CROSSDOCK Extraliga

Dva sedmnáct Tomáše Jiříka: Reprezentace byla velká zkušenost, věřím v budoucnost!

Den po Štědrém dnu se přehoupneme do druhé poloviny hodnocení roku 2017 s kapitány všech extraligových celků. Se začátkem vánočních svátků tak míříme do Hradce Králové, a to za Tomášem Jiříkem

Úspěch byla jak první, tak i druhá polovina roku

Tomáši, na jaře 2017 jste stále živil naději na domácí mistrovství světa, měl jste to často v hlavě?

V zápasech se vždycky snažím hrát na maximum a jet na plné pecky. Ale samozřejmě, že v hlavě jsem to měl hodně často a snažil jsem se hrát stále stabilně. Moje jméno tam dlouho někde figurovalo a byl jsem zvaný na různé kempy, bral jsem to však především jako super možnost poměřit se s těmi nejlepšími. Zároveň si zahrát mezinárodní hokejbal třeba proti Slovensku nebo Švýcarsku. Pro mě to byla skvělá příprava na budoucnost. Doufám, že se ještě v reprezentaci v budoucnu objevím!

Z výběru jste nakonec vypadl po kempu v Plzni, náladu vám ale mohlo spravit probojování Hradce do vyřazovací části…

Hradci se poslední sezony nedařilo, byla zde krize a nějaká obměna kádru. Když ale poté převzal trenérské kormidlo Petr Novák, tak se znovu něco nastartovalo k lepšímu. Začalo nás to všechny bavit a tréninky měly najednou hlavu a patu. Navíc jsme splnili náš sezonní cíl, a to tím, že jsme se dostali do play-off. Šli jsme do něho z osmého místa proti nadupanému Kladnu, které sice vyhrálo 3:1 na zápasy, pro nás to bylo proti jejich síle už těžké. Na druhou stranu musím říct, že jsme jim nedali nic zadarmo a doufám, že jsme nebyli jednoduchým soupeřem, i když tomu třeba ten konečný výsledek série nenapovídal. Brali jsme však minulý ročník určitě jako úspěšný.

A co říci k letošní zatím půlsezoně? Začátek byl raketový, pak ale přišlo trošku přibrzdění…

Hodnotím ho také pozitivně. Jsme na šestém místě a začali jsme v létě už hodně povedeným Českým pohárem, který jsme vyhráli. A začátek extraligové sezony pak byl z naší strany úplně top. Poté jsme si bohužel vybrali nějakou krizi a začali jsme ztrácet body. Neuhráli jsme některé výsledky, se kterými jsme počítali, že bychom s nimi mohli bodovat. Stálo nás to tak i lepší umístění v tabulce, takže to sice hodnotíme teďka pozitivně, ale zároveň to mohlo být o mnohem lepší. Tabulka je namačkaná a hodně z týmů může po výhře vylétnout, ale po prohře zároveň i hodně klesnou!

Cíl je první čtyřka?

(usměje se) Bylo by to samozřejmě super, začínali bychom doma. Pro nás je ale jednoznačně cíl play-off s co nejlepším konečným umístěním po základní části. Ve vyřazovací části jsou pak už všechny týmy vyrovnané, až tedy na Kladno a Kert Park, který je nyní v mých očích možná i o dvě úrovně výše.

Na Vánoce jedině kapra! Toho pak vyjezdit na ledě

Včera byl Štědrý den, co vy a vánoční svátky, máte je hodně v oblibě?

Ano, Vánoce mám moc rád. Jsou to pohodové klidné dny, s čímž se předtím pojí samozřejmě spousty lítání, shánění dárků a podobně. Naštěstí já nejsem takový, že bych něco nechával na poslední chvíli a pak z toho měl nákupní horečku. I letos jsem tak všechno nakoupil dostatečně brzy, takže se mě nějaký shon netýkal. (usmívá se)

Kde jste letos Vánoce trávil?

S rodinou a přítelkyní, moc jsem se na tento pohodový čas těšil, bylo to jako každý rok super!

Jíte kapra nebo dáváte přednost raději jinému masu?

Jím jedině kapra! Nějaký řízek nebo klobása, to u nás prostě nejede. (směje se) U nás prostě jíme ve velkém jenom kapra.

Co vy a hokej v zimní přestávce, hrajete, že?

Ano, v zimě je to můj oblíbený sport. Ale tím, že jsem vyrostl od malička ve fotbalové rodině, tak jsem k hokeji zase neměl příliš blízko a neměl ho možnost hrát. Maličko si to tak teď v dospělosti vynahrazuji a hodně mě to chytlo. Takže když dají kluci v zimě vědět, že se jde hrát, tak často jdu. Líbí se mi to a je to alespoň trošku pohybu navíc.

Jste tedy dobrý bruslař?

Jsem dobrý bruslař do chvíle, než musím překládat doprava, protože mi to jde jenom doleva. (rozesměje se) My jsme tam s klukama vesměs hokejbalisti, takže si to nahrát v útoku umíme. Když proti nám ale hrají chlapi, kteří perfektně bruslí, tak si z nás dělají srandu. Ale na ty kombinace to z naší strany asi není zase tak špatné. Navíc se nám letos v té naší malé lize daří, jsme snad dokonce třetí. (usměje se)

A ještě otázka na závěr, po Novém roce už bude zanedlouho navazovat start zimní přípravy. Předpokládám, že i u vás to není oblíbená část sezony, že?

Přesně tak, to je jasný. Ale zároveň to je určitě potřeba, hráči z toho pak těží celé jaro a v play-off. Ale zase je super, že s partou z týmu se sice dokážeme často pobavit a zasmát, ale když je potřeba, tak i tvrdě dřít a já tomu teda věřím, že opět přijdou ty tvrdé tréninky na fyzičku. Začínáme nějak v první polovině ledna a jsem na to zvědavý. (usměje se)