CROSSDOCK Extraliga

První střela, první gól! Patnáctiletý Čejka zazářil v premiéře za muže v dresu Kert Parku

Na mezinárodním seniorském turnaji Pilsen Challenge se do své premiéry v seniorském hokejbale pustil talentovaný hostivařský útočník Jan Čejka.Ten poprvé za mistrovský Kert Park nastoupil ve třetím utkání základní skupiny, kdy se svým premiérovým gólem podílel na remíze 1:1 se švýcarským Grenchenem

Od soboty 10. února se talentovaný hokejbalista Hostivaře připojil k seniorskému týmu HC Kert Park Praha na mezinárodním turnaji Pilsen Challenge. Jak se asi teprve patnáctiletý mládežnický reprezentant do týmu extraligového mistra dostal? „Před měsícem mi Ondra (Ondřej Novák předseda HBC Hostivař pozn. aut.) řekl, že by mě chtěl Kert zkusit a ať zavolám panu Kunovi a domluvím se, kdy bych mohl začít s nimi chodit trénovat. Den na to už jsem byl na tréninku s Kertem,“ prozrazuje Jan Čejka.

Pražské mistrovské družině se vytáhlý útočník z Hostivaře podle všeho představil v dobrém světle. „Na druhém tréninku si mě zavolal pan Kuna (hlavní trenér Kert Parku pozn. aut.) a řekl mi, jak to semnou zamýšlí, a jak si to představuje. Vyvrcholením měl být tenhle turnaj, kde jsem se měl ukázat, jestli to zvládnu,“ popisuje Čejka.

Na teprve patnáctiletého útočníka s vytříbenou technikou hole letos čeká Světový pohár hráčů do 16 let v Přerově a Zlíně, přitom se už prezentoval i na kempech reprezentace U18 a zájem o něj jevila i nejstarší juniorské národní mužstvo. Naskočit ale poprvé za muže, to musel být náročný přechod. „Ve čtvrtek jsem absolvoval ještě trénink s Kertem na hřišti, takže jsem trochu očekával, jaký by to mohlo být, ale bylo to těžší,“ přiznává Jan Čejka. „S jinými zápasy, co jsem hrál předtím, se to nedá srovnávat,“ upozorňuje.

Budu teď chvíli bez kapesného

Čejka si v dresu Kert Parku na seniorském mezinárodním turnaji vyzkoušel několik variant složení jednotlivých formací. „Trenéři střídali každou polovinu sestavu, takže jsem hrál s každým z týmu. Každý zápas jsem hrál i na jiných postech, někdy na pravém křídle, někdy na levém,“ prozrazuje Čejka. „Každá pozice má svoji úlohu, jak při útočení, tak při bránění. Vždycky před zápasem si mě trenéři vzali a řekli mi, co ode mě chtějí,“ popisuje talentovaný hostivařský hokejbalista.

Hned ve svém třetím střídání na turnaji v rámci třetího zápasu základní části proti švýcarskému Grenchen-Limpachtal (1:1) vstřelil z první střely první gól! „Byla bule v útočném pásmu a hned po vhazování jsem šel do buly a nějak se ke mně míček odrazil a já ho bekhendem poslal na bránu a mezi nohama gólmana to propadlo až za něj,“ vypočítává, jak k brance došlo. „Bylo to super, se hned takhle ukázat a vyrovnat, i nervozita ze mě opadla,“ vzpomíná Jan Čejka.

Toho hned museli atakovat jeho noví spoluhráči, že podle všeho ztratí určitý obnos kapesného jako zápisné za první start a hned gól. „Po zápase se to hned řešilo, nakonec jsem vyvázl z toho ještě podle mě dobře. Ale budu teď chvíli bez kapesného,“ směje se Čejka.

Skvělý pocit hrát po boku takových borců

Kert Park v boji o bronz následně srazil na kolena právě Grenchen, proti němuž Jan Čejka vstřelil vítězný druhý gól při konečném výsledku 4:1 pro pražský soubor. „Šli jsme vyhrát alespoň nějakou útěchu, když finále nevyšlo. Byl jsem u mantinelu za soupeřovou brankou a vytáhl jsem to až na modrou, kde jsem to stáhl doprostřed a po kličce na beka jsem vystřelil bekhendem pod břevno,“ popisuje, jak došlo k jeho krásné brance.

Hrát po boku reprezentantů jako je Tomáš Wróbel, Martin Kruček a Tomáš Fejfar přineslo určitě mnoho zkušeností. Okoukal talentovaný útočník něco nejen od těchto borců? „Je to skvělý pocit hrát po jejich boku,“ rozplývá se Jan Čejka. „Snažil jsme se toho hodně od nich odkoukat, jak na trénincích, tak na turnaji. Párkrát mi něco řekli, jak si mam nabíhat a tak, v čem se mám zlepšit mi spíš říkali trenéři,“ říká Čejka.

Hostivařský odchovanec na turnaji obdržel i cenu pro nejlepšího hráče Kert Parku! „Byl jsem hodně překvapen, ale zároveň i rád že jsem trenéry zaujal,“ těší Čejku. „Částka do kasy se už o moc naštěstí neposunula nahoru,“ culí se. Nyní se už mílovými kroky přiblížila jarní část CROSSDOCK Extraligy, v níž by Jan Čejka mohl obléci dres obhájce titulu. „Reálné to je, teď už závisí jen na vedení, jak se dohodnou. Podle toho, jak se dohodnou trenéři, tak to bude na jaře, ale to se dozvím časem,“ prozrazuje mládežnický reprezentant.