CROSSDOCK Extraliga

Brzy na hřišti, minimum změn. Letohrad svědomitě trénuje na jarní nápravu

Bylo to nečekané, když se Letohrad na podzim v CROSSDOCK Extralize trápil a nedokázal navázat na velice povedený předešlý ročník. Jeleni tak nakonec na přelomu roku skončili z trojice východočeských zástupců v nejvyšší české hokejbalové soutěži nejhůře, a to devátí.

Na východě Čech začali s přípravou už velice brzy, vždyť poprvé se sešli v Letohradě už první čtvrtek v novém roce, kdy jim započal zimní dril. „Od 4. ledna jsme trénovali třikrát týdně, v úterý venku nebo v prostorách šaten, ve čtvrtek jsme měli tělocvičnu a v sobotu jsme zase chodili na umělou trávu,“ přeříkává týdenní náplň svého celku Tomáš Friml.

Jelenům se navíc podařilo dostat na hřiště už poměrně brzy a přípravu tak měli alespoň občas zpestřenou trochu záživnějšími prvky. „Počasí nám dovolilo jít na hřiště už v lednu, od začátku února pak chodíme pravidelně dvakrát týdně,“ upřesňuje lodivod vyznavačů modrobílých barev.

Novinkou v posledních letech je v zimních i letních přípravách napříč všemi sporty zapojování moderních prvků nebo alespoň menší inovace v různých cvičeních. „Letos jsme do přípravy přidali i posilování s gumovými expandery a posilovacími gumami. Jinak to bylo víceméně podobné jako každá příprava. Vždycky to je totiž především pochopitelně o běhání a posilování,“ pokračuje Friml.

Letohrad na podzim obdržel jako třetí nejméně branek!

Hlavního kouče letohradských jelenů zároveň těšilo, že se jeho plány do zimních týdnů daří plnit podle představ a bez nucených omezení. „Celou přípravu jsme odtrénovali tak, jak jsme měli naplánováno, a to bez komplikací. Hráči ji navíc odmakali na maximum, to mě těší!“

To, jestli se zimní dril jelenům vyplatil, ale bude jasné až v jarní části hokejbalové extraligy. Letohrad totiž na podzim příliš neexceloval, a pokud se chce podívat do play-off, musí se zlepšit. „Především koncovka, to byl kámen úrazu,“ ví trenér Jelenů. „Trápila nás celou podzimní část a kvůli ní nemáme tolik bodů, kolik bychom určitě chtěli mít,“ dodává.

Východočeši by se však mohli naopak opřít o kvalitní defenzivu. Vždyť za jedenáct zápasů sice skórovali jenom třiadvacetkrát, ale také stejněkrát inkasovali, a to je řadí hned na třetí pozici v nejlepší obraně. Lepší už má jen druhé Kladno s vedoucím Kert Parkem!

Jelenům se zkomplikoval příchod některých nových hráčů

Jak se bude Letohradu dařit v ofenzivě, ale také v defenzivě, si bude moct vyzkoušet příští víkend, kdy sehraje přípravná utkání. „Měli bychom je odehrát v Pardubicích, a to s domácím Autosklem a také proti Hradci Králové,“ prozrazuje trenér třetího týmu z východních Čech.

U devátého celku tabulky, který se ziskem čtrnácti bodů ztrácí jeden na osmý Most a tři, navíc se zápasem k dobru, už na pátou Plzeň, se příliš nehýbalo ani s kádrem. „Měl by být stejný jako na podzim, trošku se nám zkomplikoval příchod některých hráčů, kteří k nám měli na jaře přijít, ale věříme, že do jarní části nastoupí,“ přeje si Friml. Tomu však v kádru ke konci podzimní části někteří jeho svěřenci chyběli nebo nebyli ideálně fit, jak to s nimi vypadá? „I ti by už měli být v pořádku a také se zapojit do jarních bojů, což je pro nás určitě dobře,“ má jasno trenér.

Při prvním ostrém startu čeká na letohradské hráče hned pěkný výlet až do Sudoměřic, ze kterých by si pochopitelně chtěli o první březnové sobotě odvážet také první tři letošní body. „Se sezonou budu určitě spokojený, jen když postoupíme do play-off, tam se pak může stát všechno,“ usmívá se Tomáš Friml. O tom, jak to nejen pro Letohrad letos dopadne, se ale začneme postupně dozvídat až za necelé tři týdny.