CROSSDOCK Extraliga

Finanční okénko: Vypisování grantů jen na mladé je chyba, myslí si v Rakovníku

Extraligový nováček z Rakovníku vyrazí do jarní části s cílem zachránit nejvyšší soutěž, oporou herní stránky věci zajisté musí být ta finanční. O tom, jak se rodí rozpočet týmu Rakovníku jsme mluvili s předsedou klubu Miroslavem Tlustým, jenž ostatním klubům přináší cenné rady, jak se vyvíjet dále.

Dobrým počinem bylo zavedení slosovatelných vstupenek

Jak vzniká rozpočet vašeho klubu, je ve vašem regionu složité sehnat finanční prostředky na podporu hokejbalu?

Náš rozpočet se skládá z těchto základních skupin: granty, sponzoři, oddílové příspěvky a slosovatelné vstupné. Finanční prostředky se shánějí složitě, ale máme dlouhodobé sponzory, kteří nám každý rok přispějí na hokejbal. Dobrý počin bylo zavedení slosovatelných vstupenek na utkání mužů, kdy od sponzora P&G Rakona dostáváme výrobky, které pak losujeme z lístků diváků a do rozpočtu nám z toho jde za rok slušná částka.

Dá se porovnávat s předchozími lety? Situace se zlepšuje nebo právě naopak?

S předchozími lety se dá určitě srovnávat, protože všechno se odvíjí od toho jak velkou hráčkou základnu máte a kolik v soutěži hraje mužstev. Situace je přiměřená současné době a také záleží jak s penězi nakládáme. Hokejbal je sice amatérský sport, ale peníze na mládežnické týmy se shání jednodušeji, než na týmy dospělých. V tom vidím chybu, protože vypisování grantů jen na mladé, je špatně. V hokejbalu musí být peníze i na seniory, protože mládež si hledá své vzory, a když nebudete mít seniorské týmy, tak motivace klesá.

Z grantů nám chodí peníze jen na mládež

Co se týče financování mládeže, jakých dotací či grantů využíváte a kolik jde právě do mládeže?

Základem je určitě grant města Rakovník, z kterého jdou finance na fungování mládeže. Z velkých sponzorů to je P&G Rakona, kde 50 – 100% příspěvku jde na mládež. Dále pak ČMSHb, odkud nám také chodí peníze na financování mládeže a jiných projektů spojených s mládežnickým hokejbalem.

Jaké granty či dotace od státních institucí až po soukromé využíváte, případně o ně žádáte?

Tak o městském grantu jsem již psal výše. Dříve jsme dostali také několik dotací ze Středočeského kraje. V poslední době také využíváme granty ČMSHb, které jsou směřovány na mládež. Na konci roku 2016 jsme podali žádost na MŠMT, tak uvidíme kolik z toho přiteče do klubové kasy pro naše mládežníky.

Velkou část rozpočtu zajisté tvoří partneři, jak se oni podílí na finančním chodu klubu?

Tak určitě využiji možnost poděkování našim sponzorům mezi které patří: Město Rakovník, Procter & Gamble Rakona Rakovník, ASPO Rakovník, AQUATOP Rakovník, Šalanda Rakovník, Koupaliště Tyršák, OPTIKA u Hrušky, Česká spořitelna Rakovník, TOP-CAR Olešná, CBCNET.CZ Rakovník a nesmím zapomenout na naše fanoušky a návštěvníky našich utkáních. V neposlední řadě důležitou součástí hokejbalového dění v Rakovníku jsou i mediální partneři, kterými jsou Týdeník Raport a Rakovnický deník.