CROSSDOCK Extraliga

Za mé výkony vděčím spoluhráčům, smekám před nimi! říká skromně Brykner

Hradci Králové první dvě čtvrtfinálová utkání play off CROSSDOCK Extraligy absolutně nevyšla a z duelů v Plzni nedokázal ani jeden urvat, k tomu všemu Plzenští dominovali prakticky ve všech herních činnostech.

Plzeň mi jako soupeř nevadí

Petře, na úvod zabrousím ještě před samotný začátek play off. Již pár kol před koncem to vypadalo, že na Plzeň narazíte. Jaké jste z toho měli v kabině pocity, případně jak se na tohoto soupeře díváte vy sám?

Tomu, že ve čtvrtfinále narazíme na Plzeň, nasvědčoval nepovedený víkend v Ústí a Mostu. Osobně mi to nijak nevadilo, protože zápasy jak u nich, tak u nás měly už v základní části kvalitu a hrál se pěkný hokejbal s množstvím soubojů a šancí. V Plzni je navíc na hokejbalové poměry výjimečné zázemí a je příjemné si tam zahrát. Nicméně vzhledem k naší pozici a vyrovnanosti tabulky stejně nebylo na výběr, protože Plzeň, Letohrad i Pardubice jsou kvalitativně srovnatelní soupeři. V kabině jsem tak nezaznamenal žádné pozitivní, ale ani negativní reakce. Souboj s Plzní jsme brali jako fakt a snažili jsme se a stále se snažíme na rozuzlení série co nejlépe připravit.

Měli jste už před sérii v hlavách, co by na Plzeň rozhodně mohlo platit, nějaká vaše přednost nebo podobně?

Na trénincích jsme se snažili nadále hlavně pilovat naši hru. V posledních týdnech se více soustředíme na přesilovky, které v play off často rozhodují zápasy. Samozřejmě se snažíme připravit také na konkrétní silné zbraně soupeře, víme jakým stylem hrají a podle toho také kouč tréninky připravuje. Obecně ale myslím, že na každého soupeře platí podobný recept. Nikdo nemá rád soupeře se skvělým pohybem a důrazem v osobních soubojích, pohotovostí a sebevědomím v zakončení.

Plzeň byla v prvních zápasech lepší

Přejděme k zápasům v Plzni. Čekalo se, že domácí rozhodně nebudou chtít pustit ani jeden zápas, naneštěstí pro vás se to splnilo. V čem vaše hra vázla, že se vám nepodařilo Plzni dostat prakticky ani na dostřel? Byli mečouni o tolik lepším týmem?

Tady musím sportovně uznat, že Plzenští na rozdíl od nás vstoupili do série pravou nohou. Byli na tom lépe pohybově, dobře kombinovali a nám se ani jeden ze zápasů nepovedl podle představ, bylo tam málo střelby a celkově to nebylo ono. První zápas jsme sice nezačali špatně, ale pak to bylo už 3:0 a bylo těžké utkání zvrátit. Druhý den jsme sice znovu rychle inkasovali, ale už to bylo o něco lepší. Celkově jsme ale na vítězství neměli ani v tomhle duelu a odjížděli jsme s jediným vstřeleným gólem a stavem 0:2 na zápasy.

Asi je zbytečné se ptát, jaká mohla být v kabině po takovém dvojzápase nálada. Vyčníval však kabině nějaký ten správný hecíř, který neustále kázal míti hlavu vzhůru?

Po druhém utkání jsme samozřejmě nejásali, ale musím říct, že jsem nezaznamenal ani žádnou přehnaně poraženeckou náladu. Možná to bylo i tou loňskou zkušeností proti Kladnu, ale zaslechl jsem i vtípky, že „pravá série play off začíná až třetím zápasem“, takže se nic neděje (úsměv). Většina z nás určitě věřila, že jsme schopni doma zabrat, v zápasech jsme se nijak „nebabrali“ a přemýšleli jsme, co udělat lépe, aby se situace zlepšila a hecovali se navzájem. Pokud bych měl jmenovat někoho konkrétního, tak vyčníval asi Petr Novák, Honza Hrabica a trenér Biegl. Ale jak jsem říkal, natěšení a pozitivně naladění jsme byli a stále jsme všichni.

Podařilo se vám před třetím zápasem předchozí neúspěch z hlavy úplně vytěsnit, nebo jste tím typem, který si to vždy alespoň trošku bere?

Mezi zápasy byl dostatečný časový odstup, takže jsem si na to popravdě před víkendem ani nevzpomněl. Jasně, že mě nepodařený zápas vždy mrzí, asi jako každého sportovce, ale myslím na to maximálně do večera. Jsem ke svým výkonům dost kritický, ale zároveň i dostatečně objektivní, aby mě to negativně neovlivňovalo. Je další den a já se snažím do toho jít od nuly a pozitivně naladěný.

Doma jsme byli hladovější po vítězství

Teď k té příjemnější části rozhovoru. Sobotní utkání jste perfektně zvládli, předvedli jste o mnoho lepší výkon, než minulý víkend…

Myslím si, že v sobotu se projevilo to, že jsme byli hladovější po vítězství. Přece jen soupeř měl v zádech pohodlný náskok dvou zápasů, nám by skončila sezona. Měli jsme dobrý úvod zápasu, který se odvíjel už od kvalitní rozcvičky, a to nám samozřejmě pomohlo. Oproti prvním dvěma zápasům jsme rozhodně měli lepší pohyb, více jsme se tlačili do zakončení, byli jsme obětavější. To myslím nakonec rozhodlo o tom, že se hrálo i v neděli.

A to se vám také vyvedlo náramně. Prakticky totožná první třetina, aktivní nástup, rychlé dvoubrankové vedení, náskok jste s vámi v čele nenechali dohnat. Byl nedělní zápas oproti tomu sobotnímu v něčem jiný?

Musím uznat, že mi jeho průběh přišel v lecčem dost podobný, jako ten sobotní. Rozdíl byl v tom, že se nám podařilo dvougólový náskok udržet mnohem déle, takže se nám hrálo pohodlněji. Několikrát tam při nás stálo i štěstí, ale to k tomu prostě patří. Přišlo mi, že se navíc hrálo v ještě vyšším tempu než v sobotu. Tenhle zápas měl z mého pohledu opravdu všechno, co by správný duel v play off měl mít. Utkání jsme si všichni užili a náš výkon je pro nás určitě velkým povzbuzením do rozhodujícího pátečního zápasu.

Kromě skvělého týmového úspěchu se víkend povedl i vám osobně. V prvním utkání série jste střídal, v druhém dostal od začátku příležitost Zdeněk Biegl. Kdy jste se dozvěděl, že třetí zápas dostanete šanci opět vy?

Víkend můžu z osobního hlediska hodnotit veskrze pozitivně, ale bez vydatné pomoci kluků v obraně bych už po sobotě přemýšlel, kam jet na dovolenou (úsměv). V některých momentech, zejména pak v oslabení, tam odvedli fantastickou práci. Prakticky bez chráničů tam schytali spoustu tvrdých ran, okamžitě se zvedli a bojovali dál, smekám před nimi! Že nastoupím v sobotu jsem věděl prakticky celý týden. Zdeňkovi se to v sobotu trochu krylo s jinou akcí, takže asi i díky tomu ukázal trenér na mě. Já si toho vážím a snažím se důvěru vždy splatit co nejlepším výkonem. V prvním zápase v Plzni mi tam napadaly tři rychlé branky, z toho dvakrát jsem míček viděl prakticky až v síti. Tým potřeboval impuls, místo mě tam šel Zdenda, chytil se a po oba dny předvedl vynikající výkony.

Hodně mi pomohli kluci v obraně

Vše nakonec dopadlo náramně, pro vás osobně obrovské zadostiučinění. Předvedl jste nespočet parádních zákroků, svůj tým podržel. To se člověku musí hned lépe dýchat, že ano?

No během zápasů bylo chvílema tolik práce, že se mi naopak příliš lehce nedýchalo (úsměv). Ale jak už jsem říkal, hodně mi pomohli kluci. Bylo tam hodně střel, kde nepustili soupeře k dorážkám a skvěle hráli zmíněná oslabení. Plzeň je kvalitní soupeř, je jasné, že si v zápase nějaké šance vytvoří a já jsem od toho, abych se je pokusil vyřešit. Jsem jen a jen rád, že se to v sobotu i neděli dařilo.

Minimálně podle náročnosti utkání a počtu zákroků to uplynulý víkend vypadalo na dost možná váš nejlepší výkon sezony. Cítíte to podobně?

Máte pravdu, že to byla náročná utkání. Na druhou stranu musím říct, že mě neskutečně bavila a opravdu jsem si je užil. Nechtěl bych hodnotit, jestli šlo o můj nejlepší výkon v sezoně, ale pokud tomu tak bylo, tak přišel v pravý čas (úsměv). Chybky se najdou vždycky a nemusí z nich nutně padnout branka, abych o nich věděl. Vnímám je a snažím se na nich pak na tréninku pracovat a soustředit se na jejich odstranění, ale nijak přehnaně se jimi netrápím.

Musíme pokračovat ve výkonech z domácích zápasů

S čím jet na rozhodující zápas do Plzně? Čeho se vyvarovat, v čem naopak rozhodně pokračovat?

Měli bychom pokračovat ve zodpovědném, bojovném výkonu. Hrát jeden za druhého a být efektivní směrem dopředu. Můžeme hrát uvolněně, do této série vstupovala jako favorit Plzeň a jsou to oni, kdo musí tuto roli na domácí půdě potvrdit. My však uděláme vše proto, aby se jim to nepovedlo.