CROSSDOCK Extraliga

Po divokých letech jsme se usadili, hovoří o financích černý kůň CCM Extraligy z KOVA

Skvělý výsledek z podzimní části soutěže bude chtít současný čtvrtý tým tabulky podtrhnout i na jaře, v našem finančním okénku se tentokrát na stav KOVO Praha podíváme z jiného pohledu.

Hokejbal je každým rokem organizačně a administrativně náročnější

Jak vzniká rozpočet vašeho klubu, je ve vašem regionu složité sehnat finanční prostředky na podporu hokejbalu?

Struktura rozpočtu našeho klubu je co do výdajů a příjmů víceméně daná, dost jsme si v tomto ohledu odpracovali v loňském roce a trochu to usadili po předchozích lehce „divokých“ letech. Letošek tedy u nás bude spíš o dobrém narozpočtování, tedy zda jsme rozpočet dobře sestavili napočítali, a rozpočtové kázni, spíš než o objevování nových zdrojů příjmů. Zajistit finančně chod klubu určitě není zrovna lehký úkol. V čem já vidím složitost věci je fakt, že hokejbal se každým rokem stává po všech stránkách více a více organizačně a administrativně náročnější. To má samozřejmě dopad i do zajišťování finanční stránky chodu klubu.

Dá se porovnávat s předchozími lety? Situace se zlepšuje nebo právě naopak?

Obecně si myslím, že minimálně co se týče neinvestičních finančních prostředků z veřejných zdrojů, jako jsou různé granty a dotace, těch je dostupných relativně dost, akorát je časově a organizačně náročnější celou tu agendu zajistit. Co se týče financí našeho klubu, věřím, že se nám to postupně daří stabilizovat. Dlouhodobě enormně zatěžující je pro nás pronájem hřišť a zázemí na Palmovce, to nás přijde každoročně na nějakých 200-250 tisíc Kč.

Co se týče financování mládeže, jakých dotací či grantů využíváte a kolik jde právě do mládeže?

Nemám to spočítané přesně, ale do mládeže jde podstatná část prostředků, zejména získaných prostřednictvím dotací a grantů. Dospělé kategorie, zejména díky účasti v extralize mužů, jsou finančně velmi náročné, ale nijak je neupřednostňujeme, dlouhodobě by to ani nedávalo smysl. V tomto ohledu mám v rámci klubu i jako předseda poměrně velkou výhodu, neboť nejsem ani trenérem ani funkcionářem žádné konkrétní věkové kategorie, takže se mi snad daří v tomto udržet nadhled.

Dotační programy jsou zaměřeny více „projektově“

Jaké granty či dotace od státních institucí až po soukromé využíváte, případně o ně žádáte?

Snažíme se využívat pokud možno co nejvíce dotačních programů a veřejnoprávních institucí a dalších poskytovatelů. Jak jsem zmínil v úvodu, nabídka dotačních programů je podle mě poměrně široká a pestrá, na druhou stranu – alespoň to je můj dojem z posledních let – jsou dotační a grantové programy zaměřeny více „projektově“, tj. cílí méně na samotnou organizovanou činnost a jsou více orientovány na projekty a akce, které žadatel – klub v rámci své činnosti organizuje. Každoročně žádáme o podporu v rámci programů MŠMT, Městské části Praha 8, ČMSHb, příležitostně PSHb a dalších.

Velkou část rozpočtu zajisté tvoří partneři, jak se oni podílí na finanční chod klubu?

Mělo by to tak být, ale u nás to tak bohužel momentálně není. Tedy alespoň ne u partnerů ze soukromé sféry. Těch máme spíše málo a určitě je jedním z našich cílů situaci zlepšit a najít cestu, jak jich oslovit více. Pro tento rok máme ale některé jiné prioritní úkoly, a na ty se musíme zaměřit. Každopádně všem našim partnerům a podporovatelům tímto děkuji, že stojí při nás – velmi si toho vážím. Za veřejnou sféru bych tímto zmínil především Městskou část Praha 8, které tímto rovněž děkuji. Její podpora nám citelně pomáhá!