CROSSDOCK Extraliga

Dva sedmnáct Aleše Zahálky: Končící rok? Za Kovo raději celý škrtnout!

Před námi je druhá polovina z posledního měsíce v roce 2017. Prosincový čas je tak zároveň časem bilancování a hodnocení předchozích týdnů, s čímž letos začínáme u kapitána pražského Kova.

Všechno to musíme napravit na jaře!

Aleši, jaký byl pro vás hokejbalový rok 2017? Dá se to u vás rozdělit na půl roku dobré a půl roku strašidelné období? Nebo ani to jaro už se nedá hodnotit dobře?

Nedá, ten celý rok byl z naší strany, jak říkáte, strašidelný. Už na jaře se nám nedařilo a vypadli jsme navíc po třech zápasech hned i z play-off. A letos na podzim jsme nepředvedli vůbec nic. Máme tak za celý rok asi jen jedno vítězství a pak pár bodů z nějakých plicht. Za nás tedy raději celý rok 2017 škrtnout!

Když se ještě zastavíme u klubu, tak jak se ta momentální situace Kova dá slušně nazvat?

Nevím, jestli je to o pojmenování. Vzal bych to spíše tak, že horší to už být nemůže, takhle to asi musíme brát. (zasměje se) Na nás teď je, abychom se odrazili ode dna, těch problémů je ale více než dost. Nabaluje se to jedno na druhé a není to pak vůbec jednoduché. Když nevyhráváte, tak o tom stále více přemýšlíte a hledáte důvody, proč to nejde. Snad nám teďka pomůže konec roku, v lednu se od všeho oprostíme a jaro bude snad z naší strany diametrálně odlišné oproti podzimu a celému roku 2017.

Říkal jste, že těch problémů je více, to jste myslel třeba i v kabině?

Ne, to vůbec! Jde o to, že jsme na jaře nemohli hrát na našem hřišti a řešilo se, jak to bude na podzim. Jsme navíc jeden z posledních týmů, kteří ještě nemají v extralize plast a navíc náš asfalt není vůbec dobrý. Nemluvím o hřišti kompletně, které je také špatné.

A proč to tedy nejde herně?

Do doby, než inkasujeme, tak hrajeme často vyrovnaný zápas. Když ale prohráváme, tak už to nezvládneme hlavou a náš výkon jde o padesát procent dolů. Nevěříme si, že bychom to dokázali ještě otočit… Ale nemůžeme se vymlouvat, hráli jsme na podzim špatně a v posledních zápasech už navíc hodně špatně. Musíme to napravit v jarní části!

Zaměřme se ještě přímo na vás osobně, v červnu jste byl v organizačním výboru mistrovství světa v Pardubicích. Alespoň tu úplnou polovinu roku tak určitě musíte hodnotit pozitivně, že?

To bylo samozřejmě příjemné zpestření toho všeho. Dostal jsem se k tomu náhodně přes bráchu, který tam toho dělal více než já. Tím, že já pracuji na hokejovém svazu, tak mám k pořádání podobných akcí blízko. Když se objevila možnost, tak jsem rád pomohl sportu, který sám aktivně dělám. Moc mě to bavilo a chtěl jsem pomoct i kvůli tomu, že nás reprezentovali kluci, proti kterým jinak většinou hraji v extralize. Jsem rád, že jsem mohl přispět k tomu, že i oni z toho snad měli skvělý nezapomenutelný zážitek.

Slýchal jste ohlasy na šampionát ještě dlouho?

Možná to ještě mezi nějakými lidmi rezonuje i teď, na druhou stranu to ale byla jenom jednorázová akce a je potřeba se dívat, jako ve většině věcí, směrem dopředu. Já už jsem pracoval i při mistrovství světa v hokeji v roce 2015, které bylo také v Česku. I tehdy to bylo pouze o tom okamžiku a nemá cenu se pak ohlížet. Je potřeba se soustředit na další práci a stejně tak jsem to měl i já po letošním červnu. Dá se to vlastně nasadit i na naši momentální pozici v Kovu, vloni po podzimu jsme byli snad druzí a teďka jsme poslední…

Nový rok oslavím poprvé na horách

Cítíte už vánoční náladu?

Spíš to je s koncem roku pořád v takovém velkém shonu, snažíme se všichni dohánět různé pracovní resty a udělat toho co nejvíce na poslední chvíli. V práci toho teď také nemám málo, hokejová sezona je v plném proudu a máme tak spoustu zápasů a akcí. Už aby se začalo trénovat a všechno se to zase v lednu uklidnilo. (usměje se)

Na nejkrásnější dny v roce se ale určitě těšíte…

To je jasné, kdo by se netěšil. Letos to vychází navíc poměrně dobře do víkendu, takže si spoustu lidí bere volno a já také. Chystám se totiž po dlouhé době přes Vánoce na hory, takže doufám, že si dostatečně odpočnu. Těším se na rodinu, protože tím, že žiju v Praze, ale jinak jsem z Teplic, tak tolik možností během roku není. Je to čas, kdy se můžeme zastavit a vzájemně se navštívit a především pobavit.

Chápu to tedy dobře, že budete trávit Štědrý den přímo na horách?

Nene, to ne. Jedeme až na druhý vánoční svátek a vracíme se po silvestru. Je to poprvé, co nebudu přes tento čas doma, ale na horách, tak se moc těším.

Jedete tedy zažít takové klasické vítání Nového roku v horách?

(zasměje se) Přesně tak, ale budu s rodinou, takže to bude v klidu.