CROSSDOCK Extraliga

vZimní příprava: Kladno zapojilo speciální cvičení, Pardubice využily sněhové nadílky

Už zítra se do jarních zápasů zapojí až na Rakovník všechny celky CCM Extraligy. První ostrá utkání v sezoně tak čekají i na Kladno s Pardubicemi, tedy loňské účastníky finálové série. Kromě toho, že obě mužstva hrají i letos na nejvyšších příčkách tabulky, spojuje tuto dvojici i něco jiného.

Kladno zapojilo do přípravy speciální cvičení

V základu u zimních příprav všech hokejbalových celků je těžké hledat příliš rozdílné věci, takže i na Kladně to bylo hlavně o tom, aby hráči byli na jaře co nejlépe fyzicky připraveni. „Příprava probíhala tak nějak standardně. Už druhým rokem jsme navíc chodili do místního fitness centra na Grit. Je to takové půlhodinové peklo, které mně osobně hodně nadchlo. I když se vždy po pěti minutách proklínám, co tam vlastně ještě dělám,“ směje se kapitán Alpiqu Michal Dědič, který zároveň nastínil, že tahle příprava pro něho byla zřejmě tou úplně poslední.

„Na hřišti jsme byli poprvé v polovině února. Myslím, že čtrnáct dní před extraligou je dostatečná doba, abychom si zvykli na hokejku v ruce. V mém případě by stačila i kratší doba. Já už to stejně jinam než do rohu střílet nebudu,“ říká se smíchem Dědič, což zároveň nahrává i tomu, že celé Kladno hraje ve velké pohodě a relativně v klidu může být i na startu jara. Na druhé místo má totiž náskok čtyři body a to ještě lepší vzájemný zápas s Autosklem.

Trenér Drahomír Kadlec musel však řešit i pohyby v kádru. Čtvrtý nejúdernější muž Alpiqu v letošní sezoně, Milan Schnaubelt, totiž nedocházel podle klubového webu pravidelně na trénink a měl by hostovat v Rakovníku, což však stále není jisté. „Jestli chce hrát, tak jedině v Rakovníku extraligu. Jenže když má problémy trénovat tady, bude je mít i jinde,“ komentuje problém kladenský trenér na webu hbckladno.cz. Nejednalo se totiž o první prohřešek, vlastně úplně stejný se už v minulosti jednou stal. „Po prvním vyřazení z kádru šel do sebe, kabina mu dala novou šanci, já mu dal šanci v nároďáku, a on mi provede tohle. Je to dobrý hráč, ale v tomhle upřednostňuji kolektiv,“ dodává Kadlec.

Středočechům bude chybět také František Pliml, který si při lednovém srazu reprezentace po nešťastné srážce s jedním ze spoluhráčů přetrhl vazy v koleni. Už ze zmiňovaného Rakovníka se naopak vrací Jan Pospíšil a v zimě tvrdě na návratu do hokejbalu dřel bývalý mistr světa, nynější předseda kladenského klubu, Tomáš Rejthar.

Zdá se, že jak ofenzivní, tak také defenzivní síla Alpiqu, je i na jaro připravena, což je pro boj o mistrovský titul jenom dobře. Bude to tentokrát Kladno, kdo svůj poslední zápas v extraligové sezoně vyhraje?

Pardubice vyrazily na hory

Pardubičtí hokejbalisté museli být s druhou příčkou po podzimní části spokojeni. V sezoně, kdy obhajují titul z minulého ročníku, je pochopitelně nečeká nic lehkého a zmiňovaná čtyřbodová ztráta na zpočátku hodně rozjeté Kladno je dobrým výsledkem. Na východě Čech se letos rozhodli přípravu nepatrně pozměnit. „Začali jsme hned 3. ledna a trénovalo se třikrát týdně s tím, že jsme střídali bazén, atletický tunel a tělocvičnu,“ říká na začátek trenér Jiří Mašík a pokračuje s novinkou: „Letos jsme zvolili model s kondičním trenérem, který nám pomohl sestavit tréninky. Takže se skladba částečně změnila a myslím, že to prospělo.“

Autoskláři úrodnou sněhovou pokrývku využili na horách, kam vyrazili v rámci soustředění. „Koncem ledna jsme absolvovali kondiční soustředění v Pustých Žibřidovicích ,kdy jsme měli deset tréninkových jednotek za čtyři dny. Střídali jsme běžky, běhání ve sněhu, tělocvičnu, hry a večer byla i regenerace,“ přidává Mašík výčet věcí, které jeho hráči nedaleko Šumperka absolvovali. Především pak běžkování bylo pro některé hráče pořádným oříškem, což s úsměvem potvrzoval v únoru i kapitán Jan Bílý pro náš web. „Se soustředěním ale panuje velká spokojenost,“ libuje si pardubický lodivod.

Když už jsme zmínili letošní zimní úrodu, tak nutno podotknout, že v Pardubicích byli možná i výjimkou, jelikož sníh na plastu ještě uvítali. „Na hřiště jsme se dostali dle plánu 14. února. Dopředu jsme si ho uklidili v rámci posilování,“ směje se trenér. „Spíš nám to komplikovala večerní vlhkost, ale nějak jsme se s tím poprali. Máme vyzkoušené, že je potřeba nabrat fyzičku a na hřišti to doženeme v krátké době. Bohužel nás právě při přechodu na hřiště zasáhla ta vlna nemocí a tak to trošku narušilo sehranost jednotlivých útoků a pětek,“ pokračuje Mašík.

„V přípravným utkáních se nám nelíbilo více věcí, na kterých jsme museli nebo ještě budeme muset zapracovat. Neomlouvá nás ani velká marodka, a to, že tým doplnili dorostenci. Na druhou stranu víme, že tým je zkušený a dokáže se s tím do začátku extraligy poprat. Věřím, že budeme na sobotní zápas s Letohradem dobře připraveni,“ uzavírá Jiří Mašík.