CROSSDOCK Extraliga

Kila navíc? Kdepak, já mám problém přibrat, směje se Jan Bacovský

V plné přípravě na jarní část CCM Extraligy je pochopitelně také Hradec Králové včetně svého kapitána Jana Bacovského. Ten tak například prozradil to, že využívá osobního trenéra nebo jak to vidí s mistrostvím světa, jež se uskuteční v jeho sousedním městě Pardubicích.

Zimní příprava je v plném proudu, jak hodně neoblíbená je u vás?

Pokud jde přímo o mě, tak já v zimní přípravě neviděl nikdy nic špatného. Vezmu-li to za tým, tak je to asi jako všude jinde. Někdo se těší víc, jiní zase méně, ale pokud chce člověk být nadprůměrný, musí se také tak připravovat.

Poznáváte začátkem roku, že jste z kondice něco ztratil nebo až tolik ne?

Žádnou ztrátu kondice nepociťuji, a to z několika důvodů. Zaprvé mám zaměstnání, kde se vyžaduje dobrý fyzický stav, na kterém je nutno pracovat celoročně, a zadruhé mám osobního trenéra, který vede od srpna mou fyzickou přípravu s vrcholem v době konání mistroství světa. Takže pokud bych se tam podíval jako hráč, měl bych na tom být po fyzické stránce snad dobře. Jediné co mě trochu brzdí, jsou nachlazení, která si junior pravidelně nosí ze školky a já je od něj často chytnu.

Kdo nemá fyzický fond, nečeká ho na hřišti nic příjemného

Trpíte na ty neoblíbená vánoční kila, která pak musíte těžce v lednu shazovat?

Ne, nikdy jsem na to netrpěl. (usmívá se) Celý život mám opačný problém. Chci nabrat a ono to nejde. Letos jsme celá rodina čtrnáct dní marodili, takže si držím stále svou linii.

Jak se vyrovnáváte s nízkými teplotami, které jsou nyní v lednu hodně nízko?

Je zima, tak má mrznout. Nevadí mě. A potápění pod ledem je nádherné...

Postupem času už se ale v přípravě začne zapojovat i herní činnost, to patří určitě mezi ty světlé zítřky během nabírání kondičky, že?

Každý se těší, až vezme hokejku do ruky. Ale pokud nemá fyzický fond, nečeká ho na hřišti nic příjemného, a to si musí každý hráč uvědomit, jinak to bude kazit těm dalším! Tím pádem radost ze hry bude pryč.

Očekávám, že Pardubice budou stejně precizně připravené jako Plzeň

Jak vám osobně vyhovuje trochu rychlejší letošní spád extraligy, kdy je základní část sehrána rychleji než v předchozích letech?

Žádné větší rozdíly jsem nezpozoroval, takže ani nemohu říct, jestli mi to vyhovuje nebo ne.

Předchozí otázka se pojí s mistrostvím světa, které se začátkem června uskuteční v Pardubicích. Asi budete souhlasit, že to pro většinu hokejbalistů v Česku bude velikým tahákem, že?

Samozřejmě, co jsem měl možnost zažít mistroství světa, tak to v Plzni bylo úžasné po všech stránkách, a je vidět, že když české ručičky a hlava chtějí, tak umí. Takže očekávám, že Pardubice budou minimálně stejně precizně připravené jako Plzeň. A třeba i lepší. Bude to pecka, a to jak pro hráče, tak diváky!

Každopádně to ale jistě přiláká i jiné diváky, máte pocit, že se v posledních letech stává hokejbal v České republice více atraktivnějším a láká více diváků?

Pardubice a Hradec jsou hokejová města, třeba přijdou i tito fanoušci zkouknout nějaký zápas. Lidí bude určitě hodně, jak z řad hokejbalistů, tak široké veřejnosti. Na základní část extraligy stále moc lidí nechodí, možná poté až na play-off.

Po skončení extraligy nebudou mít hráči dost času na regeneraci

Každopádně by se jarní boje v extralize mohly stát, vzhledem k mnoha hráčům bojující o konečnou nominaci na MS, ještě více kvalitnějším a zajímavějším…

Každý tým chce uspět, takže jaro má náboj vždy, nikdo nechce do baráže. Spíš jde o to, že po skončení extraligy nebudou mít hráči dost času na regeneraci před mistrostvím světa a pokud půjde vše dle předpokladů, tak finále bude asi Pardubice a Kladno, a ty tvoří velkou část národního týmu. Pak mohou určitě přijít únavová zranění, která nejsou v play-off ničím výjimečným. Takže hlavně opatrně. (usměje se)

Závěrem se ještě zeptám, jestli si dokážete tipnout vaše konečné umístění v CCM Extralize a také vítěze celé soutěže?

Optimisticky nás tipuju na třetí místo, reálně na sedmé. A finále? Jak už jsem říkal, myslím si, že si ho zahrají znovu Pardubice s Kladnem.