CROSSDOCK Extraliga

Musíme předvést úplně stejný výkon, jako v prvních dvou utkáních, velí plzeňský Švarc

Plzeň měla, jak se říká, Hradec Králové na lopatě, jeden krok stačil k tomu, aby vstoupila do letošního semifinále. To sice platí i nadále, akorát už na to Západočeši nemají tři zápasy, nýbrž pouze jeden!

Doma čekám zase úplně jiný zápas

Marku, poté, co to vypadalo, že po domácí nadvládě ve čtvrtfinále nad Hradcem Králové u svého soupeře o minulém víkendu sérii ukončíte, se nakonec tak nestalo a jste podstatě stejně jako Piráti už na pokraji vyřazení, proč?

Jeli jsme do Hradce pochopitelně s tím, že tam sérii ať v sobotu, nebo v neděli ukončíme. Jenomže v sobotu nebyla první třetina vůbec podle našich představ a ta hra se potom od toho odvíjela až do konce utkání. V neděli jsme do toho vstoupili už daleko lépe, jenomže jsme dostali hloupý gól, poté druhý a ono otáčet duel, navíc v play off, kde prohráváte o dvě branky, není už vůbec nic lehkého. Ale měli jsme na to, protože jsme si vypracovali opravdu hodně šancí, ale nedokázali jsme je přeměnit v branky.

Takže vás, myslíte, trápila spíše koncovka nebo brankář Petr Brykner?

Měl skvělé zákroky, to určitě, ale z naší strany jsme to v zakončení moc dobře nedělali. Stříleli jsme strašně po zemi, když už jsme to zvedli, tak zase míček letěl až na plexi. Měli jsme tam i hromadu dorážek přímo před brankou, jenomže to jsme taky dávali dolů, kde to brankář má jednodušší. Kdybychom v neděli snížili z 1:3 na 2:3, ještě bychom s tím možná něco v posledních minutách třetí třetiny udělali.

Hradec se netají tím, že větší techničtější hokejbalové kvality jsou na vaší straně a on by sérii mohl zvládnout především díky své bojovnosti, budete s tím souhlasit?

To je složité, zase kdyby rozhodovalo jenom tohle, tak si myslím, že by doma Hradec své zápasy nevyhrál, tam předvedl také hodně hokejbalových věcí. Navíc tam má hodně silné útočníky, hraje ten silový hokejbal. Vzadu má pak urostlé beky. My se naopak snažíme být neustále aktivní na balónku a vytvářet si stále nějaké šance.

V letošní vyřazovací části se budete muset v pátek v rozhodujícím duelu opřít o silné domácí prostředí, dokážete to?

U nás doma to bude úplně zase jiný zápas. Nejde tam hrát třeba jako venku, je tam větší hřiště, takže to jak pro nás, tak hlavně pro Hradec zase bude něco jiného. Přijde mi, že se hraje i s lepšími balónky, které jsou určené na hru dovnitř, mně ty na hru venku příliš nesedí. Ale to se rozhodně nechci vymlouvat na balónky. (usměje se) My musíme zvládnout celé utkání zodpovědně a předvést úplně stejné suverénní výkony, jako ty v prvním a ve druhém zápase celé série.

Rozhodujícím faktorem by mohl být i úvodní a třeba brzký gól. Co udělat proto, aby ho lovil z branky hostující gólman?

To je jasné, navíc se každému pak hraje o hodně lehčeji, když vede. V tomhle zápase by to být klíčové třeba mohlo, protože opravdu to může být o jedné větší chybě. Budeme se hodně snažit, abychom šli do vedení první my.

Bude to hokejbal, který nabídne divákům všechno

Věříte i v početní diváckou návštěvu? Na první hrací víkend sice fanoušci dorazili, mohlo by jich ale být v pátek hodinu po poledni ještě daleko více, souhlasíte?

Snad na ten rozhodující zápas dorazí hodně lidí. Všichni doufáme, že to bude kvalitní hokejbal z obou stran a věřím, že ho bude sledovat plná hala.

V tomhle měřítku byste si tedy přál opravdu vyrovnaný zápas, nebo hladké déletrvající vedení o několik branek?

(zasměje se) Jak říkám, myslím, že to bude kvalitní zápas. Oba týmy jsou na hrozícím prahu konce sezony, takže to tak snad i musí být. Mohla by to být hra, která nabídne divákům úplně všechno, co hokejbal může mít.

A zatímco Hradec by v případě vyřazení asi se sezonou částečně spokojený být mohl, vy byste konec sezony v polovině dubna kousali zřejmě hodně těžko. Mám pravdu, že?

To jednoznačně, v hlavách to máme všichni. Chceme v letošním play off už konečně pořádný úspěch, vždycky jsme, když jsme do něho došli, vypadli v semifinále a rádi bychom to tentokrát pokořili. Chtěli bychom pochopitelně bojovat o zlaté extraligové medaile, ale tohle všechno je ještě strašně daleko. Prvním krokem k našemu snu je porazit v pátek Hradec a vůbec se do toho semifinále tedy probojovat. Doufám, že to pro nás nebude nic dramatického a zvítězíme třeba o dvě branky, kdybychom neuspěli už teď, tak by to pro nás všechny bylo obrovské zklamání!