CROSSDOCK Extraliga

Jeleni srovnali s Autoskláři krok, Kert Park, Kladno a Plzeň slaví čtvrtfinálový mečbol!

Tři týmy se ve čtvrtfinále CROSSDOCK Extraligy dostaly do dvouzápasového vedení. Nejblíže ke srovnání bylo Ústí nad Labem, které padlo s Kladnem až v prodloužení. Mrzet ho mohou hlavně častá vyloučení.

HBC Plzeň vs. HBC Hradec Králové 1988 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Kunzmann (Švarc), 16. Polívka (Benedikt O.), 38. Lokajíček (Benedikt O.), 39. Lokajíček (Pejchar, Malý).

Stav série: 2:0.

Plzeň vlétla na svého soupeře hned od první sekundy a z kraje druhé minuty se mohla radovat z prvního zásahu. Martin Kunzmann zakončil do odkryté branky dříve, než se stihl Biegl přesunout. Hradec mohl následně srovnat při vlastním oslabení, kdy se do samostatného úniku hnal jeden z jeho hráčů, Kráčina však výběhem zabránil tomu, aby se hradecký hráč k míčku dostal. Následně v tlaku pokračovali opět domácí hokejbalisté, kteří do první sirény skóre už nenavýšili.

Stejně jako začala Plzeň celé utkání, začala také prostřední část. Tentokrát jí stačilo ke skórování pouhých třiatřicet sekund. Střela Erika Polívky z červené čáry skončila překvapivě až za hostujícím brankářem. Ke svým šancím se dostali také hosté, kteří měli několik výborných příležitostí, Kráčina byl ale proti skórování. Výborné zákroky předváděl také maskovaný muž na druhé straně, byla to tak zásluha obou gólmanů, že další branku diváci už neviděli.

Hradec se rozhodně nevzdával a snažil se s nepříznivým výsledkem ještě něco udělat, recept na domácího gólmana však nenašel. Plzeň naopak během devatenácti sekund rozhodla utkání. Nejprve se do černého trefil Vít Lokajíček, který následně velmi rychle využil přesilovou hru a rozhodl o druhém vítězství svého týmu. Série se tak na východ Čech stěhuje za nepříznivého stavu pro Hradec 0:2.

HBC ALPIQ Kladno vs. Elba DDM Ústí nad Labem 5:4 pp (3:1, 0:2, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Barnošák (Schnaubelt), 9. Pliml (Pražák, Špaček), 11. Špaček (Pliml), 37. Prokop (Špaček), 48. Prokop (Pliml, Špaček) – 5. Balcar, 16. Červinka (Soukup), 24. Langthaler (Červinka), 40. Gottfried (Poláček).

Stav série: 2:0.

Ze sobotní nedisciplinovanosti se nepoučili ústečtí hokejbalisté, kteří v ní pokračovali také ve druhém utkání série. Po trestu za příliš mnoho hráčů na hřišti putoval na trestnou lavici za držení Grus. Skóre však jako první otevřeli při vlastním oslabení hosté, když Patrik Balcar využil špatné rozehrávky a poslal svůj tým do vedení. To ale nevydrželo dlouho. Domácí přeci jen přesilovou hru využili a Dominik Barnošák velmi rychle srovnal. Vše pokračovalo stejně a na trestnou lavici zamířil opět hostující hráč, a i tentokrát přesilovou hru ALPIQ využil. František Pliml vyslal od modré čáry dělovku, která skončila až za zády Bandy. Třetí zásah přidal ještě Martin Špaček, jenž napodruhé dorazil míček až do brány.

Prostřední část začalo Ústí pokračující přesilovou hrou 5 na 3, kterou se mu podařilo těsně před koncem prvního trestu využít. Druhou branku víkendu si připsal Vojtěch Červinka. ALPIQ své přesilové hry využít nedokázal, to se však podařilo Elbě DDM. Jan Langthaler prostřelil Jirotku a srovnal skóre utkání.

Bylo to však opět Kladno, kdo se dostal devět minut před koncem utkání do vedení. Jan Prokop se stal prvním přemožitelem Rechtorika, který od patnácté minuty nedovolil soupeři skórovat. Elba DDM ale domů rozhodně nechtěla odjet s prázdnou a Pavel Gottfried vykřesal opět hostujícímu týmu naději na úspěch. Ten však nepřišel. O vítězi muselo rozhodnout až prodloužení, v němž bylo úspěšnější Kladno, které za týden čeká rozhodně klidnější cesta na hřiště Ústí. To ale ukázalo bojovnost a pokud se vyhne zbytečným trestům, může celou sérii ještě zdramatizovat.

SK Hokejbal Letohrad vs. HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Anýž, 8. Faltus (Halbrštát).

Stav série: 1:1.

Jedinou vyrovnanou sérií je duel mezi Letohradem a Autosklem. Letohrad potřeboval po sobotním neúspěchu zvítězit, a to se mu podařilo. Jeleni potřebovali na svého soupeře vlétnout hned od začátku, a to se povedlo Lukáši Anýžovi. Ten už po dvaadvaceti vteřinách propálil celou hostující obranu a slavil první branku. Oba týmy dostaly k dispozici přesilovou hru, ale ani jeden ji nevyužil. Při rovnovážném stavu však slavil opět Letohrad. Sedmnáctiletý junior Filip Faltus se po přesné přihrávce střelou bekhendem zády ke gólmanovi Autoskla nemýlil.

Druhá třetina byla ve znamení velkých šancí na obou stranách. Několik střeleckých pokusů minulo svůj cíl a když už hráči zamířili přesně, stáli na svých místech brankáři. Ti drželi naděje obou celků. I díky nim se šlo do poslední části za stavu 2:0 pro Letohrad.

Autosklo si vytvořilo několik šancí, ale Šimara byl stále připraven. Velkou příležitost naopak dostal Letohrad, který měl k dispozici přesilovou hru 5 na 3 celé dvě minuty. Tentokrát do byl Stárek, jenž velkým způsobem pomohl Pardubicím udržet akcie nad vodou. Těm se však druhé utkání nepodařilo, protože se jim nepovedlo ani jednou skórovat. Letohradu tak nakonec stačily dvě branky z první třetiny, díky nímž srovnal stav série. Letohradští hráči si tak mohou oddychnout, protože přesun na hřiště soupeře bez jediného vítězství by byl velmi nepříjemný.

HC Kert Park Praha vs. TJ Kovo Praha 7:2 (5:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Dulava (Rozenberg), 6. Střecha (Markytán), 7. Danko (Wróbel, Kruček J.), 10. Wróbel (Dulava, Kruček M.), 14. Danko (Wróbel, Kruček J.), 37. Postulka (Rozenberg, Dulava), 42. Danko (Wróbel, Šperl) – 6. Ruda (Nýdl, Geba), 39. Kyclt (Bravenec).

Stav série: 2:0.

Svoji převahu ukazuje také Kert Park, který si jde za postupem. Bylo to ale KOVO, kdo šel ve druhém utkání jako první do vedení. Tomáš Ruda se trefil přesně pod břevno. Kert Park obdržená branka ale nakopla a během třičtvrtě minuty pálil do černého hned třikrát! Po Petru Dulavovi se trefil také Jan Střecha a po něm ještě Petr Danko. Leoše Gerlicha vyhnal z brány čtvrtý střelec domácích Tomáš Wróbel. Do první sirény překonal střídajícího Václava Laina ještě Petr Danko.

Po bláznivé první třetině se ta druhá uklidnila. Diváci se branek nabažili v první patnáctiminutovce až dost. Šancí bylo k vidění mnoho, ale skóre se už neměnilo. Proti byli buď maskovaní muži, nebo dobře postavené brankové konstrukce.

Ke střídání gólmanů došlo také na domácí straně a po necelé minutě se Jan Mroviec musel orosit. V přesilové hře totiž hostující celek nastřelil tyčku. Po využité přesilové hře Adamem Postulkou, se další početní převaha Kert Parku nepodařila, a navíc hned po ní se prosadil hostující Jonáš Kyclt. Poslední slovo měl však Petr Danko, který zkompletoval svůj hattrick a už jen potvrdil druhou výhru Kert Parku.