CROSSDOCK Extraliga

Na asfaltu to pro mě bývá jiný sport, poodkrývá před rozhodující bitvou Stárek

Play off CROSSDOCK Extraligy přináší v letošním ročníku parádní zápletky už od svého čtvrtfinále. Zatímco Kert Park Praha a Kladno se už několik dní raduje z postupu mezi nejlepší čtyřku, jejich soupeři v semifinále však ještě zdaleka nejsou jasní.

Z Letohradu se dokáže prosadit každý

Davide, série má za sebou čtyři zápasy, před vámi je poslední, jak zatím souboje vidíte vy z branky?

Je to extrémně vyrovnaná série! Hlavně pro oba týmy hodně fyzicky náročná, protože Letohrad hraje hodně běhavý styl hry a ti jejich mladíci nám v obraně hodně zatápí. Z mého pohledu to je tedy takové, jaké se předpokládalo, takže asi nejvíce vyrovnané čtvrtfinále ze všech letošních.

V domácích zápasech mi připadalo, že vás letohradští hráči hodně trefovali do výstroje. Bylo při vás tedy i štěstí, nebo to je vaší prací, že se proti soupeřovi vždycky snažíte co nejvíce vyběhnout?

Jasně, snažím se vždycky těm střelcům co nejvíce zmenšit úhel. Navíc člověk už ten hokejbal nějaký čas hraje a většinu těch hráčů už na hřišti několikrát potkal, takže má některé i přečtené. Tuším tedy někdy, kam by to mohlo jít a podle toho se snažím rychle zakročit.

Je to pro vás, jakožto gólmana, o to těžší, že vlastně nevíte, kdo se z Letohradu, jenž vyznává vyloženě defenzivní styl, utrhne směrem dopředu?

Ano, to souhlasím, protože branku od nich dokáže dát každý, i když je to třeba vyloženě obránce. Ale jsou to hlavně ti mladí, kteří jsou dopředu fakt hodně viditelní. Když já jsem s hokejbalem v Letohradu začínal, tak jim bylo tak osm devět let a teď proti nám hrají ve čtvrtfinále extraligy (usměje se). Půlku týmu už od nich neznám, protože se to tam obměnilo a jsou to spíše třeba bráchové mých tehdejších spoluhráčů.

Kde ještě Jeleni hrozí?

Jsou dopředu hodně nebezpeční, ale střídá se to třeba s částí hry, kdy zase tolik práce nemám, což byli u nás třeba převážně ty první třetiny ve třetím a čtvrtém utkání série. Ale hlavně mají skvěle propracovaný ten defenzivní styl, který se střídá s rychlým kontrem těch hodně běhavých hráčů, což je pro soupeře vždy nebezpečné.

Chytat na asfaltu je díky mému stylu hodně složité

Jak už bylo trochu řečeno, s hokejbalem jste začínal právě v Letohradu. Tak mě tak napadá, že vy jste se potkal ještě už s momentálním trenérem Tomášem Frimlem přímo na hřišti v jednom týmu?

Je to tak, hráli jsme spolu. A vycházeli a vycházíme spolu vždycky super, byl to bavič nejen kabiny, protože si uměl udělat dobrou srandu z každého. Takže s Půcou jenom v dobrém (zasměje se).

Nyní jeho tým však můžete pomoci stále vyřadit, jak se na pátý zápas o všechno připravujete?

Zaměřili jsme se v týdnu hlavně na regeneraci, sice trochu trénujeme, ale ono toho už za těch pár dní stejně moc nového nenacvičíme. Takže to bude asi hlavně o hlavách hráčů, protože Letohrad je doma silný, málo tam prohrává, a myslím si, že je to momentálně trochu favorit na vítězství a postup do semifinále. Jak jsem se tak koukal třeba na facebook, tak se tam chystá hromada lidí, bude krásné počasí, tudíž se bude hrát ve skvělé atmosféře. Ale my rozhodně chceme zvítězit, vždyť kdo by si přál, aby mu takhle brzy skončila sezona. Jak ale říkám, myslím si, že favoritem bude Letohrad.

Dalším faktorem bude také povrch hřiště, zatímco na většině „kolbištích“ v extralize už vládne doba plastová, tak Jeleni na svém stánku stále ještě hrají na asfaltu. Ten musí především pro vás znamenat značný problém, že?

Přesně tak! Pro mě to tam bude a je složitější, navíc ještě o to více, vzhledem k mému stylu, který vyznávám. Je to na asfaltu špatné, snažil jsem se to tam minule trochu polít vodou, aby to klouzalo, ale to stejně moc nepomůže. Na asfaltu je to pro mě zkrátka úplně jiný sport. Na druhou stranu ale zase ty střely nelítají tak rychle, protože na plastu to je fakt neskutečně svižné. Na koncovky od soupeře je tedy tenhle povrch alespoň trochu pro mě, brankáře, lepší.

Mluvíte o atmosféře, jež bude na zápase panovat. Bude to zkrátka znovu ten jeden z mála top zápasů v sezoně, pro který tento amatérský sport na nejvyšší úrovni provozujete?

Přesně tak. Já očekávám, že tam klidně i nějakých čtyři sta pět set lidí přijde, bude to fakt velký zápas. V rámci nějakého slušného chování a fandění to doufám, bude opravdu hodně povedené utkání.

Vybaví se na místě vzpomínky na vaše tehdejší působení?

Mám tam ten areál moc rád, vzpomínky se mi vrací vždycky. I když už teď hraji za Pardubice, tak se do Letohradu na hřiště vždycky rád vracím a jak říkám, už se moc na páteční zápas těším!