CROSSDOCK Extraliga

Pardubice přehrály Letohrad, Hradec získal na hřišti lídra cenný bod

První kompletní jarní kolo CCM Extraligy je za námi. V nejvyšší soutěži si velmi důležitý bod připsali hokejbalisté Hradce Králové, kteří dokázali částečně loupit na hřišti vedoucího týmu tabulky, druhé Pardubice doma v rámci východočeského derby přehrály celek Letohradu.

Sobota 4.3

HBC ALPIQ Kladno vs. HBC Hradec Králové 1988 2:1 sn (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 41. Dědič, rozh. náj. Pražák – 10. Bacovský (Petr Novák).

Střely: 28:20, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0, rozhodčí: Zbořil, Šulo.

Hned úvodní zápas prvního kompletního jarního kola přinesl dobrou podívanou! Na Kladno totiž zajížděl Hradec Králové a předzápasové prognózy tudíž byly jasné. Ty ovšem vzaly za své už po deseti minutách první třetiny. Spolupráce dvou nejzkušenějších hostů, tedy nahrávajícího Petra Nováka a zakončujícího Jana Bacovského, totiž přisoudila Pirátům jednobrankové vedení.

Toho se Východočeši dlouho nechtěli pochopitelně vzdát a zuby nehty drželi velice nadějný a překvapivý výsledek. Parádní zápas prožil také hradecký brankář Brykner, jenž svůj tým podržel několika skvělými zákroky, takže ještě pět minut před koncem třetí třetiny hosté stále vedli. Jenomže Kladno s blížícím se koncem přidávalo stále více na obrátkách, až nakonec vyrovnalo a v samostatných nájezdech získalo bod navíc. Tady ale především platí, že pro Hradec je tohle bonus, který mohl jenom získat, a který pro něho může být v konečném zúčtování obrovsky cenný!

Elba DDM Ústí nad Labem vs. SK Sudoměřice 3:2 (0:0, 3:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 19. Soukup (Švanda, Štěpánek), 23. Poláček (Kváš), 27. Šílínek (Pilař) – 32. D.Tóth (M.Tóth, Hruboš), 32. Navrátil (Kudláč, Kmenta).

Střely: 28:20, vyloučení: 6:7, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0, rozhodčí: Pečený, Martin.

Prvním odpoledním střetnutím byl zápas na severu Čech. Domácí Ústí nad Labem přivítalo Sudoměřice, pro které to byl už druhý letošní mistrovský zápas. Jihomoravané v něm chtěli nechat zapomenout na vysokou prohru s Mostem a domácí zase potřebovali bodovat pro co nejlepší pozici v první osmičce. Ovšem úvodní perioda zápasu příliš zajímavého nepřinesla a otevření skóre si Elba nechala až na devatenáctou minutu. O chvíli později zabránil jasné brance ústecký gólman, čehož jeho spoluhráči ihned využili a šli do dvoubrankového trháku. A prakticky do konce prostřední části bylo rozhodnuto, jelikož se Elba prosadila potřetí a pro hosty to tak bylo velice složité.

Sudoměřice to ale sympaticky nevzdaly a dvěma slepenými brankami se dostaly na dostřel. Snížení totiž přišlo v čase 31:20 a na rozdíl jediné branky bylo upraveno hned v čase 31:52! Ústí se tak rázem muselo strachovat o podstatě vyhraný zápas, nakonec to ale zvládlo a hosté mohli trochu litovat, že se neprosadili vícekrát.

HC Kert Park Praha vs. TJ Kovo Praha 4:3 sn. (0:3, 3:0, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Fejfar (Kovář), 27. Wróbel (Pala, Fejfar), 27. Plzák (Kruček M.), rozh. náj. Kruček M. – 6. Winter (Košely, Šlehofer), 11. Bravenec (Šlehofer, Winter), 14. Zeman Mi. (Kovářík).

Střely: 31:38, vyloučení: 3:5, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0, rozhodčí: Horský, Vokurka.

Zápas kola vybraný naší redakci se tentokrát vyplnil ve všech směrech. Největší pozornost jsme zaměřili na pražské derby mezi Kert Parkem a Kovem. Dva celky, jenž patří v letošní sezoně mezi pozitivní překvapení, a které se drží v popředí tabulky, předvedly přihlížejícím divákům parádní podívanou. Vždyť po první periodě se do nečekaného vedení 3:0 dostalo Kovo, na což se ale domácím povedlo najít během druhé třetiny hned trojici odpovědí a po bezbrankové třetí třetině, došlo utkání do samostatných nájezdů.

V individuální disciplíně ukázal své rychlé ruce především Martin Kruček z Kert Parku, který proměnil oba své pokusy a přisoudil svému celku bod navíc. Naopak hosté se sice tabulkou nepatrně propadli, jenomže ve vyrovnané první pětce to po příštím zápase může a pravděpodobně bude zase jinak!

HBC Plzeň vs. HBC Kovodemont Most 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Krásný (Průcha, Kastner), 6. Kejř (Krch, Pejchar), 13. Forejt (Pejchar, Gřonka), 30. Švarc – 34. Chyba (Chytrý, Švancar).

Střely: 28:12, vyloučení: 13:12, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0, rozhodčí: M. Škrobák, P. Škrobák.

Jeden z odpoledních zápasů přinesl také střet týmů, o kterých by si před sezonou většina myslela, že do jarních odvet budou vstupovat v o hodně lepších pozicích. Přeci jen ale na tom je lépe Plzeň, která už začíná bojovat o svoji co nejlepší pozici v osmičce. Most však o šanci zahrát si play-off bude vehementně soupeřit až do konce základní části.

Souboj těchto celků však vyzněl jasně pro domácí, ti se dostali nejprve do dvoubrankového vedení a povedenou první periodu nakonec Západočeši završili i třetí trefou do sítě hostů. Když v prostřední části padla znovu branka jen do hostující klece, zmohl se Most necelých třináct minut před koncem utkání pouze na snížení. Závěr zápasu ještě přinesl několik strkanic a dokonce pěstních výměn, více zajímavého se ale už nestalo.

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice vs. SK Hokejbal Letohrad 5:3 (1:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 15. Česák (Kubeš), 21. Kubeš, 29. Česák, 42. Březina (Filip), 45. Česák – 29. O. Lux (Košťál), 30. Košťál (Teplý, O. Lux), 34. J. Lux (Košťál).

Střely: 29:24, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 1:1, oslabení: 0:0, rozhodčí: Boháček, Prudík.

Posledním sobotním soubojem celého kompletního kola bylo východočeské derby. Pardubice na svém hřišti přivítaly Letohrad, který chtěl zopakovat nečekanou výhru z podzimu. První třetina utkání toho však příliš záživného nepřinesla, až se přeci jenom prosadili Autoskláři a byli to tudíž oni, kteří odešli do kabin s jednobrankovým vedením.

Během druhé třetiny se domácí znovu prosadili, tentokrát už dvakrát a jejich náskok tak byl rázem tříbrankový. Ovšem Letohrad nic nezabalil a dvěma rychlými brankami zadělal na pořádné drama. Pro hosty možná škoda, že poslední snížení přišlo jen pár vteřin před druhou sirénou, jinak by svoji převahu možná převtělili i v brzké vyrovnání. Každopádně právě to domácí rozhodně nechtěli dopustit. To jim ale nebylo moc platné, jelikož Jeleni se ve čtyřiatřicáté minutě dočkali a přeci jenom vyrovnali!

Na oko diváka velice pohledný zápas plný branek ale přeci jenom skončil lépe pro Pardubické. Ti totiž vedení na svoji stranu strhli zpět tři a půl minuty před koncem a definitivně pak rozhodl svojí třetí brankou v utkání Josef Česák zakončením do opuštěné letohradské klece.

Neděle 5.3

HBC Kovodemont Most vs. SK Sudoměřice 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Procházka (Koudelka, Krajíček) – 24. Fraňo (Tóth), 45. Konderla (Fraňo).

Důležitý souboj o záchranu, případně o naději v boji o play off, proběhl v Mostě, kam dorazily Sudoměřice. Duel devátého a desátého celku tabulky přinesl bezbrankovou první třetinu, která příliš zajímavého nepřinesla. Branky začaly padat až po přestávce, do vedení se dostal domácí Kovodemont. V 17. minutě otevřel skóre Radek Procházka, jenž se prezentoval pohotovou dorážkou z bezprostřední blízkosti.

Soupeř v průběhu druhého dějství srovnal stav zásluhou Matěje Fraňa, čímž zajistil pro Sudoměřice cenný bodový zisk. Mostecký Chyba vyloučením tři minuty před koncem daroval soupeři přesilovou hru, v níž se Jihomoravané dostali do velkého tlaku, ale hřebíček do mostecké rakve zarazil těsně po vypršení trestu a 19 vteřin před koncem zápasu Tomáš Konderla, který dalekonosnou střelou poslal všechny tři body do Sudoměřic. Tříbodový zisk pak posunul Sudoměřice na osmé místo tabulky před východočeský Hradec, ten má ale zápas k dobru.