CROSSDOCK Extraliga

Příjemné plzeňské starosti. Za důvěru v brance jsem moc rád, těší Kráčinu

Plzeňští brankáři Petra Kráčina s Jiřím Návarou tvoří v CROSSDOCK Extralize asi nejvyrovnanější dvojici. Na záda jim sice šlape třeba kladenská dvojka, či ta letohradská, na Západočechy zkrátka dle čísel v letošní základní části, co do vyrovnanosti, nikdo neměl.

Petře, do branky jste se na začátek play off dostal možná pro někoho nečekaně právě vy!

Mám z toho radost! Jirka chytal celou sezonu výborně, takže opravdu neměl nikdo z nás nic jisté. Dostal jsem důvěru nakonec já, takže se snažím chytat co nejlépe, ostatně jako vždy. Rozhodla asi zkušenost (usmívá se).

Je pravda, že ty už ve dvaadvaceti letech s play off máte…

Jo, tak něco už jsem i v téhle fázi sezony odchytal. Jsem opravdu rád, že jsem dostal důvěru i pro letošní start v play off. Ale kdyby šel chytat Jirka, nebo když ještě půjde, tak mu to budu přát úplně stejně, jako to přeje on mně.

Nesmíme se nechat v Hradci vyprovokovat

Chcete letos odčinit loňský strmý konec po prvních třech čtvrtfinálových zápasech, že?

Přesně tak! Vloni nás Letohrad vyřadil v nejkratším možném čase, během prvních třech zápasů, nedokázali jsme na něho najít recept. Naštěstí se to snad letos otáčí a začne se nám konečně dařit i v play off. Letos chceme co nejdál!

Paradoxně jste od jinak perfektně defenzivně hrajícího Letohradu dostali poměrně dost branek, i proto jste vloni vypadli tak rychle. Letos to jste proti Hradci Králové ale zatím vy, kteří jsou směrem dopředu produktivní a vzadu skoro nepropustní…

Je to tak, Letohrad nás minulou sezonu jasně přehrával, nezasloužili jsme si po těch výkonech jít dál. Ale s Hradcem nám to zatím vychází podle představ. Kluci směrem dozadu dobře brání a daří se nám nedostávat góly. Vedeme 2:0 na zápasy, super! (usměje se)

Ani z jedné strany se však nehraje v rukavičkách, jsou to zkrátka utkání vhodné play off! Bolelo něco i vás?

Jo, něco jo, ale spíš v sobotu. To je ale play off, soupeř nás zkouší rozhodit všemi způsoby, naštěstí se mu to nedaří. To je dobře, nesmíme se nechat vyprovokovat, jsme jeden krok od postupu a můžeme hrát naprosto v klidu.

Na hřišti Pirátů jste však na jaře prohráli, co udělat pro to, aby se to neopakovalo? Hradečtí navíc čtvrtfinálové série otáčet umí…

Kdyby tam byl beton, tak to pro nás bude horší, ale jak říkám, my můžeme hrát naprosto v klidu, protože oni musí, my teď hned ne, i když samozřejmě chceme. Pro Hradec to může být poslední zápas sezony, takže asi bude hrát ještě tvrdší hokejbal, než byl u nás. My se nesmíme nechat zbytečně vyprovokovat, hrát si svoji hru a sérii u nich co nejdříve ukončit.

Trenér HBC Plzeň Josef Kadaně vysvětluje situaci kolem brankářské jedničky

„Nerozhodovaly zkušenosti. Věc se měla tak, že Jirka Návara musel odjet pryč, takže na poslední dva zápasy v základní části nebyl. My jsme se tedy domluvili na vytížení brankářů následovně, že Jirka odchytá poslední zápas před odjezdem, a Petr Kráčina bude chytat v Karviné a na KOVU. Tyto zápasy navíc odchytal s nulou, takže jeho výkony ho předurčily k začínání v brance i v play off. Nemáme to ale rozdělené tak, že by jeden z našich brankářů byl jedničkou a druhý dvojkou. Petr dostal za poslední čtyři zápasy jen jeden gól, navíc byl docela smolný, takže nemáme rozhodně důvod dělat nějaké změny.“