CROSSDOCK Extraliga

Letohrad táhne benjamínek. Kapitán říkal, že mi vrátí pokutu, směje se Faltus

Letohrad dovedl čtvrtfinálovou sérii proti zřejmě papírovému favoritovi z Pardubic do pátého rozhodujícího zápasu. Velkým dílem k tomu pomohl i teprve sedmnáctiletý Filip Faltus. Neskutečně energický hráč je na hřišti pořádně vidět při každém střídání a rozhodně byste ho na zmiňovaný věk netipovali.

Snažím se čerpat schopnosti z atletiky

Filipe, byť jste v sobotu v Pardubicích prohráli, s neděním vyrovnáním série musí panovat určitě spokojenost, že?

Ano, je to tak. V sobotu nám to uteklo a malinký kousek, nájezdy to je vždycky taková loterie. Jsme moc rádi, že jsme sérii opět vyrovnali.

Co čtvrtý vzájemný duel v sérii rozhodovalo?

Řekl bych, že to byly zase maličkosti. Řekli jsme si, že do utkání vstoupíme aktivně, ale zase se nám to nevyplatilo, protože jsme už po čtyřiceti vteřinách prohrávali. Potom jsme ale už začali plnit pokyny a bylo to lepší. Také se k nám přiklonilo štěstí, které jsem měl i u mých branek.

Na druhou stranu bych ale řekl, že u vašich tref to bylo především o vaší šikovnosti. Jak je to vůbec možné, že ve svém mladém věku patříte k nejlepším hráčům na hřišti v dospělé extralize?

Velmi děkuji. Asi to je tím, že jsem dříve dělal atletiku, od které mám tu rychlost, která je často rozhodující. Snažím se z toho co nejvíce čerpat.

A ještě se zastavme u té rozhodující trefy, jak se ta situace seběhla?

Oni vyhodili míček, ale já jsem zrovna naskakoval ze střídačky, takže mě ten jejich hráč asi neviděl. Zvedl jsem mu hokejku, vydal se směrem k bráně, zavřel oči a vypálil. Já ani nevím, jak to tam spadlo, možná to ještě někdo z Pardubic trošku tečoval. Ale zapadlo to tam a pak už to byla jenom velká radost. Jsem za to moc rád.

Snad se v pátek přikloní štěstí znovu k nám

V kabině to budete asi mít hodně drahé, že?

To teda! (rozesměje se) Já už platil i minulý víkend velký dluh, ale měl jsem s naším kapitánem Mírou Věchetem takovou domluvu: Když dám v Pardubicích gól, tak že mi to vrátí (usměje se).

Takže se zadařilo!

Ještě ne, po zápase mi říkal, že mám dát branku i v pátek doma, pak mi to vrátí (usměje se).

Motivace je ale především vidina blízkého semifinále. Co bude pátý duel s Pardubicemi rozhodovat?

V náš prospěch by mohlo hrát domácí prostředí, hrajeme na asfaltu, a to Pardubicím také určitě nepomůže. Pak si musíme dávat pozor na fauly, hosté totiž budou mít opět silné přesilové hry, což nesmíme dopustit. Snad se i to pověstné štěstí tentokrát přikloní na naši stranu.