CROSSDOCK Extraliga

Kovo musí na jaře pálit ostrými! Čísla ve střelbě máme tragická, ví trenér

Zimní přípravy všech extraligových celků jsou ve své polovině. Naše redakce se tak postupně začne zaměřovat podrobněji na zimní drily všech borců a začínáme hned v hlavním městě. Pražské Kovo totiž skončilo po podzimní části na posledním místě.

Nemám srdce od toho odejít

Trenére, jak vypadá vaše zimní příprava?

Máme ji kombinovanou, chodíme třikrát týdně a teď jsme začali už i na hřišti. Docházka ale vzhledem k podzimu není ideální, to znamená, že to není dobrý stav a nemám z toho vůbec radost.

Jak to řešíte?

Budeme a musíme dělat změny. Postupně na nich pracujeme. Ono ale vyměnit hráče v hokejbalu a získat za ně další kvalitní, tedy přivést je do svého klubu, není vůbec jednoduché…

Neztrácíte vy osobně chuť se snažit, když říkáte, že někteří hráči už nedochází ani na tréninky, tedy zřejmě pokračovat v Kovu nebudou…?

To se těžko popisuje, podstatě ztratil už na podzim, ale nemám srdce od toho tady odejít. Chybí nějaká vzájemná důvěra a pro posílení není moc z čeho brát, uvidíme, jak to bude.

Rozjednaného mám i jednoho hokejistu

Pojďme tedy zpět k přípravě, absolvujete vůbec nějaká přípravná utkání?

Ale to ano, my ten počet hráčů na zápasy máme. Pojedeme do Března, kde je dobře obsazený turnaj, je tam Ústí a třeba i Pardubice. O týden později ještě jedeme do Svítkova, tedy na hřiště s plastovým povrchem, se kterým se potřebujeme sehrát, protože na něm budeme hrát hodně zápasů.

A jména v kádru konkrétně? Je už někdo, kdo řekl, že pokračovat nebude?

Zatím mi vyloženě toto řekl jenom Míra Strejček, dále ještě moc nevím. V hodně případech to je nejasné, takže to bude zřejmé až v průběhu dalších dnů a týdnů.

Kdo by vás naopak mohl posílit?

Zapojujeme a budeme se i nadále snažit zapojovat naše mladé hráče, protože někteří z nich prokazují, že by mohli být platnými. Rozjednaného mám i jednoho hokejistu.

Můžete být konkrétní?

Zatím ne, jednání ještě probíhají, takže bych nerad prozradil něco, co by pak třeba ani nakonec nebylo realizované.

Trénink se snažíme co nejvíce přiblížit zápasu

Budete hráčům hodně vsugerovávat, že i přes ten strašný podzim není zdaleka nic ztraceno a klidně by se při souhře výsledků a vaší případné formě ještě mohlo hrát o play-off?

Musíme se hlavně zaměřit na sebe! Jít zápas od zápasu a stále se zlepšovat. My už jsme ani ke konci podzimní části neodehráli špatná utkání, Ústí jsme přestříleli snad o patnáct střel, ale stejně jsme prohráli. Doma jsme zase přehráli Letohrad, ale klasicky nás vychytal skvělý Šimara. Prohráli jsme tak zápasy, kde jsme byli lepší, tudíž zároveň přišli o drahocenné body…

Za dvanáct zápasů jste dali jenom osmnáct branek, o té střelecké nemohoucnosti se vám snad i muselo zdát…

Bylo to všechno o nás, my jsme ze sto střel dali jeden jediný gól, to je strašné číslo! Normálně to je tak mezi deseti patnácti procenty, my jsme byli na jednom…

Co pro to na tréninku děláte, abyste se s takovým problémem na jaře už nemuseli zaobírat?

Zaměřujeme se na zrychlení na tréninku, musíme všechno dělat tak, jako bychom byli v zápase. Všechno musí být ve velké rychlosti, náběhy, střelba, zkrátka vše, jako by se jednalo o ostré utkání. Hráči musí být připraveni vpředu kdekoliv a kdykoliv zakončit. Snažíme se tak všechna cvičení alespoň co nejvíce přiblížit k extraligovému zápasu.

Co se vlastně oproti minulé úspěšné sezoně do té aktuální změnilo, že se Kovu přestalo dařit a je poslední?

Nelíbil se mi už náš přístup na turnaji ve Strašecí v létě. Hráči k těm zápasům přistupovali, jako kdyby hráli nižší soutěž a ne tak, jako kdyby se připravovali na tu nejvyšší. Sice jsme těm týmům stačili, ale nedávali jsme vůbec branky a vždycky to dopadlo remízou nebo až nějak v samostatných stříleních.

A pak se to přeneslo i do sezony…

Ano, je to tak. Mně ale chybělo pořád hodně hráčů, třeba kolem sedmi, a to i těch klíčových, kteří se nahrazují jen hodně těžko. Martin Svoboda odehrál hrozně málo, v obraně chyběl vysoký chlap Jiří Drak, kterému v Rakovníku zlomili prst a stejně tak z toho utkání odstoupil i Honza Kočka. Ono se to rychle nasčítá, a když přišla nepohoda z výsledků do kabiny, je z toho nakonec nyní poslední místo v tabulce.

Pro play-off bychom museli vyhrát vše, to je utopie

Určitě jste vaší špatnou pozici s někým konzultoval a ptal jste se, co by vám do tréninku poradil, že?

To víte, že ano. Když se vám nedaří, tak hledáte příčiny a pak jejich řešení. Můj otec je špičkový hokejový manažer a trenér, takže s ním jsem to nejednou probíral.

A co vám poradil?

Základ je perfektní provedení koncovky v maximální rychlosti v tréninku, tak, jak jsem už říkal, že se to snažíme přenášet do každého tréninku. Snažím se to hráčům stále opakovat a pořád toto zlepšovat, nemám ale na starosti jen vedení A-mužstva.

Zatěžují vás tedy i další povinnosti s klubem?

Ano, ve vedení klubu jsem totiž v jednu chvíli zbyl jenom já a řešil jsem tak strašně moc věcí okolo. To je potom nesmyslné řídit sto dvacet lidí, tedy osm kategorií, v jednom člověku, místo toho, aby se to rozvrhlo mezi pět lidí…

Jaký je tedy váš cíl v CROSSDOCK Extralize do jara?

Museli bychom všechny zápasy na jaře do konce základní části vyhrát, abychom ještě teoreticky mohli pomýšlet na play-off, a to je utopie… Chtěl bych tak alespoň to, abychom play-out šli hrát s takovým bodovým rozestupem na poslední příčku, že bychom se už o nic nemuseli strachovat. Rozhodně nechci být v nejistotě až do poslední minuty posledního utkání.