrchem, na asfaltu to nebylo ideální. Prohra s Hradcem Králové již byla nastavením zrcadla, protože to přece jen byl extraligový tým. Následně jsme porazili Letohrad a čeká nás ještě domácí odveta s Přeloučí. Výsledky nejsou špatné, pořád ale musíme tvrdě pracovat. Sestava navíc nebyla vždy stejná, protože hráči pokaždé nemohou. Naším cílem je nyní ustálit sestavu.

Dva body na třetí místo, ale trio pronásledovatelů hned za vámi. Co je tedy vaším cílem ve zbývajících osmi kolech základní části?

Víme, že tabulka je nesmírně vyrovnaná. Navíc startujeme na hřišti Kert Parku a doma s Kladnem, takže to bude skočení do jarní části rovnýma nohama. Musíme se tomu přizpůsobit a bude to přesně ta zkouška, která ukáže, jak na tom jsme. Stanovili jsme si, že chceme být v plné síle připraveni do play-off. Věřím, že se nám podaří udržet první čtyřku, protože už z loňské sezony víme, jak je důležité začínat čtvrtfinále doma. Budeme chtít pronásledovatele udržet za sebou. Tabulka je vyrovnaná a extraliga letos hodně zajímavá. Sám jsem zvědav, jak bude jaro vypadat.

Přípravná utkání HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice:

Turnaj v Malém Březně:

základní skupina

HBC Elba DDM Ústí nad Labem - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 1:4

HBC Rakovník - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 0:4

HBC RONDO Most - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 3:2 po nájezdech

semifinále

TJ KOVO Praha - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 1:3

finále

SK Jungle Fever Kladno - HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 3:6

Další zápasy:

HBC Jestřábi Přelouč – HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 3:4

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice – HBC Hradec Králové 1988 0:3

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice – SK Hokejbal Letohrad 5:3