CROSSDOCK Extraliga

Pomohou Hradci speciální tréninky reprezentanta Jana Bacovského?

Už jen pár dní zbývá do vypuknutí kompletního prvního jarního kola CCM Extraligy. První zápas po pauze netrpělivě vyhlíží také Hradec Králové, který v minulých týdnech zapojil do své přípravy i tréninky, které připravují speciálně jednoho jejich hráče na červnové mistroství světa v Pardubicích.

Hradečtí prožívají sezonu v nejvyšší české hokejbalové soutěži, která ani nemusela být. Piráti totiž v minulém ročníku měli namále a mohli se poroučet o soutěž níže. Oni to ale zvládli a přes vyhranou baráž si zajistili místo mezi elitou i pro sezonu 2016/17. Pod Bílou věží je vidět, že si této možnosti váží a myšlenkou jenom záchrany se příliš zaobírat nechtěli, raději by totiž zkusili znovu play-off. Není se co divit, pochopitelně je lepší prohrát, a sice smutnit z vypadnutí z vyřazovací části, než mít po prohře ještě větší starosti. Nutno podotknout, že hradecký plán by mohl vyjít. Vždyť pirátům teď s náskokem jednoho bodu patří poslední postupové místo a na jaře je tak čeká tuhý boj o jejich vytoužený cíl!

Hradec příliš neměnil, trénoval třikrát týdně

I Hradec začal zimní přípravu pochopitelně uvnitř a piloval tvrdě kondičku. „Dá se říci, že z toho základu se toho moc neměnilo a bylo to jako u většiny týmů zaměřené hlavně na fyzičku,“ říká Petr Novák, který se pro aktuální sezonu zhostil pozice asistenta trenéra, ke kterému později přidal přídavek hrajícího. „Dvakrát týdně jsme chodili do tělocvičny a jednou týdně pak do posilovny,“ dodal.

Piráti však přeci jen okusili něco nového. Jak už jste se možná dočetli v anketě kapitánů, Jan Bacovský se připraval speciálně se svým kondičním trenérem, a to směrem k červnovému domácímu šampionátu. „Honza má ve svém tréninku zapojené moderní prvky, do kterých jsme se zapojili i my, takže vlastně v naší přípravě bylo přeci jen něco nového,“ říká Novák. „Nebylo to o těch ohraných věcech, které jsem byl zvyklý trénovat před lety já,“ dodává s úsměvem s tím, že až zápasy ukážou, jak kádru speciální tréninky pomohly.

Každopádně se však i hokejbalisté Hradce vydali v přípravě často ze všech sil a na start druhé poloviny soutěže jsou připraveni. „Myslím, že kdo absolvoval celou přípravu, tak ji hodnotí jako hodně náročnou,“ je přesvědčený Petr Novák

Sníh přinesl komplikace i v Hradci

Celou republiku v lednu pokryl sníh, čemuž neunikl ani plastový povrch v Hradci Králové. Jenomže tomu to příliš nevadilo. „Nějaký brzký přechod na hřiště jsme stejně neměli v plánu, chtěli jsme tu, v uvozovkách, suchou přípravu dělat dlouho,“ upřesňuje nejprve Novák a vzápětí dodává: „I když počasí samozřejmě komplikací bylo, částečně jsme se dostlali poprvé na hřiště třetí pátek v únoru.“

A pak na Hradecké čekaly první přípravné duely. „V rámci takového soustředění v polovině února, které bylo od čtvrtka do neděle, jsme odehráli utkání s Autosklem a Svítkovem. Od následujícího týdne jsme se pak už vrátili na hřiště naplno,“ upřesňuje ještě asistent hradeckého trenéra Jiřího Rytíře.

Přidá body na jaře?

A pokud si pokládáte otázku, jak to bude s Petrem Novákem na jaře, přinášíme vám na ní tajenku. Vždyť v létě to vypadalo, že česká hokejbalová legenda už v nejvyšší soutěži žádné kanadské body nepřidá, jelikož měla zdravotní lapálie. „Prosinec a leden jsem odtrénoval celý, v únoru mě ale na dva týdny skolila nemoc,“ prozrazuje. „Věřím ale, že se připravím a v sobotu na Kladně nastoupím. Už se na to strašně moc těším,“ vzápětí dodává optimisticky.

Dokáží Hradečtí odvést ze středních Čech nečekané body nebo ALPIQ potvrdí i v prvním jarním duelu lídra letošní extraligy? To a mnohem více se dozvíme už o tomto víkendu!