CROSSDOCK Extraliga

Kometa podzimní části CCM Extraligy? Obránce pražského Kertu David Šperl!

Zhruba před měsícem se redakce hokejbal.cz na oficiální facebookové stránce rozhodla zopakovat úspěšnou anketu o nejúspěšnějšího útočníka. Tentokrát se zaměřila na psy obranáře a anketu s výrazným předstihem ovládl obránce pražského Kert Parku David Šperl.

Před nedávnem proběhlo na facebookovém profilu hokejbal.cz hlasování o nejlepšího obránce podzimní části. Z vybraného kvarteta nejúspěšnějších beků dle redakce hokejbal.cz hlasovalo z celkového počtu více jak 240 fanoušků téměř 100 z nich pro objev pražského Kert Parku Davida Šperla! „Já Facebook nemám, o anketě jsem se dozvěděl od kamaráda,“ culí se Šperl. „Nominace v anketě mě překvapila a zároveň potěšila. Všem hlasujícím děkuji,“ vzkazuje robustní bek.

Rozhodně se dá říci, že David Šperl patří mezi komety CCM Extraligy. Vždyť ještě loni o něm nikdo moc neslyšel, a teď patří mezi nejproduktivnější beky! Každého jistě zajímá, kde v loňské sezóně působil a jak se upekla jeho spolupráce s pražským Kert Parkem. „Hraji na jihu Čech II. NHbL za HBC Betonova a v Kertu mám střídavý start. Loni mi před jarní částí sezóny zavolal pan Kuna, že potřebuje obránce, jestli nemám zájem,“ prozrazuje silově založený obránce.

Důrazná hra mi nevadí, simulování ale ano!

Dvaatřicetiletý hokejbalista se od začátku letošního ročníku CCM Extraligy zařadil mezi výrazné tváře a nejproduktivnější beky. „I ve svém věku mám pořád chuť se měřit s nejlepšími, tak jsem přijel na přípravný zápas a dohodli jsme se,“ naznačuje, jak se upekla jeho spolupráce s nadupaným pražským Kertem. A jak je Šperl spokojený se svými výkony? „Až na pár maličkostí se dá říci, že jsem spokojený,“ přiznává. „V zimní přípravě chci určitě zesílit, a pokud to půjde, tak zrychlit a zapracovat na vytrvalosti. Doufám, že sezóna bude dlouhá,“ hlásí odhodlaně Šperl.

David Šperl má v útočně založeném pražském Kertu jasné úkoly, a to zabránit těm nejlepším soupeřovým hráčům ke skórování. „Mezi mé hlavní úkoly patří především zabránit gólům, a když se to povede, tak nějaký gól naopak dát nebo na něj přihrát a být samozřejmě jen minimálně vylučovaný,“ vypočítává s úsměvem na tváři Šperl.

Jeho mohutná postava mu pomáhá k důrazné hře, díky níž může mnoha soupeřům pekelně znepříjemnit hru, a ti si musí dávat pozor také na jeho ostrou pumelici. „Tvrdá a důrazná hra mi vůbec nevadí. Naopak mi vadí, že se vůbec netrestá naskakování hráčů do souboje a filmování,“ štve Davida Šperla. „Hráči, kteří sami skáčou do mantinelu a simulují, se po odpískání faulu zvednou a s úsměvem jdou střídat. Dle mého názoru by se na tento problém měli rozhodčí více zaměřit,“ vztyčuje prst obránce Kertu.

Síla našeho týmu se ukázala po tragické ztrátě kapitána

Celek z hlavního města se po podzimní části vyhřívá na bronzové příčce, ale Pražané by chtěli rozhodně výše. „Týmové výkony jsou jako na houpačce, musíme se sami nad sebou zamyslet a každý zápas dodržovat taktiku a pokyny trenérů,“ zdůrazňuje Šperl. „Síla našeho týmu se ukázala po tragické ztrátě KAPITÁNA (Libor Topolánek pozn. aut.), semkli jsme se a makali na 100%, a tak by to mělo být pokaždé,“ má jasno aktivně hrající obránce.

Kert Park se k výtečným výkonům odrazil právě po tragickém úmrtí Libora Topolánka, když doslova zdemoloval sudoměřický mančaft. „Na domácí zápas proti Sudoměřicím nikdy nezapomenu. Snad na tyto výkony navážeme i na jaře,“ přeje si David Šperl.„Cílem je jít z co nejlepší pozice do play-off a pak minimálně do finále!“ hlásí zápas co zápas bojovně naladěný bek se střelou jako když kopne kůň.

Pražský Kert před sezónou hodně posiloval. Může se zdát, že je to tým napěchovaný hvězdami. Jak spolu mezi sebou asi hráči vychází a je v jejich družině cítit správný týmový duch? „Hvězdami,“ směje se Šperl. „Ještě jsem na Kertu žádnou hvězdu nepotkal, ale několik dobrých hráčů tu určitě je,“ upozorňuje Šperl. „Vycházíme mezi sebou dobře, žádné neshody nemáme. Myslím si, že týmová nálada je dobrá, všichni chceme to samé – uspět!“ praví bez okolků stěžejní bek pražského Kert Parku.

Asi nedosahuji kvalit reprezentanta, jinak by si na mě určitě vzpomněli

Aktuálně jsou v plném proudu poctivé přípravy na jarní část a v Kertu si moc dobře uvědomují, jak důležitá je tato část sezóny. „Kluci trénují třikrát týdně, já na trénink dojíždím jednou týdně, snad se před play-off domluvíme na dvou trénincích,“ doufá Šperl. „Většinou trénuji sám. Chodím běhat, do posilovny, na TRX a také hraji hokej,“ prozrazuje David Šperl.

Několik hokejbalistů jistě trpí na kila nabraná přes vánoční svátky. Jak na tom je David Šperl? „Na vánoční kila netrpím, váha se mi pohybuje +- 5 kg a je jedno, jestli je zima nebo léto. Když máme v sezóně pauzu, tak hraji „tenisákovku“ za Ahbk Dříteň, chodím běhat, hrát hokej, do posilovny, takže neustále něco dělám,“ vypočítává své četné aktivity David Šperl. „Na zimní přípravu se vždy těším,“ upozorňuje.

Každý hokejbalista bere svůj sport jistě smrtelně vážně včetně Davida Šperla. „Hokejbal pro mě znamená strašně moc, mám ho rád a nedokážu si představit ho nehrát. Snad zdraví vydrží a ještě nějakou sezónu odehraji,“ přeje si Šperl. Za zhruba čtyři měsíce odstartuje v Pardubicích mistrovství světa. Nepřemýšlel David Šperl o dresu se lvíčkem na hrudi? „Reprezentovat Českou republiku je velká pocta, nic víc není, ale zřejmě nedosahuji kvalit reprezentanta, jinak by si na mě pan Kadlec určitě vzpomněl,“ usmívá se na podzim ve velmi dobré formě hrající Šperl.

Forma Davida Šperla v podzimní části CCM Extraligy:

16 zápasů

11 kanadských bodů – 4 góly + 7 asistencí

6. místo v týmové produktivitě, 4. nejtrestanější hráč Kertu

V průměru 0,69 kanadských bodů na zápas

14 trestných minut