CROSSDOCK Extraliga

Klíčové bude vyvarovat se v dalších zápasech zbytečných faulů, hlásí Hráč víkendu Pliml

Kladenský ALPIQ vstoupil do vyřazovacích bojů čtvrtfinálovou sérií proti Ústí nad Labem. Rysové nechali zapomenout na prohru v posledním vzájemném měření sil na konci základní části a obě těžká utkání nad svým sokem zvládli a série se tak na sever Čech bude stěhovat za stavu 2:0 pro Kladno.

Na Ústí jsme se pečlivě připravovali

Františku, na úvod se vrátím k poslednímu utkání základní části, který jste odehráli právě s ústeckou Elbou. Kde vidíte příčinu toho, že se vám nepodařilo uspět?

Podařilo se nám vytvořit obrovské množství šancí, které jsme však nedokázali proměnit, také se mi zdálo, že jsme oproti předešlým zápasům neměli tak dobrý pohyb. Na řadu přišlo prodloužení, po něm samostatné nájezdy a v nich jsme oproti Ústí nedokázali ani jednou skórovat.

Jste velmi zkušený tým, nicméně přiznejte. Měli jste onen zápas před nástupem do série v hlavách, rozebírali jste ústeckou hru o něco víc, nebo jste si z toho příliš velkou hlavu nedělali a své hře jste věřili?

V tom posledním utkání na konci základní části jsme ukázali, jak se to hrát nemá, takže jsme se na Ústí celý týden pečlivě připravovali a víkend nám nakonec vyšel.

Skvělý vstup do prvního utkání, poté aktivita uvadala

Přejděme ke zhodnocení obou zápasů. V sobotu jste na Ústi od začátku vletěli, ani jste se nenadáli a vedli jste 3:0. Díky čemu se vám povedlo ústeckou obranu tak snadno přehrát?

Do utkání jsme chtěli jednoznačně nastoupit aktivně, se střelbou a důrazem do předbrankového prostoru. To nám vyšlo náramně. Navíc z naší aktivní hry pramenily ústecké fauly a měli jsme výhody přesilových her.

Po skvělé první třetině se vám však do konce zápasu branku přidat nepodařilo. Trenér Kadlec po utkání zmínil, že jej polevení trošku namíchlo. Čím to tedy bylo, že vaše hra začala mírně pokulhávat?

Podle mě byl hlavní důvod v tom, že jsme nedokázali ve druhé a třetí třetině využít nabídnuté přesilovky, a že jich nebylo málo! Kdybychom po druhé třetině vedli mnohem větším rozdílem, nikdo by se nemohl divit. Nutno uznat, že za naší neproduktivitu skutečně částečně mohl také zhoršený pohyb.

Nedělní utkání bylo o poznání vyrovnanější. Do vedení šlo brzy Ústí, vy jste ale hravě odpověděli třemi brankami. Řekli jste si po inkasované brance něco na střídačce?

Ta první branka Ústí byla velmi smolná, zejména pak pro mě. Jiry (gólman Jan Jirotka) chtěl při přesilovce pomoct s rozehrávkou a trefil mě do nohy, míček se odrazil k soupeři a ten šanci proměnil. Všichni jsme to ale hodili za hlavu a z toho pramenily ty naše tři vstřelené branky.

Vyrobili jsme spoustu zbytečných faulů

Nicméně ve druhé třetině Elba snížila, v polovině zápasu dokonce vyrovnala a začala vám pěkně zatápět…

My jsme v této části hry vyrobili spoustu zbytečných faulů, nabídli jsme jim hodně přesilovek, některé dokonce 5 na 3 a Ústí má v týmu hráče, kteří tohle dokáží využít.

Ve 37. minutě jste opět šli do vedení, vypadalo to nadějně. Poté však Ondřej Pražák odvolal zákrok na jeho osobu, který byl sudími posouzen jako faul. Ondra jistě moc dobře věděl, že faulován skutečně nebyl, nicméně jak jste viděl situaci vy osobně?

Já jsem tu situaci moc dobře nepostřehl. Vím, že soupeř zahrál míček vysokou holí a nevím, jestli Ondru trefil nebo ne. Každopádně to od něj bylo krásné gesto fair play.

Naší hře jsme nadále věřili

Vzápětí byl Martin Špaček vyloučen za zdržování hry, zkusíte si vybavit i tuto situaci? Bylo to řešení z nouze, nebo se jednalo o zbytečné vyloučení? Ústí jej navíc dokonale potrestalo…

Úplně z nouze to nebylo. Míček tam skákal v naší obranné třetině mezi kruhy a Špáča (útočník Martin Špaček) to chtěl prostě jen odpálit pryč. Bohužel pro nás vyletěl míček až mimo hřiště a Ústí dokázalo přesilovku využít.

Předpokládám, že před prodloužením jste se ještě o to víc namotivovali a věřili, že nyní už zápas do samostatných nájezdů nedospěje, pravda?

My jsme věřili, že pokud budeme pokračovat v naší hře s důrazem do branky, tak to vyjde. Naštěstí se nám skutečně povedlo zápas rozlousknout už v prodloužení.

Co změnit do dalšího čtvrtfinálového zápasu? Kde se musíte oproti domácím zápasům vyvarovat chyb a na co si dát pozor?

Jednoduše, nesmíme faulovat, to bude klíčové.

Vedeme 2:0, to je nejdůležitější

Nyní konkrétně k vaší osobě. Za víkend jste si připsal 4 kanadské body (2+2). V kolektivním sportu rozhoduje týmový výkon, nicméně vzhledem k faktu, že vedete 2:0 na zápasy, určitě potěší i tato skutečnost, je to tak?

To rozhodně potěší, to je jasné, ale mnohem důležitější je, že vedeme 2:0 na zápasy.

Vy jste se před časem vrátil mezi mantinely po těžkém zranění, takže teď je to pro vás určitě velké zadostiučinění. Play off, v něm se Kladnu daří, vám individuálně také…

U mě je to složitější (úsměv). Já se vracel už na jaře 2018 po roční pauze způsobené přetrženým kolenním vazem, ale natrhl jsem si meniskus, takže jsem si musel dát dalšího půl roku pauzu. Naplno jsem se vrátil až na úvod letošní sezony. Když se to sečte, byl jsem rok a půl mimo hru a teď jsem opravdu rád, že jsem zpátky, koleno drží a můžu normálně fungovat.