CROSSDOCK Extraliga

Jak probíhá financování mistra? Náklady na provoz neustále stoupají, ví v Pardubicích

Detailní popis financování extraligového mistra je zde! V rozhovoru s Lenkou Bílou je podrobně popsáno, jak složité je shánění finančních prostředků také pro nejlepší tým na českém území, který sbírá úspěchy i na mezinárodním poli.

Oslovovat partnery je neustále obtížnější

Jak vzniká rozpočet vašeho klubu, je ve vašem regionu složité sehnat finanční prostředky na podporu hokejbalu?

Rozpočet klub sestavujeme s ohledem na přihlášené soutěže a počet týmů, přihlížíme k nákladům za uplynulou sezónu. Vzhledem k tomu, že náklady na každou kapitolu rozpočtu neustále stoupají, je i snahou finanční prostředky šetřit. V rozpočtu musíme zohlednit mimo jiné i finanční náklady na provoz hřiště a jeho údržbu. Tyto náklady neustále stoupají. Hokejbalové hřiště včetně jeho zázemí je majetkem klubu a veškerou údržbu a vybavení si musíme zajišťovat sami, včetně financování. Důležitou položkou na příjmové straně rozpočtu jsou členské příspěvky, jejichž výše se částečně stanovuje dle potřeby rozpočtu.

Dá se porovnávat s předchozími lety? Situace se zlepšuje nebo právě naopak?

V porovnání s ostatními lety by se dalo říci, že je možné dosáhnout na větší objem peněz v dotacích, ale vzhledem k tomu, že neustále dochází k navyšování cen energií a veškerých služeb, je to potřebné. Oslovovat partnery ve snaze navázat s nimi spolupráci je naopak obtížnější.

Co se týče financování mládeže, jakých dotací či grantů využíváte a kolik jde právě do mládeže?

Město Pardubice včetně Městského obvodu Pardubice II a Pardubický kraj vypisují programy přímo zaměřené na sportovní činnost mládeže a tyto dotace samozřejmě musí být stoprocentně použity ve prospěch mládeže. U grantů Pardubického kraje je 30% spoluúčast klubu.

Do rozpočtu patří i dary z řad rodičů našich dětí

Jaké granty či dotace od státních institucí až po soukromé využíváte, případně o ně žádáte?

O dotace žádáme v souladu s danými pravidly jednotlivých institucí. Musíme poděkovat za podporu Městu Pardubice, včetně Městského obvodu Pardubice II a Pardubickému kraji. Dotace Města Pardubic jsou zaměřeny jak na sportovní činnost mládeže a dospělých, tak na provoz sportovišť. U Pardubického kraje jsou dotace zaměřené na sportovní činnost, v minulém roce se klubu podařilo dosáhnout také na investiční dotaci. Samozřejmě žádáme o dotaci na provoz u ČMSHb, tímto bych chtěla poděkovat za výbornou spolupráci paní Králové. Snažíme se využít i všech drobných dotací svazu. V minulém roce jsme se pokusili, bohužel neúspěšně, o investiční dotaci u MŠMT, na letošní rok jsme tamtéž žádali o dotaci na sportovní činnost mládeže.

Velkou část rozpočtu zajisté tvoří partneři, jak se oni podílí na finančním chodu klubu?

Náš klub má hlavního - generálního partnera firmu AUTOSKLO - H.A.K. Pardubice. Vzhledem k tomu, že pan Antoch se plně zapojil do veškerého dění klubu (je i členem předsednictva) a věnuje našemu klubu maximum svého volného času, patří mu za jeho podporu a úsilí velké poděkování. Máme několik stálých partnerů, kterým velké poděkování patří také. Nesmíme zapomenout na naše dárce, v minulém roce jsou i z řad rodičů našich malých hráčů, kteří tímto oceňují práci klubu s jejich dětmi.