CROSSDOCK Extraliga

Motivace je obrovská, netají před play off nejproduktivnější hráč základní části Danko

Jako další ze série „nej“ ze základní části CROSSDOCK Extraligy vám přinášíme rozhovor s nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem této části sezony zároveň.

Motivace je obrovská

Petře, základní část jste opět po roce pohodlně vyhráli, útočíte na zlatý hattrick. O motivaci máte tedy rozhodně postaráno. Může ještě v kabině Kert Parku vůbec platit to oklepané klišé „půjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme, kam až dojdeme“, nebo prostě nic jiného, než titul neberete?

Musíme devětkrát vyhrát, abychom si na pohár po roce zase opět sáhli, cesta bude znovu extrémně náročná. Motivace vyhrát titul potřetí za sebou je obrovská, všichni se na play off těšíme, ale zároveň musíme zůstat nohama na zemi a hrát s pokorou, to nám trenéři neustále vštěpují do hlavy.

Hned na úvod vás čeká městský rival KOVO, proti kterému jste odehráli poslední zápas základní části. Všichni tohoto soupeře dobře znáte. Co na KOVO bude platit, čím eliminovat jejich snažení a urputný, bojovný hokejbal?

Musíme vyhrát obě domácí utkání. Je jedno jakými výsledky, ale po víkendu prostě musíme vést 2:0 na zápasy. KOVO má splněno a může jen překvapit, ale s tím my počítáme a bude to hlavně o nás. Když budeme dostatečně produktivní, tak o víkendu dvakrát vyhrajeme.

Na Moravu jsme nechtěli

Je pro vás osobně KOVO do čtvrtfinále nepřijatelnějším soupeřem?

Samozřejmě jsme se v kabině s blížícím se koncem základní části bavili, s kým bychom chtěli či nechtěli hrát. Všichni jsme se víceméně shodli, že nikdo nechce na Moravu, takže KOVO je rozhodně i v tomto ohledu přijatelnějším soupeřem, než třeba Sudky (Sudoměřice pozn. red.) či Karviná. Navíc se jedná o pražské derby.

Před koncem základní části vypadl ze sestavy vinou zranění Tomáš Fejfar. Týmy v této části sezony nerady vypouštějí informace o zdravotním stavu hráčů, nicméně můžete prozradit, zda jste jinak připraveni nastoupit v plné síle?

Co vím, tak Fejfy (Tomáš Fejfar) je před play off jediným zraněným. Ale jak ho znám, tak se dá brzo do kupy, určitě už ho svrbí ruce. Uvidíme, jak dlouho vydrží Honza Střecha, ten je letos jako z porcelánu (smích).

Vy jste byl také v loňském mistrovském týmu. V čem podle vás ten současný ještě víc vyzrál? Co pomáhá k udržení tak vysoké produktivity a schopnosti v silné konkurenci bodovat?

Těch faktorů je hodně. Vítězné jádro týmu, mentalita, kvalitní tréninky, prostě k tomu, aby to šlapalo, vede spousta atributů, to bychom tu byli do večera.

Z psa obranáře střelcem

K vaší osobě. Jak se tak stane, že z hráče, který na hřišti odvádí zejména černou práci, se stane takový střelec?

Vážně nevím, já to mám celou hokejbalovou kariéru jako na houpačce. Ve Vlašimi jsem hrál s Liborem Topolánkem a Sašou Wróbelem a jim se dozadu moc nechtělo (smích), takže tam jsem bránil. Na Slovensku jsem měl dávat góly, tak jsem je dával. V Kert Parku mě loni využívali zejména na bránění, ale ve finále s Pardubicemi jsem se několikrát ustřelil a od letošní sezony už moc dozadu nehraju.

Asi je zbytečné se ptát, která role vám sedí více. Přece jen střílení branek musí bavit každého…

Samozřejmě, že baví. Uvidíme, jak to půjde v play off, naštěstí máme hodně hráčů, kteří umí rozhodnout zápas.

Rád přijmu jakoukoliv roli

V play off už se příliš nedá hrát hurá hokejbal, je potřeba myslet na zadní vrátka. Dá se tedy očekávat, že do těchto bojů budete mít zase i mírně defenzivnější úkoly?

Osobně doufám, že mi to bude pálit i v play off, ale klidně vezmu i roli bránícího útočníka.

Měli jste či máte před vypuknutím nejdůležitější části sezóny nějaké volno? Případně co ještě na trénincích pilujete?

Žádné volno nebylo. Zimní příprava byla dosti náročná a kvalitní, takže z ní všichni čerpáme. Co trénujeme, to tady rozhodně vykládat nebudu, nezlobte se (smích).

V tabulce po základní části jste v počtu obdržených branek „až“ na 4. místě. Byl ze strany trenérů kladen důraz třeba i na tento fakt, nebo myslíte, že tohle vás vzhledem k extrémně silnému útoku tížit nebude?

Základní část dle mého názoru rozhodují střelci a celkově útok. Play off naopak brankáři a obrana, takže v těchto zápasech rozhodně musíme hrát kompaktně jako tým také dozadu.