CROSSDOCK Extraliga

Výhry domácích týmů v prvních zápasech play off narušily Pardubice

První čtvrtfinálové bitvy jsou minulostí a k vidění v nich byla velmi povedená utkání, ve kterých papíroví favorité své role povětšinou potvrdili. Ve třech sériích s přehledem zvítězily domácí týmy, jediný, kdo na svém hřišti neuspěl, byl Letohrad, který však hned zítra bude mít šanci na reparát.

HC Kert Park Praha – TJ KOVO Praha 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Danko (Wróbel, Dejneka), 13. Wróbel (Dejneka), 15. Kruček J. (Wróbel, Danko), 25. Rozenberg (Kruček M.) – 37. Winter (Ruda)

Možná jediná série, kde se předpokládá hladší průběh, je ta mezi pražskými týmy Kertem a KOVEM a úřadující mistr začal tuto bitvu na výbornou. Již ve 3. minutě utkání se Kert Park dostal do vedení, konkrétně zásluhou Danka, kterému tak střelný prach po základní části očividně nedochází. Ve 13. minutě úvodní části hry již na světelné tabuli svítilo skóre 2:0, a to po brance Wróbela. Domácí stále neměli dost a do Gerlichovy sítě stihli do konce první třetiny přidat ještě jednu branku, tentokrát se prosadil Jiří Kruček.

Kert Parku se podařilo ve druhé třetině vedení ještě navýšit. Ačkoliv bráněn, dokázal Roznberg z brejku zakončit přesně. Poté již do konce periody nic podstatného, vyjma vyloučení na 5 minut plus do konce utkání Votýpky z KOVA, vidět nebylo.

Zkraje třetí třetiny měli domácí tři obrovské šance, které však zůstaly nevyužity. Naopak to bylo KOVO, které dokázalo v 37. minutě hry snížit na 1:4 z jejich pohledu. Hosté se však na další branku nebo alespoň závěrečný tlak nezmohli a skóre se již do konce zápasu nezměnilo. Kert si tak připsal povinné první vítězství a zítra bude usilovat, aby se série na Palmovku stěhovala za stavu 2:0 v jejich prospěch.

HBC Kladno – Elba DDM Ústí nad Labem 3:1 (3:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Hrabár (Pražák), 12. Pliml (Pospíšil, Pražák), 12. Barnošák (Hrabár) – 35. Červinka (Stupka, Tomáš)

Ačkoliv je Kladno v této sérii favorizováno, hokejbalová veřejnost moc dobře ví, jak dopadlo předchozí měření sil v posledním utkání základní části. Ústí v něm na Kladně loupilo a utržilo velmi cenné dva body. Rysové však na úvod série nepřipustili, aby se Elbě podobný kousek povedl i v prvním čtvrtfinálovém utkání. Už v první minutě utkání se na modré čáře rozhodl s ničím nemazlit Hrabár a dělovkou poslal domácí do vedení. V 11. minutě poté šli hosté do tří a Kladno nabídnutou dvojnásobnou přesilovou hru dokonale zužitkovalo. Ve 12. minutě nejprve zvýšil na 2:0 Pliml a v pokračující přesilovce 5 na 4 dokázal zvýšit již na 3:0 Barnošák.

Ve druhé patnáctiminutovce se kladenské hřiště proměnilo v jedno velké bojiště. Více než hokejbalovou krásu měli diváci možnost vidět zdvihnuté pravice sudích, po kterých následovala vyloučení, kterých bylo víc než dost, hned šestkrát na trestnou lavici putovali hráči Elby. Tentokrát se však Kladnu v početní výhodě nedařilo.

Ústečtí si očividně měli v kabině co říct, jelikož do třetí třetiny nastoupili jako uragán a odměnou za to jim byla snižující branka zkraje této části hry z hole nominovaného borce na Hráče měsíce březen, Červinky. Přestože času stále zbývalo mnoho, Elba se na víc, než další dvě vyloučení do konce třetiny nezmohla a Kladno si tak vedení 3:1, které je poslalo do vedení v sérii, pohlídalo.

HBC Plzeň – HBC Hradec Králové 1988 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. Vodrážka (Švarc, Kunzmann), 10. Hurt (Hanuš), 11. Vodrážka (Švarc, Kunzmann), 30. Švarc (Valenta), 43. Švarc (Hanuš, Kráčina) – 44. Šimek (Mitra, Šedivý)

V této sérii hokejbaloví experti předpovídali, že Plzeň v domácí hale nedá nic zadarmo a Hradečtí to budou mít extrémně složité, a to se v prvním utkání série potvrdilo do puntíku. Plzeň měla zpočátku více ze hry a pramenila z toho také úvodní branka utkání. O tu se v 10. minutě postaral Vodrážka. Plzeň jakoby tímto momentem odšpuntovala láhev a hned za 11 vteřin byli přítomni diváci svědky další branky mečounů! Poradil se Hurt. Piráti namísto toho, aby se zkoncentrovali, se nechali v 11. minutě vyloučit, a i tento prohřešek Plzeň nekompromisně trestala. Na průběžných 3:0 zvyšoval svou druhou brankou v utkání Vodrážka.

Na hřišti se v dalším průběhu zápasu mírně přiostřilo, sudí však situaci vždy perfektně zvládli. Minutu před koncem prostřední periody odskočila Plzeň zásluhou Švarce do čtyřbrankového vedení a bylo jasné, že pokud Plzeň nevyrobí nesmyslné chyby, zápas v pohodě dovede do vítězného konce.

Třetí třetinu opět ovlivňovala četná vyloučení, koření v podobě branek však přišlo i nyní. Nepopulární „pětku“ dovršil další dvougólový střelec tohoto utkání, Švarc. Hradec si na konci poslední patnáctiminutovky zahrál přesilovou hru, a přece jen se dočkal díky Šimkovi alespoň čestné branky. Hradečtí hokejbalisté tak mají o čem přemýšlet, zato Plzeň bude doufat, že na velmi povedený výkon naváže také v zítřejším utkání.

SK Hokejbal Letohrad – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Cvejn (Věchet) – 10. Česák (Bílý), 18. Filip (Krejčí), 19. Filip (Krejčí, Kubeš), 42. Březina

Papírově možná nejvyrovnanější série nedopadla pro jeleny ideálně. Po velké šanci Česáka z úvodu zápasu vznikaly v letohradské obraně další okna a Pardubice trestaly. V 10. minutě se do brejku dostal velmi aktivní Česák a tváří v tvář Šimarovi se nemýlil. Domácí se nenechali zahanbit a za svou aktivitu směrem dopředu byli náležitě oceněni. Po nenápadné akci a přesně umístěné střele vyrovnal ve 12. minutě stav utkání Cvejn. Jeleni poté měli ideální šanci ke stržení vedení na svou stranu, jelikož Pardubice šly do oslabeni tří proti pěti! Letohrad však nejenže nedokázal dvojnásobnou početní výhodu využít, ale Šimara navíc musel čelit brejku Březiny, který gólem neskončil.

Hned po začátku druhé třetiny měli domácí další velkou šanci ke skórování, Věchet ale v přečíslení úspěšný nebyl. Přesilovku 5 na 3 si pak zahrály také Pardubice, které ji využily o mnoho lépe než v první třetině Letohrad. Na modré čáře mocně napřáhl Filip a jeho bomba skončila až v brance a tentýž hráč dokázal využít i následnou pokračující přesilovku 5 na 4! Ve 21. minutě nevyužil možnost vstřelit branku Krejsa, jehož v samostatném úniku vychytal Stárek.

Třetí třetina dlouho nenabídla žádné velké vzrušení. Poté až ve 42. minutě vstřelily branku Pardubice, Březina poslal autoskláře do pohodlného, tříbrankového vedení. Letohrad měl v závěru šanci ještě jednu velkou šanci, brankář Stárek už ale žádné drama nepřipustil a Pardubice po prvním čtvrtfinálovém zápase vedou v sérii 1:0.