CROSSDOCK Extraliga

Hradec je v kritické situaci! O hře Plzně jsme ale věděli, říká navrátilec na lavičku Biegl

Hokejbalisté Hradce Králové změnili před koncem základní části CROSSDOCK Extraligy a vstupu do play off trenéra. Jiřího Rytíře nahradil Zdeněk Biegl, jenž vloni Východočechy dovedl přes favorizované Kladno až do semifinále.

Měli jsme s Hradcem dohodu už před sezonou

Trenére, pojďme nejprve k té nastalé situaci, jak se seběhlo to, že jste se opět po roce objevil na lavičce Hradce?

Měli jsme s Hradcem dohodu už před sezonou, že pokud by bylo potřeba, tak mě mohou oslovit a já se vrátím. Nakonec tedy taková situace, kterou jsem ale já nikterak nevytvořil, nastala, tudíž jsem neměl problém se na lavičku postavit.

Vy jste sezonu jinak trávil klasicky?

Ano, byl jsem u hokeje.

Viděl jste tedy alespoň nějaké zápasy v základní části hokejbalové extraligy? Jak hodnotíte jeho letošní výkony?

No právě, nemůžu to příliš hodnotit, protože jestli jsem doma viděl třeba tři zápasy, tak ještě ani nebyly celé. Nemůžu tudíž hodnotit, jak se klubu vedlo a proč třeba v některých fázích sezony ne.

Tahouna nemáme, v Hradci je to založené jinak

Vrátil jste se v podstatě jako minulý rok, tedy před play off, kdy je tým skoro stejný. Působiště měnili třeba jenom letohradští Ondřejové Lux a Běloušek, mají Piráti potřebného tahouna do play off?

Momentálně vyloženě takového, který by nám zápasy vyhrával kanadskými body, nemáme, což je i teď vidět. V Hradci to vždycky byla týmovost a bojovnost, z čeho se vycházelo.

Jak to vypadá s otázkou brankařů? Jasnou jedničkou byl Petr Brykner, na play off se ale nečekaně vrátil Zdeněk Biegl, váš syn.

Ano, ale já o tom nerozhodoval. Zdeněk se celou sezonu věnoval hokeji, jak avizoval už dopředu, do hokejbalu letos jít neměl. Ale hradecká rada starších ho před play off oslovila, jestli by mohl být po své hokejové sezoně připravený do hokejbalového play off z pozice dvojky. V základní části tak ještě odchytal zápas v Ústí nad Labem, potom absolvoval pár tréninků, aby byl připravený.

Naprosto chápu, však se také v minulosti už pod Bílou věží předvedl v dobrém světle, v neděli se navíc ocitl v Plzni už od prvních minut. Proč tedy v brance nahradil dosavadní jedničku Petra Bryknera?

Rozhodně to není tak, že bych Petra vinil z té sobotní prohry, ale potom, co se v zápase vystřídali, tak Zdeněk odchytal zbytek zápasu dobře. Proto dostal možnost potom v neděli na celý zápas. Dopředu ale mohu říct, že ve třetím zápase už v domácím prostředí bude pozice brankářů taková, jak původně byla, tedy chytat půjde Petr.

Druhý zápas v Plzni byl herně povedenější

Odvety na východě Čech ale nebudou vůbec jednoduché, jelikož v Plzni se vám nepovedl ani jeden zápas a prohráváte v sérii 0:2…

Odvezli jsme si stav, který jsme pochopitelně nechtěli, protože jsme doufali, že alespoň jeden zápas vyhrajeme. O Plzni víme, jak má rychlé mužstvo, také jsme se na to ten týden připravovali... Nicméně v soubojích jsme byli vždycky později a z toho se odvíjelo ostatní. Domácí chodili při souboji mezi balónek a nás, tím ho vždycky získali a měli více ze hry.

Nedělní souboj se vám ale směrem dopředu zřejmě dařil lépe, paradoxně jste ale nedali branku…

Jo, to ano, odehráli jsme lepší zápas, než v sobotu. Utkání jsme chytili od začátku, i když jsme brzy inkasovali. Směrem dopředu se nám něco tvořit dařilo, vždyť kdo nehraje dobře, rozhodně nemůže pomýšlet na nějaký výsledek. Bohužel, branku jsme ale nedali a pak domácí už definitivně rozhodli. Jenom mě mrzí, že páni rozhodčí neposuzovali stejné zákroky rovnoměrně na obě strany. Pak domácí střídačka začne hulákat, že jsme jim zranili šest hráčů, podle čeho potom sudí začnou reagovat. Nevím, nechci se k tomu vyjadřovat a komentovat to, ale mrzí mě to.

Jsou Piráti v identické situaci jako v předchozím play off, nebo to zdánlivě klame a stejné je jenom to, že prohrávají 0:2 a soupeř drží v rukou velké mečboly?

Na Kladně jsme minulý rok odehráli taková utkání, že jsme si jedno zasloužili vyhrát. To se nám v Plzni teď rozhodně nepovedlo, takže ne, je to o hodně jiné. U nás je ale zase menší hřiště, nehraje se v hale, tím pádem jsou ty zápasy jiné a také se dá jinak hrát. Co konkrétně vymyslíme, ale pochopitelně nebudu zmiňovat (usměje se).